Passend aanbod

Niet voor iedereen is lezen vanzelfsprekend. Wie slecht ziet, kan het plezier om te lezen makkelijk verliezen. De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een bezorgdienst en speciale collecties. Zo kan iedereen mooie verhalen blijven lezen, of horen.

Bezorgdienst aan huis

Slecht ter been? En je wil toch graag lezen? De Bibliotheek Midden-Brabant beschikt over een bezorgdienst aan huis. Om boeken te bestellen en voor meer informatie, bel je Otto Janssen op 013 547 0858. Mailen kan ook.  

Bestel- en afhaalservice 'Boek je Boek'

In een aantal woonzorgcentra in Midden-Brabant is een 'Boek je boek' te vinden. Dit is een bestel- en afhaalservice waarbij je uit de hele collectie van de Bibliotheek Midden-Brabant kan lenen. Bestel online, kom naar het afhaalpunt in één van de woonzorgcentra en lees, kijk of luister thuis.

Lees meer over 'Boek je boek'

Spelmateriaal voor volwassenen

De Bibliotheek Midden-Brabant heeft een grote collectie spellen en puzzels voor ouderen. Ze kunnen in groepsverband gespeeld worden. Alle materialen roepen herinneringen op, zorgen voor gespreksstof of trainen het geheugen. Ze zorgen voor een leuke dagbesteding. Bekijk het materiaaloverzicht van Bezig en stuur een mail voor meer informatie of een aanvraag.     

Dementheek

Verschillende vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant hebben een Dementheek. Dementheken hebben een collectie met boeken over dementie en alzheimer. Hierin lees je bijvoorbeeld hoe om te gaan met familieleden of bekenden die eraan lijden. Hier vind je een lijst met boeken die te vinden zijn in de verschillende Bibliotheken. Daarnaast hebben we een catalogus van BrainTrainerPlus, welke het denkvermogen en het geheugen van ouderen en mensen met beginnende dementie prikkelt en stimuleert.

Lees meer over de dementheken

Dyslexie onder de knie

Dyslexie onder de knie is een gratis online cursus met informatie, handige tips en online oefeningen voor ouders van kinderen met lees- en spellingsproblemen. Je kunt samen bouwen aan zelfvertrouwen, leesplezier en je leert over andere talenten, beelddenken en spelenderwijs omgaan met taal.

Lees meer over 'Dyslexie onder de knie'

Grootletterboeken

Interesse voor meer informatie over boeken met grote letters uit de Bibliotheek? Informeer in één van onze vestigingen of stuur een e-mail naar Passend Aanbod. In de online catalogus op de website is ons aanbod grootletterboeken te vinden. Vergroot de letters op het beeldscherm door de control-knop of command-knop ingedrukt te houden terwijl je op + drukt.

Luisterboeken

Autorijden en een boek lezen tegelijkertijd? Het huishouden doen terwijl je wegdroomt bij een goed verhaal? Dat kan met onze collectie luisterboeken. Ook voor mensen die slecht zien, zijn luisterboeken dé oplossing. Ga naar de Luisterbieb van de Online Bibliotheek, download de app en laat je voorlezen. Nog een tip: op de site 'Lezen voor de lijst' vind je ook gesproken versies van Nederlandse en buitenlandse boeken. 

Passend Lezen

Voor bibliotheekleden met een leesbeperking is er op de site Passend Lezen keus uit 45.000 gesproken boeken. Gesproken tijdschriften, hoorcolleges, brailleboeken, boeken met jumboletters: ze zijn er allemaal. Ook diensten als Voeljeboekje en Karaokelezen zijn er te vinden. Voeljeboekje is speciaal voor blinde en slechtziende kinderen van 2 tot 8 jaar. Karaokelezen is luisteren en lezen tegelijk. De dienstverlening van Passend Lezen is alleen voor mensen die aangewezen zijn op aangepaste lectuur. Een lidmaatschap is vereist en kost 28 euro per jaar. Het is gratis als je onder de 18 bent.