Veelgestelde vragen

Vanwege de harde lockdown zijn al onze Bibliotheken tot nader order gesloten. Geplande activiteiten in de Bibliotheek kunnen niet doorgaan; wel blijven we in de tussentijd online activiteiten organiseren. Als bibliotheeklid kun je online ook e-books en luisterboeken lenen. Wie liever van papier leest, kan terecht bij de Afhaalbieb.

Lees hier meer over de aangescherpte maatregelen. 


Veelgestelde vragen naar aanleiding van de maatregelen tegen corona


Kan ik nog boeken lenen in de Bibliotheek?

Vanwege de harde lockdown die 15 december ingaat, zijn al onze Bibliotheken tot nader order. Als bibliotheeklid kun je via de online Bibliotheek e-books en luisterboeken lenen. Wie liever van papier leest, kan terecht bij de Afhaalbieb. Geplande activiteiten in de Bibliotheek kunnen niet doorgaan; wel blijven we in de tussentijd online activiteiten organiseren.

Vinden er nog activiteiten, cursussen en spreekuren plaats in de Bibliotheken?

Activiteiten, spreekuren en cursussen die tot en met 2 maart 2021 in de Bibliotheek zouden plaatsvinden, moeten we helaas annuleren. We bekijken of deze op een ander moment alsnog kunnen doorgaan. Wie al een kaartje had gekocht, ontvangt nog persoonlijk bericht. Ook deelnemers aan al onze cursussen ontvangen persoonlijk bericht wanneer de lessen starten of weer hervat worden.

Al onze online activiteiten gaan komende weken gewoon door, bekijk hiervoor onze agenda met alle online activiteiten.

Hoe werkt de Afhaalbieb?

Heb je het liefst een fysiek boek in handen? Maak dan gebruik van de Afhaalbieb en reserveer een boekenpakket voor jezelf of je kinderen. Op basis van jouw voorkeuren stellen we dan een verrassingspakket samen.

Het is ook mogelijk om boeken te reserveren via onze website (na inloggen bij Mijn Menu). Als het boek voor je klaarstaat, krijg je via e-mail eerst een afhaalbericht. Daarna kun je via deze pagina zelf een afhaalafspraak inplannen voor het ophalen van je gereserveerde boek(en).

Kan ik ook boeken reserveren?

Wil je een specifieke boektitel reserveren? Dat kan via onze website (na inloggen bij Mijn Menu). Als het boek voor je klaarstaat, krijg je via e-mail eerst een afhaalbericht. Daarna kun je via deze pagina zelf een afhaalafspraak inplannen voor het ophalen van je gereserveerde boek(en).

Waar kan ik terecht voor het inleveren van materialen?

Heb je nog boeken of andere materialen van de Bibliotheek in huis die na 15 december zijn geleend? De uitleentermijn wordt automatisch verlengd, totdat onze Bibliotheken weer open zijn. Wil je voor die tijd je boeken inleveren? Kijk hier of/hoe dit kan in jouw Bibliotheek.

Boeken en materialen die vóór 15 december hadden moeten zijn ingeleverd zijn niet verlengd. Hiervoor gelden de reguliere uitleentermijnen en ook boete-berekeningen. Voor 15 december was de Bibliotheek gewoon open om boeken en materialen in te leveren in de Bibliotheek en/of in de boekenbrievenbus buiten.

Vanaf welke uitleendatum zijn boeken verlengd en geldt er geen te laat boete?

Boeken en materialen die in de periode voor 15 december zijn geleend met een inleverdatum tussen 15 december en 2 maart daarvan is de uitleentermijn automatisch verlengd. Over deze boeken en materialen wordt geen boete berekend.

Boeken en materialen die vóór 15 december hadden moeten zijn ingeleverd zijn niet verlengd. Hiervoor gelden de reguliere uitleentermijnen en ook boete-berekeningen. Voor 15 december was de Bibliotheek gewoon open om boeken en materialen in te leveren in de Bibliotheek en/of in de boekenbrievenbus buiten.

Hoe kan ik online boeken lenen?

Als lid van de Bibliotheek Midden-Brabant kun je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je via de online Bibliotheek. Je hoeft je alleen even te registreren. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe dat werkt.

 


De Afhaalbieb is open

Vanwege de verlenging van de harde lockdown zijn al onze Bibliotheken tot nader order gesloten. Als bibliotheeklid kun je online ook e-books en luisterboeken lenen. Wie liever van papier leest, kan terecht bij de Afhaalbieb.

Bestel eenvoudig online een boekenpakket voor jezelf of jouw kinderen en haal ze op bij een van onze afhaallocaties.

Kun je met elk soort bibliotheekabonnement gebruikmaken van de Afhaalbieb?

