Dementie

Heb je geheugenproblemen? Heeft een familielid of vriend van je Alzheimer? Zorg je voor iemand die lijdt aan een vorm van dementie? Bekijk hieronder het overzicht van de activiteiten en collectie van de Bibliotheek over 'dementie'.

Dementheek: onze collectie over dementie

Een Dementheek is een herkenbare plek in de Bibliotheek. Hier vind je informatie en verhalen voor én over mensen met dementie. 

Deze collectie in de Dementheek bestaat uit verschillende soorten materialen. Denk aan: informatieve boeken, romans, voorleesboeken, prentenboeken, boeken over vroeger en folders.

Heb je vragen over het lenen van materialen? Kom langs of bel tijdens service-uren naar één van onze Bibliotheken met een Dementheek: Berkel-EnschotGoirleHeyhoefHilvarenbeek
WaalwijkKaatsheuvelOisterwijk 't Sant of Udenhout. (Klik op de Bibliotheek van je keuze voor adres en openingstijden)

Lia en Elly samen in gesprek over beginnende dementie

In het kader van Zilverbrein 2021 in de Bibliotheek Goirle vertelden Elly en Lia over hun leven met beginnende dementie. Hoe ontdekten ze het en hoe leven ze ermee?

Zilverbrein: wat dementie met je kan doen

“Wat is er in godsnaam aan de hand, dat ik dit niet meer kan?” Open en eerlijk deelde Elly (65) het verhaal over haar (beginnende) dementie tijdens ZilverBrein. Een jaarlijks, avondvullend programma over dementie in de Bibliotheek Goirle. Dit georganiseren ze samen met de Stichting Alzheimer Nederland en neurobioloog dr. Harm Krugers.

Bekijk hierboven het verhaal van Elly.

Onze activiteiten rondom het thema 'dementie'

Bekijk al onze activiteiten rondom dementie

Leestip voor kinderen: ‘Opa Vlucht’

Het kan lastig zijn om dementie te bespreken met kinderen. Een mooi herkenbaar boek kan hierbij helpen. Zo tipt onze collectioneur Esther het boek: ‘Opa Vlucht’ van David Walliams.

“Een ontzettend grappig, maar ook ontroerend verhaal.”

Online training: GOED omgaan met dementie

Hoe herken je iemand met dementie? En hoe help je iemand met dementie of een mantelzorger?

Dit leer je tijdens de online training GOED omgaan met dementie. Je vindt hier ook trainingen voor je branche. Denk aan: ‘In de winkel’, ‘Bij de kapper’, ‘In de horeca’, ‘Bij de bank’. 

Tv-programma 'Het ZilverBrein'

Het Leescafé van de Bibliotheek Goirle veranderde op 24 september 2020 in een tv-studio. In deze kleine, persoonlijke setting gingen we in gesprek met tafelgasten. Zij deelden hun kennis en persoonlijke verhalen.

Eén van de tafelgasten was hersenonderzoeker dr. Harm Krugers (UvA). Hij vertelde meer over twee specifieke vormen van dementie. Ook een huisarts en de kartrekkers van drie bijzondere dementievriendelijke initiatieven schoven aan.

Houdt onze agenda in de gaten voor Zilverbrein 2021!