Local Nomad Carmen Groenefelt

Student-ondernemer Carmen Groenefelt is vanuit Eindhoven neergestreken in Tilburg voor een studie sociologie. Naast haar studie heeft ze een bedrijf als freelance illustrator opgezet. Ze houdt van reizen, prentenboeken, creëren en nieuwe mensen ontmoeten. Die dingen komen perfect samen in haar Traveling Sketchbook-project, waarbij ze over de hele wereld kunstenaars en illustratoren ontmoet. Haar doel is duidelijk: een bekend kinderboekenillustrator worden.

Waar werk je vandaag?

Ik werk veel aan mijn eigen bureau in mijn studentenkamer, waar mijn materiaal en kinderboeken ter inspiratie in de buurt zijn. Brainstormen en andere ‘laptoptaken’ doe ik ook wel buitenshuis, op woensdagen bijvoorbeeld regelmatig bij Lab Twaalf (Strijp S). Ook werk ik zo af en toe in een restaurant/café, zoals vandaag bij Buut Vrij. Er is hier een knusse fijne sfeer en als ik bij het raam zit, kan ik kijken naar de mensen op straat die voorbijkomen.

Welke tool is onmisbaar?

Ik gebruik graag Instagram. Voor Traveling Sketchbook speur ik Instagram af naar de mooiste tekeningen. Ik zoek dan uit waar die kunstenaar woont om diegene vervolgens ook te ontmoeten. Instagram heeft de handige functie om ook gerelateerde profielen te volgen. Wat ik ook doe, is zelf illustraties posten, zo zien meer mensen wat ik doe en zo verkoop ik ook werken. Mijn tip aan ondernemers is dan ook om een Instagramaccount te maken waarbij je je producten deelt. Je kan ook blogposts promoten met je foto en in je bio plaats je dan de link naar de blog. 

Hoe ziet je droomwerkplek eruit?

Stilte, natuur, reizen, maar ook ontmoetingen en een bureau zijn woorden die mijn ideale werkplek omschrijven. In Nieuw-Zeeland tijdens mijn roadtrip tekende ik waar ik kon, heerlijk was dat. Samen met een vriendin reed ik van Wellington naar Auckland; in de auto had ik een eigen kleine ateliertje van waaruit ik werkte. Of ik zat op een berg en schetste op stukjes papier die ik ter plekke vond. Vrijheid van creativiteit door begrenzing in materiaal! Nieuw-Zeeland was dus echt een droomwerkplek, ook hou ik van een eigen studio met bureau en materiaal. Een mooie balans van een eigen plek en reizen is perfect!

Met wie brainstorm je?

Door het coachingsprogramma 'Start vanuit je kracht' door Anne Neijnens kwam ik in contact met verschillende ondernemers die me adviseren indien nodig. Ook met mijn nieuwe collega's van LabTwaalf kan ik goed sparren. Voor Traveling Sketchbook ontmoet ik over de hele wereld kunstenaars. Tijdens de meet-ups hebben we het over verschillende dingen, die me erg inspireren. Via het project deel ik deze mooie verhalen.  

Hoe blijf je bij?

Bij bijeenkomsten als het Jonge Ondernemersdiner ontmoet ik andere ondernemers en start ik nieuwe samenwerkingen. Wat me ook een energy boost geeft, is lekker neuzen in prenten- en kinderboeken in de Bibliotheek of een museum bezoeken. Kijken naar wat anderen maken, en wat werkt. Enkelen van mijn favorieten zijn Harmen van Straaten en Marit Törnqvist. Een aanrader voor ondernemers: kijk waar je heen wil en laat je inspireren en motiveren door eindproducten zoals jij die ooit wil maken.