Samenleven

Lees, luister, leer en ga in gesprek: alles rondom het thema samenleven vind je bij de Bibliotheek.

 

 

Agenda 'Samenleven' | Binnenkort in de Bibliotheek

Als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten?

Leestip van Leonoor: De verborgen impact

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen met de ‘klassiekers’ auto, verwarming en elektra, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen. Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen. Goed nieuws dus!

Bekijk 'De verborgen impact' (en reserveer direct)

Meer boeken over duurzaamheid


Online talks over samenleven

De KennisMakerijRevue Online is een reeks online talks, afgelopen jaar opgenomen in de Bibliotheek LocHal. Een aantal van de talks is ook te beluisteren als podcast. Hieronder hebben we drie mooie talks rondom het thema samenleven voor je op een rijtje gezet.

Mentaal voorbereid

Voor het jongerenproject Social Spring kregen jongeren van R-Newt de complete regie over deze aflevering. Zij kozen het onderwerp mentale weerbaarheid, bedachten de opzet en regelden de sprekers.

Geluk en hoop in nieuwe tijden - Leo Bormans

Leo Bormans reist als auteur van internationale bestsellers als 'The World Book of Happiness' de wereld over. Hij sprak in zijn online talk vanuit de LocHal over geluk en 'hoopverlening'.

Voor altijd 'out of office' - Ton Wilthagen

Omdat thuiswerken voorlopig de norm is, gaf hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen een talk over de werk-privébalans. Gea Peper gaf daarna thuiswerktips. 


Online cursus: De kracht van falen

Falen geeft je inzicht in je grenzen en mogelijkgheden en draagt bij aan persoonlijke groei. Ontdek in deze cursus welke voordelen falen oplevert.

Als bibliotheeklid kun je deze online cursus van GoodHabitz gratis volgen. De cursus valt onder het acursusanbod 'Persoonlijke kracht'.

Start nu met deze gratis online cursus

KennisCloud: praat en denk mee

Praat mee over thema's die jou interesseren, vind antwoorden op vragen die je niet via google kunt vinden en maak kennis met het lokale/regionale netwerk dat jou verder kan brengen. In onze online KennisCloud vind je onder andere kennisgroepen over:

  • Eendagscollega's
  • Onderwijsinnovatie
  • Tiny houses

 

Neem een kijkje in deze kennisgroepen


Een greep uit eerdere activiteiten rondom samenleven

Sparkle: zorgvragen te lijf met technologie

Wat kan je door een ziekte als reuma niet meer doen, zien of horen? En hoe kun je nieuwe technologieën inzetten om daar een oplossing voor te vinden? Met dit uitdagende vraagstuk ging een groep jongeren in ons DigiLab 10 weken lang aan de slag. In die korte tijd wisten ze zeven creatieve, heel toepasbare zorgoplossingen te ontwikkelen voor mensen met reuma. Deelnemer Myrea: “Ik vind nieuwe technologie super interessant. Dus dit was een ideale kans om me hierin verder te ontwikkelen”.

Lees meer

‘De Faalcast’: tegenhanger van de presteercultuur

Iedere dag zien we succesverhalen voorbij komen op LinkedIn, maar wanneer hoor je nou de verhalen over dat iets níet goed ging? Daarom is de Faalcast in het leven geroepen door de Bibliotheek Midden-Brabant, BANK15 en Omroep Tilburg. Dé podcast die ontstaan is uit FuckUp Nights Tilburg. In iedere aflevering bespreekt een gast zijn professionele blunder of bad practice, want ‘wie geen fouten maakt, maakt meestal helemaal niets.’

Lees meer

Het Zilverbrein: afwisselend programma over dementie

Het zou de vierde editie worden van Het ZilverBrein vanuit de kapel van Jan van Besouw. Vanwege corona koos de Bibliotheek Goirle in 2020 voor een andere vorm: een tv-uitzending over dementie. In samenwerking met de Lokale Omroep Goirle werd het Leescafé in de Bibliotheek omgetoverd tot tv-studio. Zo konden inwoners live meekijken hoe tijdens ZilverBrein zes tafelgasten vertelden over wat dementie is en hoe we als dementievriendelijke gemeenschap mensen met dementie en hun familie kunnen ondersteunen

Lees meer


Werelddoelen & de Bibliotheek

De wereld een beetje beter maken, begint vaak in je eigen stad, wijk of dorp. Door te zien hoe wereldwijde problemen zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering ook dichtbij huis spelen. En door samen aan de slag te gaan. De Bibliotheek is een plek die hier ruimte voor biedt én aandacht voor vraagt.

Dit zijn de andere werelddoelen waaraan we bijdragen