Wat is en doet een Bibliotheek? Iedereen die bij ons binnenloopt, ziet het meteen: een bibliotheek nu is een heel ander soort plek dan tien jaar geleden. Toen experimenteerden we met het opzetten van een DigiLab en maatschappelijke programmering. En gingen we intensiever samenwerken met scholen en kinderdagverblijven.
Zo zijn de functies die een Bibliotheek heeft flink gegroeid: er zijn nieuwe tak(k)en bijgekomen, die steeds steviger vorm krijgen en tot bloei komen. De Bibliotheek Midden-Brabant staat midden in de samenleving, dichtbij inwoners. We zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek, waar je je kunt ontwikkelen en aangemoedigd wordt iets bij te dragen in je eigen wijk, dorp of stad. Voor het onderwijs zijn we een deskundige partner. Zo dragen we als Bibliotheek bij aan een inclusieve, toekomstbestendige samenleving waarin iedereen mee kan doen.
We focussen ons op vier thema’s – effectketens noemen we ze. Dit zijn onze ‘takken van sport’. Vanuit die vier ketens geven we richting aan onze groei: voor elke keten formuleerden we twee ambities waarop we de komende jaren extra gaan inzetten. Dat groeien doen we altijd samen met inwoners en met andere lokale organisaties.
Heeft een van onze ambities raakvlakken met die van jou of jouw organisatie? Laat het ons weten, dan zetten we er samen een boompje over op.
Steeds minder mensen lezen boeken. De taalvaardigheid staat onder druk. Voor mensen die de taal niet goed vaardig zijn, is meedoen in de samenleving lastig. De Bibliotheek stimuleert inwoners van Midden-Brabant om te lezen. Van jong tot oud. Want lezen vergroot je kansen. Het maakt je sterker en rijker. Het geeft plezier. En het brengt mensen dichter bij elkaar.
Digitale ontwikkelingen volgen elkaar snel op en hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Inwoners die niet heel digitaal vaardig zijn, lopen een groter risico buitengesloten te raken. De Bibliotheek maakt inwoners wegwijs in de digitale wereld. Digitaal vaardig zijn én blijven maakt je zelfstandig en zorgt ervoor dat je onderdeel bent van de samenleving.
Jezelf ontwikkelen is belangrijk om je te kunnen redden, in elke levensfase. Bij de Bibliotheek zien inwoners dat blijven leren niet alleen waardevol is, maar ook leuk. Met name als je het samen met anderen kunt doen. Je komt bij de Bibliotheek in aanraking met nieuwe kennis, kunst en cultuur. Dat inspireert, houdt je scherp en (sociaal) actief.
Grote vraagstukken die wereldwijd spelen, zie je ook terug in je eigen wijk. Wat verdient nú aandacht? In wat voor oplossingen geloof je? In de Bibliotheek ontmoet je buurtbewoners die letterlijk dichtbij je staan, ook als ze heel anders denken dan jij. Waar kun je samen uitdagingen aanpakken en met elkaar vormgeven aan een eerlijke, duurzame samenleving?