Een zomer vol 'dinomania'

Je kan hem bijna niet gemist hebben: het dinosaurusskelet dat zes weken lang te bewonderen was in de Bibliotheek LocHal, trok meer dan 14.000 bezoekers. Heel veel mensen uit de regio én daarbuiten kwamen een kijkje nemen, of deden mee aan meer dan 30 verschillende dinoactiviteiten. Zo trok de LocHal deze zomer ook veel kinderen en volwassenen die ander niet zo snel de bibliotheek binnenlopen. Wij blikken graag even met je terug op deze bijzondere happening.

De aankomst

Op 24 juni stond een delegatie van de Bibliotheek LocHal vol spanning op de aankomst van het skelet te wachten. In een elektrische vrachtwagen (hallo duurzaamheid!) reed de triceratops Tilburg binnen; dit fantastische project kon beginnen!

Bekijk hier de foto's van de aankomst

De opbouw

Vervolgens werd drie dagen lang, botje voor botje, door experts van Naturalis het triceratops-skelet in elkaar gepuzzeld. Ondertussen konden bezoekers vragen stellen -  en vragen waren er zeker! Die varieerden van  “Hoe weet je hoe de triceratops is gestorven?” tot “Hoe word je nou paleontoloog?”

De opening

Na dagenlang met een grote precisie werken was het dan eindelijk tijd voor de grote opening! Het trappenlandschap zat vol en uiteindelijk was het de eer aan wethouder Marcelle Hendrickx om samen met een aantal kinderen met een druk op de rode knop het gordijn te openen en de triceratops te onthullen.

Marcelle:“Tilburg is een stad van makers en doeners, daarom is het mooi dat we ons in de LocHal van tijd tot tijd kunnen verwonderen. Dat blijkt nu ook weer met de komst van de Triceratops.” Vervolgens werd er met groene dino-bubbels geproost en was de expositie écht voor het grote publiek geopend. Omroep Brabant, Omroep Tilburg en het Brabants Dagblad kwamen ook een kijkje nemen bij dit bijzondere project.

Bekijk hier de aftermovie van de opening

Bezoekers aan het woord

De komst van de triceratops is niet onopgemerkt gebleven bij Tilburgers, maar sommige mensen moesten er ook een stukje verder voor rijden. Susan en Jordy komen een kijkje nemen bij de Triceratops met hun kinderen Thijs (5) en Jasmijn (6). Ze zijn op vakantie in Waalwijk en ontdekten dat er vlakbij een écht dino-skelet te zien was. Susan: “Heel leuk dit. Normaal moet je voor zoiets naar een museum en nu kun je gewoon binnen wandelen.” Haar zoon Thijs roept dan ook enthousiast: “Ik hou van dino’s!” Ook dochter Jasmijn bekijkt de dino met een grote interesse: “Dit is de eerste keer dat ik een écht dino-skelet zie. Superleuk!” Zometeen gaan ze nog lekker door naar Natuurmuseum Brabant. Susan: “Het is een druilerige dag vandaag, dus dit is een perfect uitje om vandaag te doen!”

Iets verderop staan Geraldine en Martien uit Hilvarenbeek met hun gezin naar de triceratops te kijken. Hun kinderen zijn de twintig al gepasseerd. Geraldine: “Ook als je volwassen bent is dit heel indrukwekkend om te zien. Ik heb meteen geboekt toen ik het in de krant zag staan. Wij zijn namelijk echt dino-liefhebbers. We zijn bijvoorbeeld ook naar de T-Rex in Naturalis gaan kijken”.

Haar dochter vult aan: “En we zijn op vakantie in Amerika naar een plek gegaan waar ze dino’s hebben opgegraven. Heel tof dat het nu gewoon bij ons om de hoek te zien is!” Geraldine: “Mijn dochter loopt stage in Denemarken en ik heb speciaal gewacht tot ze terug was, zodat we het samen kunnen kijken.”

Activiteiten voor jong en oud

Naast het bewonderen van een skelet werd er - letterlijk én figuurlijk - ook een heleboel om het dinosaurusskelet heen georganiseerd. Zo waren er meer dan 30 activiteiten voor jong en oud te beleven. Dat varieerde van een eigen dinoprentenboek maken tijdens Dino Creator, tot een Dino Pubquiz. En van een Kindercollege door het Oertijdmuseum tot tekenworkshops van Vincents Tekenlokaal. In totaal leerden meer dan 1100 mensen iets bij tijdens een van deze activiteiten.

Leesplezier stimuleren met boekentips en een Tricerapas

Maar uiteraard stond ook lezen centraal tijdens de Triceratops-periode. Dankzij een Spoorleesjournaal met boekentips, collectietafels in al onze vestigingen en een boekenlegger met boekentips maakten we onze bezoekers enthousiast over onze collectie. Dankzij een speciale Tricerapas stimuleerden we kinderen ook extra om lid te worden tijdens deze periode. Uiteraard mochten ook bestaande leden hun pas laten pimpen.

Tricerahop en dinooekjes

En dan hebben we het nog niet gehad over het speciaal gebrouwen Tricerahop-biertje, dat in samenwerking met Stadsbrouwerij Tilburg tot stand is gekomen. Door hop uit Wyoming te gebruiken (de vindplaats van de triceratops-skeletten) werd het een echt uniek dino-biertje dat enkel en alleen in ons StadsCafé werd geschonken. Daarnaast maakte een collega met baktalent de enige echte tricerahop-koekjes die binnen no time uitverkocht waren.

Bekijk de making off van het dino-biertje

Kortom: zes weken lang kleurde de LocHal groen en was de Triceratops de hoofdrolspeler van onze zomervakantie. Het was dino-tastisch!

Dankjewel!
Dit project kon niet bestaan zonder de hulp van vijftig fantastische vrijwilligers, onze samenwerkingspartners Naturalis en Natuurmuseum Brabant en de steun van de Vriendenloterij. Daarom willen we hen graag via deze weg nog eens extra bedanken!