Vakantie met de bieb

Kinderen die in de zomervakantie lekker blijven lezen, behouden hun leesniveau. Dus voorkom de zomerleesdip!

Hoe je als ouder het lezen in de vakantie extra leuk kunt maken?
Dat zie je in de korte videotips van lees- en mediaconsulent Michelle en Eveline:

En kom naar de Bibliotheek deze zomervakantie!
Haal voor je kind een verrassingspakket, ga digitaal mee op reis of meld je aan voor één van de leuke zomeractiviteiten - hieronder lees je er alles over.


Zomeragenda | De leukste vakantieactiviteiten in de Bibliotheek

Bekijk alle activiteiten in de vakantie

Haal een VakantieVerrassingsPakket

Je kind lekker laten doorlezen deze zomervakantie? Dat is niet alleen leerzaam, maar ook leuk. En met de juiste, passende boeken wordt het nóg leuker. De Bibliotheek helpt je daarbij met het VakantieVerrassingsPakket!

Wat is een VakantieVerrassingsPakket?

Vakantielezen tijdens je zomervakantie

Vakantielezen is hét leesprogramma voor kinderen uit groep 3 en 4. Ontdek tijdens de zomervakantie samen met je kind dat je door te lezen kunt reizen naar andere landen. Met Vakantie-lezen kun je tot en met 4 september thuis aan de slag. Dus ga mee op reis!

Samen ga je op schattenjacht. Door de opdrachten te doen kun je de schatten verzamelen. Heb je alle spellen gedaan en de 6 schatten gevonden? Dan maak je automatisch kans op een prijs.

Meld je aan voor Vakantielezen

Doe mee met de zomer-lees-expeditie

Klaar voor de zomer-lees-expeditie? Zit jouw kind in groep 5, 6, 7 of 8? Dan heeft de Bibliotheek een uitdaging! Ga mee op expeditie en lees 5 boeken. Lezen is reizen in je hoofd. Je kunt overal naar toe en je kind beleeft samen met de hoofdpersonen een grappig, spannend of griezelig avontuur. Welke reis maak jij? Schrijf op de landkaart de titels van de 5 boeken én wat je van de boeken vond. Onderweg kom je geheimzinnige boektitels tegen. Kun jij ze oplossen? Heb je de bladen niet via school meegekregen? Download 'm dan hier en print ‘m zelf.

Download het doe-blad

Kinderboekenfestival Knetters: feest met letters

Zondag 17 juli maakt Kinderboekenfestival Knetters van de Spoorzone één groot live leesfeest. Met tal van tekenaars, muzikanten, theatermakers en schrijvers, waaronder Paul van Loon (die Dolfje Weerwolfje gewoon meeneemt!), rapper Jelle Verse en echt nog veel meer.

Na dit feest met letters lekker lezend de zomer in? Dat kan met de digitale variant: Digi-knetters. Een top-activiteit: leuk en leerzaam. Ontdek allerlei toffe boeken en maak kennis met allerlei toffe auteurs en illustratoren.

Start hier je avontuur


Antileesdiptips voor kinderen via De Waanzinnige Podcast

Deze zomer verschijnen er vier podcastafleveringen met leestips voor kinderen. Podcastmaker Marije Ravelli (De Waanzinnige Podcast) belt vier kinderen op voor hun antileesdiptip. De tips van Lieve (11), Seth (7), Flore (8) en Adjeno (11) zijn vanaf 8 juli tweewekelijks te vinden in de podcast app. De antileesdiptip is een geestige tongbreker met een serieuze boodschap: blijf lezen de hele zomer door! Luister naar de afleveringen via Spotify, dewaanzinnigepodcast.nl of een andere podcast app.

Luister nu naar de eerste antileesdiptip van Lieve

Ontdek onze e-books en luisterboeken

Zomertips l E-books en luisterboeken 6-9 jaar

Nog meer e-books & luisterboeken

Beleef tijdens de zomervakantie de mooiste verhalen, gewoon op je telefoon of tablet. Met de gratis online Bibliotheek-app kun je kiezen uit duizenden e-books en luisterboeken.

Download de online Bibliotheek-app

Zomerprogramma voor 0 tot 6-jarigen

Ook voor kinderen van 0 tot 6 jaar is er in de zomervakantie natuurlijk van alles te doen in de Bibliotheek!

Bekijk ons zomerprogramma voor de allerkleinsten


Vakantielezen met Eveline

Vakantielezen met Eveline #1 | Letterbingo

Lees- en mediaconsulent Eveline Glorius gaf in een eerder gemaakte videoreeks Vakantielezen met Eveline leuke doe-opdrachtjes om je kind ook in de vakantie met taal bezig te laten zijn. In deze eerste video vertelt ze alles over 'Letterbingo'.

Vakantielezen met Eveline #2 | Een kaartje schrijven

Kinderen die in de zomervakantie lezen, behouden hun leesniveau of gaan zelfs vooruit. Dus voorkom de zomerlees-dip! Onze leesconsulent Eveline vertelt in deze video jullie alles over het schrijven van kaartjes.

Vakantielezen met Eveline #3 | Voorlezen

In deze video vertelt onze leesconsulent Eveline jullie alles over voorlezen! Voorlezen is niet alleen gezellig, maar het is ook belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben namelijk een grotere woordenschat.