Waalwijk zoekt nieuwe stadsdichter

De termijn van de Waalwijkse stadsdichter Joep Trommelen loopt af. Daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Iedere inwoner van de gemeente Waalwijk kan tot 1 mei een gedicht insturen en zich daarmee kandidaat stellen. Joep Trommelen: “Wie volgt mij op? Welke poëet in de dop? Doe het niet voor de poen, maar de eeuwige roem. Dus slijp je potlood, vul je vulpen. En zorg ervoor dat straks iedereen jou kent.” Op 9 juni wordt bekend wie de nieuwe stadsdichter wordt.

Een gedicht insturen

Als nieuwe stadsdichter krijg je de vrijheid om jouw taak naar eigen inzicht in te vullen. Wel worden er enkele voorwaarden gesteld. De stadsdichter is inwoner van gemeente Waalwijk, heeft oog voor actualiteit en weet wat ‘de Waalwijkers’ zoal bezighoudt. Als stadsdichter schrijf je voor een breed publiek. Om de poëtische kwaliteiten van de kandidaten te beoordelen, wordt gevraagd een gedicht in te zenden.

De gedichten worden zorgvuldig beoordeeld door een jury, bestaande uit;
- John van den Hoven (wethouder cultuur),
- Joep Trommelen (de huidige stadsdichter),
- Anouk van Heesch (directeur Schoenenmuseum),
- Emely Kok (Bibliotheek Waalwijk) en
- Romy van Dongen (DichterBijWaalwijk).

Tot 1 mei kun je een gedicht insturen, zo stel je jezelf kandidaat. Op 9 juni wordt bekendgemaakt wie zich de komende jaren stadsdichter van Waalwijk mag noemen. Op de website van GO Waalwijk vind je aanvullende informatie over voorwaarden, maar ook praktische zaken.

LET OP: lever het gedicht aan als plain tekst in de mail (via stadsdichterwaalwijk@bibliotheekmb.nl), in een Word- of een ander writer bestand. NIET in een afbeelding/pdf!

Tekst gaat onder de video door.

Ben jij de volgende in de rij?

Sinds 2005 heeft de gemeente Waalwijk een eigen stadsdichter. Vincent van den Hoven uit Waspik vervulde de functie van 2005 tot 2007. Hij werd na enkele jaren ‘stilte’ in 2010 opgevolgd door Hans Branderhorst, die het stokje eind 2014 weer doorgaf aan Daphne van Breemen. Zij legde de pen in november 2016 neer en sindsdien is Joep Trommelen actief als stadsdichter. De afgelopen jaren schreef Trommelen 38 gedichten (terug te vinden via www.gowaalwijk.nl/stadsdichter). Bij zijn aanstelling gaf hij aan te willen ‘kietelen’. Zijn doel: “Gedichten schrijven met een knipoog, soms serieus en af en toe een steek uitdelen”, zo liet hij destijds optekenen.