Duurzaamheid

Lees, luister, leer en ga in gesprek: alles rondom het thema duurzaamheid vind je bij de Bibliotheek.

 

 

Agenda 'Duurzaamheid' | Binnenkort in de Bibliotheek

Als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten?

Leestip van Leonoor: De verborgen impact

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de ‘klassiekers’ auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen. Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen. Goed nieuws dus!

Bekijk 'De verborgen impact' (en reserveer direct)

Meer boeken over duurzaamheid

Online cursus: Natúúrlijk duurzaam

Duurzaam leven? Natuurlijk! Maar wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? Deze gratis online training biedt je concrete actiepunten waarmee je je werk- en privéleven direct verduurzaamt.

Als bibliotheeklid kun je deze online cursus van GoodHabitz gratis volgen. De cursus valt onder het acursusanbod 'Veiligheid en gezondheid'.

Start nu met deze gratis online cursus

Stadsnatuur: Tilburg wordt groener!

Wat gebeurt er allemaal in Tilburg rondom Stadsnatuur? Welke partijen dragen daar hun steentje aan bij, en waar is ruimte voor nieuwe samenwerkingen? Wat kun jij als inwoner zelf doen om meer natuur in je stad te krijgen?

Ontdek het, denk mee en praat mee in onze KennisCloud-groep Stadsnatuur Tilburg! En check ook hun agenda, voor alle meetups rondom stadsnatuur.

Neem een kijkje in deze kennisgroep


Online talks over duurzaamheid

De KennisMakerijRevue Online is een reeks online talks, afgelopen jaar opgenomen in de Bibliotheek LocHal. Een aantal van de talks is ook te beluisteren als podcast. Hieronder hebben we drie mooie talks rondom het thema duurzaamheid voor je op een rijtje gezet.

Een circulair sprookje - Rolph Adriaansen

Wij zijn de planeet - Daan Roovers

Gedachten over onze tijd - Tommy Wieringa


KennisCloud: praat en denk mee

Praat mee over thema's die jou interesseren, vind antwoorden op vragen die je niet via google kunt vinden en maak kennis met het lokale/regionale netwerk dat jou verder kan brengen. In onze online KennisCloud vind je onder andere kennisgroepen over:

  • Klimaatadaptatie
  • Meet je stad
  • Plastic troep
  • Stadsnatuur 
  • 013 Food

Neem een kijkje in deze kennisgroepen

De bibliotheek voor een betere wereld

Hoe stel je als Bibliotheek - van nature een organisatie van kennisdeling - je huiskamer open om de Sustainable Development Goals te realiseren?

In het project SDG's in bibliotheken, hebben we als Bibliotheek Midden-Brabant de handen ineens geslagen met een aantal andere bibliotheken in Nederland. Samen maken we een grote slag in het integreren van de SDG's in wat we doen als bibliotheek.

Lees meer over dit project


Een greep uit eerdere activiteiten rondom duurzaamheid

Meet je stad

Dat er wat verandert in het klimaat is wel duidelijk. Daarom startte de Bibliotheek LocHal in Tilburg met het project ‘Meet je Stad’. In dit project helpen betrokken inwoners om de klimaatverandering in hun eigen straat of achtertuin in kaart te brengen. Zo dragen we bij een beter beeld van onze stad en laten we mensen zien wat ze zelf kunnen doen om hier verandering in te brengen.

Lees meer

Children for the future

“Kom met je ideeën!” Zo klonk Ruttes oproep aan jongeren eind mei. Tien Brabantse kinderen gingen de uitdaging aan: ze deden mee aan 6 zondagochtendworkshops Children for the Future. Tijdens deze workshops in de Bibliotheek LocHal doken de kinderen (9-12 jaar) in een aantal grote vragen die de coronacrisis heeft losgemaakt. Hoe weeg je gezondheid af tegen privacy? Wat verandert er in de financiële verhoudingen tussen mensen? Hoe ga je met elkaar om in een anderhalvemetersamenleving? 

Lees meer

Ruimtevaartschool

Bij de Ruimtevaartschool maken jonge astronauten (9-12 jaar) een reis naar Mars. Zes zondagen komen de kinderen bij elkaar en worden door verschillende gastdocenten klaargestoomd voor hun ruimtereis. Op een speelse manier maken ze kennis met alle aspecten die hierbij komen kijken. Zo gaan ze filosoferen en raketten bouwen, leren over de geschiedenis van de ruimtevaart en bedenken een ontwerp voor de ideale stad op Mars.

Lees meer


Werelddoelen & de Bibliotheek

De wereld een beetje beter maken, begint vaak in je eigen stad, wijk of dorp. Door te zien hoe wereldwijde problemen zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering ook dichtbij huis spelen. En door samen aan de slag te gaan. De Bibliotheek is een plek die hier ruimte voor biedt én aandacht voor vraagt.

Dit zijn de andere werelddoelen waaraan we bijdragen