Boekenweekthema: 'Ik ben alles'

“Wie ben ik?” en welke identiteiten en verschillende rollen vervul je in het leven, online en offline? Deze vragen staan centraal in het thema van de 88e editie van de Boekenweek is “Ik ben alles”. Tijdens het lezen van boeken kruip je in de huid van allerlei personages. Hierdoor leer je nieuwe perspectieven kennen en ontdek je de grenzen van je eigen identiteit. Ga in de Bibliotheek bij jou in de buurt op zoek naar het verhaal dat jou nieuwe inzichten kan bieden of woon een van onze activiteiten bij.


Activiteiten Boekenweek

Bekijk alle activiteiten

Ik ben alles

Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn.

Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Boekenweekgeschenk

Lize Spit is de auteur voor het Boekenweekgeschenk van 2023.

De Vlaamse Lize Spit is na Arnon Grunberg, die 27 was toen hij in 1998 De heilige Antonio schreef, de jongste schrijver van het Boekenweekgeschenk. In 2016 debuteerde zij met de bestseller Het smelt, waarvan in Nederland en België meer dan 200 duizend exemplaren zijn verkocht. Eind 2020 volgde haar tweede roman, Ik ben er niet.

Boekenweek essay

Raoul de Jong is de auteur voor het Boekenweek essay van 2023.

Raoul de Jong is columnist voor NRC en publiceerde zes boeken. Zijn in 2020 verschenen roman Jaguarman, een autobiografische zoektocht naar zijn Surinaamse vader en voorvader, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature en de Boekenbon Literatuurprijs

Boeken bij het thema 'Ik ben alles'Boeken van Lize Spit

Ik ben er niet

Lize Spit Ik ben er niet

De wereld van een jonge vrouw in Brussel stort in wanneer haar vriend een psychiatrische stoornis krijgt.

Leen dit boek

Het smelt

Lize Spit Het smelt

Nadat zij tijdens haar puberteit traumatische gebeurtenissen met twee jongens heeft meegemaakt, keert een jonge vrouw jaren later terug naar haar geboortedorp met een plan voor een soort wraak en een blok ijs in de achterbak van haar auto.

Leen dit boekBoeken van Raoul de Jong


E-books over het thema 'Ik ben alles'


Luisterboeken over het thema 'Ik ben alles'