Veelgestelde vragen

In december verhuizen de Bibliotheek Tilburg Centrum en de Kennismakerij naar de LocHal in de Spoorzone. Wij kunnen ons voorstellen dat u hierover vragen heeft. De meest gestelde vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet. Mocht uw vraag hier niet tussen staan, dan kunt u uiteraard ook altijd terecht bij de medewerkers van de Bibliotheek.

Wanneer gaat de Bibliotheek verhuizen?

De Bibliotheek zal in december 2018 verhuizen naar de LocHal. Vanaf begin januari is iedereen welkom op onze nieuwe locatie.   

Gaat de Bibliotheek dicht tijdens de verhuizing?

De Bibliotheek Tilburg Centrum blijft open voor publiek t/m zaterdag 1 december 2018. Tijdens de verhuizing gaat de Bibliotheek aan het Koningsplein dicht. Natuurlijk kun je nog wel bij onze andere vestigingen terecht om materialen te lenen én terug te brengen, zoals bij bijvoorbeeld de Bibliotheek ’t Sant of de Bibliotheek Wagnerplein. Ook zorgen we zo veel mogelijk voor een aangepaste uitleentermijn voor materialen die geleend zijn bij de Bibliotheek Tilburg Centrum. Door de verhuizing kun je in december geen materialen terugbrengen in de Bibliotheek Tilburg Centrum en in de Kennismakerij. De Bibliotheek opent na de verhuizing haar deuren op de nieuwe locatie in de Spoorzone. Heb je een reservering geplaatst met als afhaallocatie de Bibliotheek Tilburg Centrum? Indien je materiaal voor 1 december binnen is, dan kun je deze ophalen in de Bibliotheek Tilburg Centrum of in de Bibliotheek Wagnerplein. Welke afhaallocatie voor jou van toepassing is, geven we door per mail zodra het materiaal binnen is. Vanaf 20 november tot na opening in de LocHal is ‘Tilburg Centrum’ niet meer te selecteren als afhaallocatie bij het plaatsen van een reservering. 

Hoe kan ik mijn boeken inleveren als de Bibliotheek Tilburg Centrum dicht is?

De inlevertermijn van de boeken van de Bibliotheek Tilburg Centrum is verlengd, zodat u uw boeken gewoon kan inleveren in de LocHal. Daarnaast kunt u eventueel terecht in één van onze andere vestigingen om uw boeken in te leveren en nieuwe boeken te lenen. De openingstijden van alle vestigingen zijn te vinden op onze website. Naast de openingstijden kunt u ook zien wanneer de service-uren zijn. Tijdens de service-uren is er altijd iemand aanwezig die eventuele vragen over het boeken inleveren kan oplossen. 

Tot wanneer kan ik gereserveerde boeken afhalen in de Bibliotheek Tilburg Centrum?

Gereserveerde boeken en andere materialen kun je tot 30 november 2018 afhalen in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Tot 20 november houd je de mogelijkheid om boeken te laten bezorgen in de Bibliotheek Tilburg Centrum. Per 2 januari 2019 is de Bibliotheek Lochal ook te kiezen als afhaallocatie. 

Kan ik tijdens de verhuizing materialen lenen uit de collectie van de Bibliotheek Tilburg Centrum?

Alle materialen uit de Bibliotheek Tilburg Centrum zijn of worden momenteel ingepakt en verplaatst naar de LocHal. Daardoor is het niet mogelijk iets te lenen, of zelfs maar raad te plegen, uit die collectie. 

Waar komt de nieuwe Bibliotheek eigenlijk?

De nieuwe Bibliotheek, de Bibliotheek LocHal, komt zoals de naam doet vermoeden in de monumentale Locomotiefhal in de Spoorzone aan de Burgemeester Brokxlaan 1000. De Spoorzone is een 75 hectare groot gebied dat vroeger in gebruik was als NS-werkplaats. In de LocHal werd vanaf 1932 door generaties Tilburgers aan locomotieven gesleuteld. En vanaf december mag de Bibliotheek haar intrek nemen in deze bijzondere plek.

Hoe ver is het lopen vanaf het Koningsplein?

Vanuit het Koningsplein is het een kleine 10 minuten lopen naar de LocHal. De LocHal ligt in het hart van de Tilburgse Spoorzone, op een steenworp afstand van het centraal station, nog geen kilometer verwijderd van de Bibliotheek Tilburg Centrum aan het Koningsplein. 

Blijven de openingstijden hetzelfde?

De openingstijden voor de LocHal zijn nog niet vastgesteld, maar zullen tenminste hetzelfde blijven als die van de Bibliotheek aan het Koningsplein. Dat wil zeggen maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en van oktober t/m maart ook op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Verhuist de hele collectie mee?

Ja, de collectie is de afgelopen maanden geactualiseerd en verhuist volledig mee naar de LocHal.

Komt er sneller internet?

De vaste computers die in de LocHal komen te staan, zijn nieuw en ook sneller. Ook wordt er een nieuw wifi-netwerk aangelegd. De snelheid van het netwerk is afhankelijk van de apparatuur van de gebruiker, of de gebruiker dichtbij een zogenaamd Acces Point – wifi-netwerktoegangspunt – zit én het aantal wifi-gebruikers in een ruimte. De inzet is in elk geval dat er een betere wifi-dekking is in de LocHal. 

Is de Bibliotheek de enige organisatie die naar de LocHal verhuist?

In de LocHal gaat de Bibliotheek samenwonen met Seats2meet en Kunstloc. Seats2meet gaat in de LocHal een vijftiental zeer uiteenlopende vergader- en trainingsruimtes inrichten en verhuren. Evenals bij de Bibliotheek kun je ook bij Seats2meet flexwerken. KunstLoc (voorheen Kunstbalie en bkkc) zet zich in voor het brede kunst- en cultuurveld van de provincie Noord-Brabant: cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst. KunstLoc zal samen met de Bibliotheek invulling geven aan de expositieruimte in de ontvangsthal. 

Komt er een horeca-voorziening in de LocHal?

Ja, dat komt er in de vorm van het Stadscafé. Leescafé de Kleine Prins verhuist niet met ons mee maar zij zijn op andere plekken in de stad nog steeds aanwezig.

Waar kan ik mijn fiets stallen?

Er worden een drietal stallingen ingericht voor fietsen rondom de LocHal. Zie de plattegrond. Bij de dichtstbijzijnde stalling ten noorden van de LocHal aan de Burgemeester Brokxlaan kun je maximaal 2 uur je fiets stallen. De andere twee fietsenstallingen zijn voor langer parkeren.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Er zijn in de Spoorzone een tweetal parkeerplaatsen ingericht, naast het UWV gebouw en naast de Hall of Fame. Daarnaast zijn ook de parkeergarages Pieter Vreedeplein (570 m) en Knegtel (720 m) in de nabijheid van de LocHal. Er worden een drietal invalideparkeerplaatsen gerealiseerd aan de Burgemeester Brokxlaan. Zie de plattegrond

Is de LocHal bereikbaar met het openbaar vervoer?

De LocHal ligt op circa 300 meter van het Centraal Station in Tilburg. Er is een busstation aan de Burgemeester Brokxlaan tussen EvE en het UWV gebouw. Deze wordt vanaf maart 2019 verplaatst naar de locatie zoals aangegeven op de plattegrond

Komt er een lift in de LocHal?

Ja, de LocHal wordt voorzien van een lift.