Scoor een Boek

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen.

 

De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II willen samen dit probleem tackelen met Scoor een Boek! 

In dit project gaat Willem II-aanvoerder Jordens Peters leerlingen uit groep 5 en 6 aanmoedigen om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Jij kunt ons helpen om van dit unieke leesproject een succes te maken. Stem tijdens de Rabobank Clubkas Campagne op Scoor een Boek! 

Lees hieronder meer:
hoe combineert 'Scoor een Boek!' lezen en voetbal,
en hoe kun je je stem uitbrengen op dit project?

Akelig veel kinderen op achterstand

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als zij geen hulp krijgen bij het aanpakken van die problemen, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden. 

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe wakker je hun enthousiasme voor lezen aan? Daar draait het om leesproject Scoor een Boek!, waarin lezen en voetbal een gouden combinatie vormen. Onder aanmoediging van een enthousiaste profvoetballer, gaan klassen (groep 5 en 6) tijdens de projectweken zoveel mogelijk boeken scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Mooie resultaten 
Het idee voor Scoor een Boek! komt uit het noorden van ons land. Na de eerste editie in 2012 hebben Biblionet Groningen en FC Groningen het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project: tijdens Scoor een Boek! 2016 lazen de leerlingen van de bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken.

Het doel: leerlingen laten scoren

Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Het combineert lezen met voetbal: aangemoedigd door aanvoerder Jordens Peters van Willem II, proberen leerlingen in tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

 • Tijdens De Aftrap (week 1) bezoekt een bibliotheekmedewerker alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken, score-posters én een motiverende videoboodschap van Jordens Peters.
 • In De Rust (week 5) ontvangen leerlingen opnieuw een videobericht van Jordens Peters, en praten we met hen over de gelezen boeken.
 • Na 10 weken mooie boeken scoren, is het tijd om te gaan scoren op het voetbalveld (week 10). Tijdens deze sportieve afsluiting in het Willem II Stadion, waarbij Jordens Peters natuurlijk ook aanwezig is, maken we De Eindscore bekend: hoeveel boeken hebben de leerlingen samen gelezen?

Jordens Peters over lezen en je dromen waarmaken

Willem II-aanvoerder Jordens Peters draait warm om tijdens Scoor een Boek! het enthousiasme voor lezen bij kinderen aan te wakkeren:

"Als kind werd ik vroeger al voorgelezen door mijn vader en moeder. Mooie sprookjes, spannende griezelboeken en uiteraard ook boeken over voetbal. Ik droomde ervan om profvoetballer te worden, een droom die is uitgekomen.

Mijn ouders lezen me inmiddels uiteraard niet meer voor, maar naast al die uren op het voetbalveld ben ik wel veel blijven lezen. Er ligt eigenlijk altijd wel thuis een boek op tafel dat ik aan het lezen ben.

Ik lees niet alleen voor de ontspanning. Naast het voetbal volg ik ook een studie aan Tilburg University. Ik lees bijna net zoveel uren als dat ik op het voetbalveld sta. En welke droom je ook najaagt, blijf vooral lezen. Het is ontspannend, maakt je slimmer en helpt je jouw dromen waar te maken!"

Hoe kun je stemmen?

 • Rabo Clubkas: wie mag stemmen?

  • Rabobank Tilburg en omstreken stelt € 200.000,- beschikbaar voor de Rabobank Clubkas Campagne.
  • Alle Rabo-leden vanaf 18 jaar mogen stemmen op projecten van verenigingen/stichtingen die zij een warm hart toedragen.
  • Hoe meer er op een project gestemd wordt, des te meer geld het project ontvangt uit de Clubkas.
  • Ben je GEEN RABO-LID en wil je toch helpen? Attendeer dan je familie, vrienden en kennissen op deze actie!

  Attendeer een vriend

 • Breng je stem uit vóór 18 oktober

  • Rond 3 oktober ontvang je als Rabo-lid een persoonlijke uitnodiging van de bank om te stemmen.
  • Log in met je stemcode: in de stemlijst vind je 'Scoor een Boek!' onder de W van Willem! ('Willem II Betrokken')
  • Je mag 5 stemmen uitbrengen, waarvan maximaal 2 op hetzelfde project.
  • Help kinderen met een taalachterstand te scoren, en breng voor 18 oktober jouw stem(men) uit op 'Scoor een Boek!'

  Stem nu!

 • Blijf op de hoogte over Scoor een Boek!

  • Begin november maakt de Rabobank de uitslagen van de Clubkas Campagne bekend.
  • Va onze website en social kanalen informeren we je over het Clubkas-bedrag dat we ontvangen voor Scoor een Boek!
  • Wil je op de hoogte blijven over het project 'Scoor een Boek!'? Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb, @WII_betrokken.

  Volg ons op Facebook