Collectie

Digitale bronnen om gratis te raadplegen

Wist je dat je als lid van de Bibliotheek ook toegang hebt tot allerlei digitale bronnen? Denk bijvoorbeeld aan Muziekweb: een uitgebreide gids voor klassiek, jazz, wereldmuziek en pop. Kijk in het archief van allerlei kranten via Delpher, of lees buitenlandse kranten en tijdschriften met Presspeader.

Deze handige bronnen kun je raadplegen waar je ook bent. Het is gratis en meestal hoef je alleen maar in te loggen. Ook als je geen lid bent, kun je in de Bibliotheek nuttige databanken inzien.

Bekijk de digitale bronnen

De online Bibliotheek, ervaar het gemak

Als lid van de Bibliotheek Midden-Brabant heb je ook meteen toegang tot de online Bibliotheek. Je vindt er duizenden e-books voor je telefoon, tablet, e-reader, pc en laptop. Nieuwe en klassieke titels, voor kinderen, jongeren en volwassenen. Honderden luisterboeken: hebben we ook voor je.

Tijdschriften kun je ook lezen met de app van de online Bibliotheek. Waar en wanneer je wilt, op je tablet of telefoon. Of je nu houdt van gierende banden of yoga, roddels of onderbouwde opinies: we hebben voor ieder wat wils. Je kunt trouwens ook e-books lezen als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Bezoek de online Bibliotheek

Collectioneurs & gastcollectioneurs

In de Bibliotheek gaan vier collectioneurs over de inkoop van boeken. Dit zijn Anouk, Meij, Eveline & Esther. Ze blijven zich aandachtig informeren over de nieuwste titels en geven regelmatig leestips op Instagram.

Ook vragen we bekendheden en deskundigen om gastcollecties samen te stellen. Onder anderen: Herman Brusselmans, Jelle Brandt Corstius en Rens Henquet.

Laat je tippen door onze collectioneurs

Bekijk het overzicht met gastcollecties

Kernwaarden van de Collectie

Zijn de materialen die de bibliotheek aanbiedt ‘neutraal’? Hoe zit het met de betrouwbaarheid van werken in de bibliotheek? En hoe duurzaam is die grote boekenkast van ons allemaal eigenlijk?
Ben je geïnteresseerd in de waarden van waaruit de Bibliotheek Midden-Brabant de collectie samenstelt en beheert? Bekijk dan onze Kernwaarden van de Collectie.

Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid, pluriformiteit en authenticiteit zijn de publieke waarden die zijn vastgelegd in de ‘Bibliotheekwet’ Wsob. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de collectie aantrekkelijk en duurzaam is. We vragen aan gebruikers met ons mee te denken over de collectie. En we werken zo goed mogelijk samen binnen de bibliotheek en met groepen daarbuiten om een collectie aan te bieden die tegemoet komt aan de behoeften van onze gebruikers.

Lees en/of download onze kernwaarden

Deel jouw mening

Digitale literatuur in de Bibliotheek

Digitale literatuur is er voor alle leeftijden. De Bibliotheek presenteert digitale literatuur tijdens activiteiten, via exposities en online. Omdat er voor digitale literatuur geen standaardformaat is, zijn de meeste werken niet in het vaste aanbod van de bibliotheek te vinden. De Bibliotheek Midden-Brabant verzamelde daarom tien digitale literaire werken waarmee je thuis of via een activiteit in de Bibliotheek kunt kennismaken.

Lees meer over digitale literatuur en bekijk de tips

(Nieuwe) titels aanvragen

In onze catalogus kun je de complete collectie van álle openbare bibliotheken in Nederland raadplegen. En als de Bibliotheek Midden-Brabant een titel niet zelf heeft, kun je die aanvragen door een aanschafsuggestie te doen.

Lees meer over lenen bij andere Bibliotheken

Óf vraag ons om een titel te kopen door een aanschafsuggestie te doen

Passend aanbod

Heb je moeite met lezen, omdat je bijvoorbeeld slecht ziet of dyslectisch bent? Kijk dan eens naar ons passend aanbod. Hier vind je gesproken boeken, hoorcolleges, brailleboeken en boeken met grote letters.

Voor iedereen met een leesbeperking valt er ook genoeg te kiezen in de Bibliotheek.

Ga naar de pagina met ons passend aanbod

Actuele thema's

De Bibliotheek is er voor iedereen die zich wil ontplooien. We proberen je nieuwsgierig te maken en de wereld van een ander te laten ontdekken. Daarom stellen we pagina's met tips samen rond actuele thema's.

Bekijk de pagina over 'Diversiteit & inclusie'

Bekijk de pagina over 'De waarde van falen'

Bekijk de pagina over 'Stadsnatuur'

Boekentips

 • Alex North De fluisterman

  Als een jonge weduwnaar met zijn zesjarige zoontje in een rustig stadje gaat wonen, blijken daar in het verleden kinderen te zijn vermoord.

  Gedrukt boek

 • Pia de Jong Pia's Amerika

  Columns over het dagelijkse leven van een Nederlandse expat aan de oostkust van de Verenigde Staten.

  Gedrukt boek

 • Catherine Isaac Jij ik alles

  Een jonge vrouw brengt de zomer door in de Dordogne in het hotel van haar ex zodat hun zoontje zijn vader beter kan leren kennen.

  Gedrukt boek

 • Marjolein Beumer Zonder publiek

  Als een succesvol toneelactrice vergeetachtig wordt, wordt ze steeds afhankelijker van haar dochter die een moeizame relatie met haar heeft en zelf ook worstelt met de relatie met haar eigen dochter.

  Gedrukt boek

 • Arjan Postma Buiten met je hond

  Verhalen over honden en de natuur in de directe omgeving, met tips om daar meer van te kunnen genieten.

  Gedrukt boek

 • Terry Goodkind Het leger van steen

  Meesteres van de Dood Nicci en haar reisgezelschap nemen het op tegen een half versteend leger dat de stad Ildakar belaagt.

  Gedrukt boek

Speciaal voor kinderen & jongeren

 • 0-6 jaar

 • 6-12 jaar

 • 12-18 jaar

Grootletterboeken

We hebben ook veel boeken met grote letters. Bekijk ons aanbod.

Ontdek onze Grootletterboeken

Engelse boeken

Onze collectie bevat ook Engelstalige boeken, gerangschikt in genres van Romantische komedie tot Non-fictie.

Ontdek onze Engelstalige boeken


Nieuwe bladmuziek


E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten

Nieuwe e-books

Nieuwe luisterboeken


Nieuwe klassieke titels bij Muziekweb

Lezen & Luisteren

E-books, luisterboeken, films, muziek en online tijdschriften. Genieten maar!
 

Naar Lezen & Luisteren

Leren & Ontwikkelen

Veel online cursussen of leren voor je theorie. Alles om je te helpen ontwikkelen.
 

Naar Leren & Ontwikkelen

Ontdekken & Onderzoeken

Wetenschappelijke bronnen of zelf op onderzoek uit. Ontdek meer.
 

Naar Ontdekken & Onderzoeken