boekenweek2017

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is:
De moeder de vrouw.

De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Agenda

 1. Workshop: Opvoeden zonder straffen en belonen

  Voel jij je weleens de politieagent in jullie gezin? Merk je soms dat je uit frustratie of onmacht gaat dreigen met straf of verleiden met een beloning, om zo gedaan te krijgen dat je kind doet wat jij wilt? Dit kan ook anders. In deze workshop neemt opvoedcoach Eline je mee in de wereld van opvoeden vanuit gelijkwaardigheid, zonder straffen en belonen. Met veel praktische tips!

  Van 19:45 tot 21:15

  de Bibliotheek Oisterwijk

  ma 25 mrt

 2. Gender en ongelijkheid in de Nederlandse literatuur

  "Romans van vrouwen worden beschouwd als niet goed genoeg", stelde Corina Koolen vast. Hoe komt dat? En wat kunnen we daaraan doen? Dit zijn enkele vragen waarop literatuurwetenschapper Corina Koolen zal ingaan tijdens haar Boekenweek-lezing in het WoordLab.

  Van 19:30 tot 21:45

  WoordLab (Bibliotheek LocHal)

  di 26 mrt

 3. Literair interview met Bart van Loo

  In de Boekenweek is auteur Bart van Loo te gast op 26 maart in het CC Jan van Besouw.

  Van 20:00 tot 23:00

  Cultureel Centrum Jan van Besouw

  di 26 mrt

 4. Mini-expo: vrouwelijke techneuten, wetenschappers en gamers

  Wist jij dat het allereerste computerprogramma door een vrouw is geschreven? Of dat de structuur van DNA door een vrouw is ontdekt?

  23 maart 2019 t/m 31 maart 2019

  DigiLab (Bibliotheek LocHal)

  23 mrt t/m 31 mrt

 5. Verhalenochtend: een ode aan de vrouw

  In het kader van de Boekenweek 2019 organiseren de Bibliotheek Midden Brabant en Mantel-Match samen: 'De verhalenochtend' met als thema 'een ode aan de vrouw'.

  Van 10:00 tot 12:00

  Mantel-Match (Peperstraat 13, Kaatsheuvel)

  do 28 mrt

 6. Schrijfworkshop: verhalen van vrouwen

  Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘de moeder de vrouw’. De Bibliotheek Hilvarenbeek geeft een eigen draai aan dit thema en richt zich op ‘verhalen van vrouwen’. Tijdens de schrijfworkshop op 28 maart leer je hoe je een kort verhaal schrijft.

  Van 13:30 tot 15:30

  de Bibliotheek Hilvarenbeek

  do 28 mrt

 7. Op de zeepkist

  Het Schrijfatelier Wagnerplein steelt op zaterdag 30 maart opnieuw het podium. De deelnemers delen prachtige verhalen uit eigen werk in het thema van de Boekenweek 2019: De moeder de vrouw.

  Van 13:00 tot 14:00

  de Bibliotheek Wagnerplein

  za 30 mrt

 8. Workshop: Familieleven verrijken met systematische opstellingen

  Als kinderen geboren worden, verschuift er iets in het systeem van de familie. Je kan minder tijd voor jezelf hebben, want er zijn altijd dingen om voor de kinderen te doen. Je dagelijks leven wordt geheel in beslag genomen door taken, zowel thuis als op het werk. En er is een hoop verandering in de relatie met je partner. Dit alles kan frustrerend zijn voor jonge of nieuwe ouders. Familie counseler Janine Diehl nodigt je uit om terug te kijken op wat je oorspronkelijke wensen waren. Zoals speelse...

  Van 14:00 tot 15:30

  de Bibliotheek Oisterwijk

  za 30 mrt

Meer

Boekenweekgedicht

Al direct bij de bekendmaking van het Boekenweekthema De moeder de vrouw werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. De discussie over het thema heeft tot goede gesprekken geleid, mooie initiatieven vanuit het boekenvak én het plan een speciaal Boekenweekgedicht te laten schrijven bij het thema. 

Leestips

Het thema van de boekenweek is dit jaar 'De moeder de vrouw'. Daarom tippen onze collectioneurs deze maand hun favoriete boeken rondom moederschap.

Als eerste Leonoor die 'Nachtouders' van Saskia de Coster aanraadt:"Saskia reist met haar vriendin Juli en hun eenjarig zoontje Saul naar Canada. Ze willen daar kennismaken met de familie van Karl, de biologische vader van Saul. Als niet biologische moeder worstelt Saskia met het moederschap. Ze beschrijft met veel vaart haar angsten, twijfels en demonen. Zou ze ooit een goede moeder kunnen zijn?"

E-book: 'De moeder, de Hilvarenbeekse vrouw'

De Bibliotheek Hilvarenbeek gingen op zoek naar de pareltjes bij het thema van de Boekenweek, want over vrouwen en het moederschap is in de literatuur en kunst ontzettend veel moois gemaakt.

De Bibliotheek vroeg 12 Hilvarenbeekse vrouwen naar hun persoonlijke lees- of kijk tip: welk boek, gedicht of video heeft hen echt geraakt? En waarom? Lees hun tips én persoonlijke verhaal daarbij in het gratis e-book ‘De moeder, de Hilvarenbeekse vrouw’.