Dementie

Dementheek: onze collectie over dementie

Een Dementheek is een herkenbare plek in de Bibliotheek met informatie en verhalen voor én over mensen met dementie. 

Deze collectie in de Dementheek bestaat uit verschillende soorten materialen: informatieve boeken, romans, voorleesboeken, prentenboeken, boeken over vroeger en folders.

Heb je vragen over het lenen van materialen? Kom langs of bel tijdens service-uren naar één van onze Bibliotheken met een Dementheek: Berkel-EnschotGoirleHeyhoefHilvarenbeekWaalwijkKaatsheuvelOisterwijk of Udenhout.
(Klik op de Bibliotheek van je keuze voor adres en openingstijden)

Tv-programma 'Het ZilverBrein'

Het Leescafé van de Bibliotheek Goirle veranderde op 24 september 2020 in een tv-studio. In deze kleine, persoonlijke setting gingen we in gesprek met tafelgasten die hun kennis en persoonlijke verhalen deelden.

Eén van de tafelgasten was hersenonderzoeker dr. Harm Krugers (UvA), die meer vertelde over twee specifieke vormen van dementie. Ook een huisarts en de kartrekkers van drie bijzondere dementievriendelijke initiatieven schoven aan.

Interview 'Over geheugen en vergeten'

Maandag 21 september was het Wereld Alzheimerdag. De Bibliotheek Oisterwijk hield naar aanleiding hiervan een interview met mevrouw Dieuwke Aberson van de Hersenstichting.

Dit interview is te bekijken t/m woensdag 30 september tussen 12.00 en 04.00 uur bij de Lokale Omroep Oisterwijk (LOVO).

Leestip voor kinderen: ‘Opa Vlucht’

Voor alle kinderen die met dementie te maken krijgen in hun omgeving, heeft onze collectioneur Esther een mooie leestip: ‘Opa Vlucht’ van David Walliams.

“Ontzettend grappig, maar ook ontroerend verhaal.”

Online training: GOED omgaan met dementie

Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen maar ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of voor een mantelzorger.

Doe daarom mee met de online training GOED omgaan met dementie.Je vindt hier ook trainingen voor je branche zoals ‘In de winkel’, ‘Bij de kapper’, ‘In de horeca’, ‘Bij de bank’. 

ZilverBrein: wat dementie doet en kan betekenen

“Wat is er in godsnaam aan de hand, dat ik dit niet meer kan?” Open en eerlijk deelde Elly (65) het verhaal over haar (beginnende) dementie tijdens ZilverBrein: een jaarlijks, avondvullend programma over dementie in de Bibliotheek Goirle, georganiseerd samen met de Stichting Alzheimer Nederland en neurobioloog dr. Harm Krugers.

Alzheimer Café: het nut van dagbesteding

Vanwege het coronavirus vindt het Alzheimer Cafés Tilburg voorlopig in digitale vorm plaats.