boekenweek2017

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is:
De moeder de vrouw.

De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Agenda

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Boekenweekgedicht

Al direct bij de bekendmaking van het Boekenweekthema De moeder de vrouw werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. De discussie over het thema heeft tot goede gesprekken geleid, mooie initiatieven vanuit het boekenvak én het plan een speciaal Boekenweekgedicht te laten schrijven bij het thema. 

Leestips

Het thema van de boekenweek is dit jaar 'De moeder de vrouw'. Daarom tippen onze collectioneurs deze maand hun favoriete boeken rondom moederschap.

Als eerste Leonoor die 'Nachtouders' van Saskia de Coster aanraadt:"Saskia reist met haar vriendin Juli en hun eenjarig zoontje Saul naar Canada. Ze willen daar kennismaken met de familie van Karl, de biologische vader van Saul. Als niet biologische moeder worstelt Saskia met het moederschap. Ze beschrijft met veel vaart haar angsten, twijfels en demonen. Zou ze ooit een goede moeder kunnen zijn?"

E-book: 'De moeder, de Hilvarenbeekse vrouw'

De Bibliotheek Hilvarenbeek gingen op zoek naar de pareltjes bij het thema van de Boekenweek, want over vrouwen en het moederschap is in de literatuur en kunst ontzettend veel moois gemaakt.

De Bibliotheek vroeg 12 Hilvarenbeekse vrouwen naar hun persoonlijke lees- of kijk tip: welk boek, gedicht of video heeft hen echt geraakt? En waarom? Lees hun tips én persoonlijke verhaal daarbij in het gratis e-book ‘De moeder, de Hilvarenbeekse vrouw’.