De Bibliotheek Midden-Brabant

De Bibliotheek Midden-Brabant is de grootste openbare bibliotheek van Noord-Brabant. Wij bedienen 357.484 Midden-Brabanders uit de gemeentes Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

Je kunt bij ons terecht voor boeken, tijdschriften, dvd's en games. Maar ook als het gaat om programmering heeft de Bibliotheek Midden-Brabant veel te bieden. Denk aan cursussen, lezingen en tal van andere inspirerende activiteiten. Als één van de veertien regionale Plusbibliotheken geeft de Bibliotheek Midden-Brabant bovendien wetenschappelijke ondersteuning aan zowel Midden- als West-Brabant.

Vijftien vestigingen

De Bibliotheek Midden-Brabant heeft vijftien vestigingen. Een belangrijk deel van de organisatie bevindt zich achter de schermen. De backoffice-afdelingen ondersteunen de bibliotheken. Deze afdelingen zijn:

 • Marketing & Projecten, 
 • Bedrijfsvoering, Educatie, 
 • Collectie en 
 • Programmering

De missie van de Bibliotheek Midden-Brabant

Kennis en verhalen veraangenamen je leven en zijn bagage voor je toekomst. De Bibliotheek voorziet Midden-Brabanders van informatie en stimuleert hen om ‘verder te komen door verder te kijken’. Ook de Bibliotheek blijft verder kijken. We verbreden en vernieuwen onze rol en versterken de verbinding met de samenleving. We zorgen ervoor dat het maken van kennis nog aangenamer wordt.

We maken de wereld van mensen groter

Alle Midden-Brabanders verdienen de kans hun talenten te ontplooien en moeten optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daar hebben ze kennis en verbeeldingskracht voor nodig. Wij stimuleren en organiseren het creeëren, delen en toegankelijk maken van kennis en verhalen. We dagen mensen uit om verder te kijken en helpen ze verder te komen. Onze missie is: We maken de wereld van mensen groter.

Beleidsplan, jaarverslag, organisatieschema en jaarrekening

Wil je meer weten over het beleid van de Bibliotheek Midden-Brabant? Lees dan ons beleidsplan voor 2021-2024: 'Op de Bibliotheek kun je bouwen'. 

In het Jaarverslag 2020 vind je een terugblik in woord, beeld en cijfers. Voor inzicht in de organisatiestructuur van de bibliotheek, kun je het organisatieschema raadplegen. Voor inzicht in de financiën is het Jaarrapport van 2020 te gebruiken. 

ANBI

De Bibliotheek Midden-Brabant is een Algemeen Nut Beogende Instelling, ANBI afgekort. Als ANBI wil de bibliotheek openheid geven over de doelstelling, activiteiten en financiën. Vanwege de Wet Openbaarheid van Bestuur zijn de meeste gegevens hierboven al te zien. De overige, voor de ANBI-status benodigde gegevens vind je hieronder.

 • Statutaire naam: Stichting Bibliotheek Midden-Brabant
 • KVK-nummer: 41 09 51 22
 • BTW-nummer: NL0027.91.432.B.01
 • Bankrekeningnummer: NL94RABO0185237614
 • Postadres: Postbus 3195, 5003DD Tilburg
 • Algemeen e-mailadres: info@bibliotheekmb.nl
 • Beloningsbeleid: CAO Openbare Bibliotheken
 • Het ingevulde standaardformulier rond de publicatieplicht

Onze raad van toezicht krijgt een vergoeding. Deze valt binnen de maximale vrijwilligersvergoeding die wettelijk is vastgelegd. Er is geen onkostenvergoeding betaald.