Dementie

Onze activiteiten rondom het thema 'dementie'

 • Het Zilverbrein: live-uitzending over dementie

  Dementie is een ziekte waar helaas niemand omheen kan: één op de vijf mensen krijgt dementie. Daarom organiseert de Bibliotheek Goirle in de week van de Wereld Alzheimerdag voor de 4e keer op rij Het ZilverBrein,...

  Van 20:00 tot 21:30

  tv + online (live-uitzending)

  do 24 sep

 • Over geheugen en vergeten: tv-interview over dementie

  Bekijk het interview met mevr. Dieuwke Aberson van de Hersenstichting over geheugen en vergeten, uitgezonden door de Lokale Omroep Oisterwijk (LOVO) in de week van Wereld Alzheimer Dag.

  Van 12:00 tot 12:30

  tv (lokale omroep LOVO)

  zo 27 sep

 • Inloopspreekuur Dementieconsulenten

  Het is heel normaal om zo nu en dan iets te vergeten. Dat doen we allemaal. Vergeetachtigheid kan echter ook een teken zijn van (beginnende) dementie. Of het gevolg van een andere hersenaandoening. Vergeetachtigheid...

  Van 14:00 tot 15:00

  de Bibliotheek LocHal

  ma 28 sep

 • Inloopspreekuur Dementieconsulenten

  Het is heel normaal om zo nu en dan iets te vergeten. Dat doen we allemaal. Vergeetachtigheid kan echter ook een teken zijn van (beginnende) dementie. Of het gevolg van een andere hersenaandoening. Vergeetachtigheid...

  Van 14:00 tot 15:00

  de Bibliotheek LocHal

  ma 05 okt

Bekijk al onze activiteiten rondom dementie

Live-uitzending Zilverbrein 2020

Dementie is een ziekte waar helaas niemand omheen kan: één op de vijf mensen krijgt dementie. Daarom organiseert de Bibliotheek Goirle op 24 september voor de 4e keer op rij Het ZilverBrein, dit jaar in de vorm van een live-uitzending. Aan de leestafel persoonlijke en toegankelijke gesprekken over wat dementie doet en kan betekenen. Eén van de tafelgasten is hersen-onderzoeker dr. Harm Krugers, die meer zal vertellen over twee specifieke vormen van dementie. Ook een huisarts en de kartrekkers van drie bijzondere dementie-vriendelijke initiatieven schuiven aan.

Dementheek: onze collectie over dementie

Een Dementheek is een herkenbare plek in de Bibliotheek met informatie en verhalen voor én over mensen met dementie. 

Deze collectie in de Dementheek bestaat uit verschillende soorten materialen: informatieve boeken, romans, voorleesboeken, prentenboeken, boeken over vroeger en folders.

Heb je vragen over het lenen van materialen? Kom langs of bel tijdens service-uren naar één van onze Bibliotheken met een Dementheek: Berkel-EnschotGoirle, HeyhoefHilvarenbeek, Waalwijk, KaatsheuvelOisterwijk of Udenhout.
(Klik op de Bibliotheek van je keuze voor adres en openingstijden)

Leestip voor kinderen: ‘Opa Vlucht’

Voor alle kinderen die met dementie te maken krijgen in hun omgeving, heeft onze collectioneur Esther een mooie leestip: ‘Opa Vlucht’ van David Walliams.

“Ontzettend grappig, maar ook ontroerend verhaal.”

ZilverBrein: wat dementie doet en kan betekenen

“Wat is er in godsnaam aan de hand, dat ik dit niet meer kan?” Open en eerlijk deelt Elly (65) het verhaal over haar (beginnende) dementie tijdens ZilverBrein: een jaarlijks, avondvullend programma over dementie in de Bibliotheek Goirle, georganiseerd samen met de Stichting Alzheimer Nederland en neurobioloog dr. Harm Krugers.

Alzheimer Café: het nut van dagbesteding

Vanwege het coronavirus vindt het Alzheimer Cafés Tilburg voorlopig in digitale vorm plaats.   

Word dementievriendelijk. Volg de online training!

Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen maar ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of voor een mantelzorger. Doe daarom mee met de online training GOED omgaan met dementie.Je vindt hier ook trainingen voor je branche zoals ‘In de winkel’, ‘Bij de kapper’, ‘In de horeca’, ‘Bij de bank’.