Ja, zolang er in Nederland maatregelen tegen corona gelden en al onze bibliotheekvestigingen gesloten zijn, maakt het niet uit wat voor soort abonnement je hebt. Met elk type abonnement kun je dus gebruikmaken van de Afhaalbieb. De uitleentermijn is voor het standaard abonnement zes weken. Voor alle andere abonnementen is de termijn drie weken.

Kan ik kiezen welke specifieke boektitels ik in mijn boekenpakket wil?

Wanneer je je aanmeldt voor de Afhaalbieb, stellen we op basis van jouw voorkeursgenre(s) en leeftijd een boekenpakket voor je samen. Het pakket bestaat uit vijf boeken uit de collectie van de bibliotheekvestiging die je selecteert als afhaallocatie.

Als je liever specifieke titels leent, reserveer deze dan via onze website (na inloggen bij Mijn Menu). Als het boek voor je klaarstaat, krijg je via e-mail eerst een afhaalbericht. Daarna kun je via deze pagina zelf een afhaalafspraak inplannen voor het ophalen van je gereserveerde boek(en).

Ik ben aan huis gebonden en kan of wil de deur niet uit. Hoe kan ik toch boeken lenen?

Kijk of iemand in je omgeving het pakket voor je kan ophalen. Is die mogelijkheid er niet? Ben je slecht ter been? En je wil toch graag lezen? De Bibliotheek Midden-Brabant beschikt over een bezorgdienst aan huis. Om boeken te bestellen en voor meer informatie, kun je Otto Janssen bellen op 013 547 0858. Je kunt hem ook een e-mail sturen.

Kan ik me ook aanmelden voor de Afhaalbieb als ik nog geen lid ben, maar wel lid wil worden?

Jazeker. Je kunt een bibliotheekabonnement afsluiten via dit formulier. Zodra je je bibliotheekpas opgehaald hebt, kun je meteen gebruikmaken van de Afhaalbieb, de online Bibliotheek en boeken lenen in één van onze vestigingen.

Tot wanneer blijft de Afhaalbieb bestaan?

De Afhaalbieb blijft in ieder geval geopend tot eerstvolgende persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Die wordt verwacht op dinsdag 23 februari 2021.


Algemene vragen over lenen in de Bibliotheek en je lidmaatschap


Kijk hieronder voor het antwoord op algemene vragen over je lidmaatschap, te-laat-geld (ofwel boetes), digitale naslagwerken, de Bibliotheek-app en wat te doen wanneer je bibliotheekpas verdwenen is. 

Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Wat moet ik nu doen?

Ben je het wachtwoord vergeten dat hoort bij je bibliotheekpas van de Bibliotheek Midden-Brabant, waarmee je inlogt bij 'Mijn Menu'? Kijk dan hier. Voor het aanmaken van een (nieuw) wachtwoord om e-books en luisterboeken te lenen bij de online Bibliotheek, kijk je hier.

Wat is het verschil tussen service- en zelfservice-uren?

Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant heeft haar openingstijden flink verruimd. Zo komen we tegemoet aan de wensen van onze klanten en is er meer tijd om de bibliotheek te bezoeken. De verruiming kunnen we alleen realiseren door te werken met zogenaamde ‘zelfservice-uren’. Tijdens die uren is er geen bibliotheekmedewerker aanwezig en kun je zelfstandig materialen zoeken, lenen en terugbrengen. Tijdens de 'service-uren’ zijn er wel bibliotheekmedewerkers aanwezig, die je graag assisteren en vragen beantwoorden.

Kan ik met mijn bibliotheekpas ook bij andere bibliotheken lenen?

Heb je een abonnement bij de Bibliotheek Midden-Brabant? Dan kun je je bij alle aangesloten gastleenbibliotheken laten inschrijven als gastlener. Je leent daar dan volgens de voorwaarden van de desbetreffende bibliotheek. Wanneer een andere bibliotheek jouw thuisbibliotheek is, kun je bij de Bibliotheek Midden-Brabant met je eigen pas gratis ingeschreven worden als gastlener. Dat kan van pas komen, bijvoorbeeld als je in Tilburg woont. Je kunt per jaar gratis 50 boeken en onbeperkt dvd’s tegen betaling van leengeld lenen. Voor gastlenen hanteren wij een leentermijn van 3 weken voor boeken en games. Dvd's leen je voor 1 week.

Waar kan ik terecht met vragen over 'de online Bibliotheek'?

Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden kun je vinden in de online Bibliotheek. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van de online Bibliotheek, bijvoorbeeld als je specifieke vragen hebt over e-books en luisterboeken. 

Hoe kan ik lid worden?

Inschrijven als lid kan bij iedere vestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant en online. Je kunt kiezen uit verschillende bibliotheekpassen. Als je 16 jaar of ouder bent, verzoeken we je om jezelf bij inschrijving te legitimeren. Voor jeugd en jongeren tot 18 jaar is een bibliotheekpas gratis en is legitimatie door een ouder of verzorger voldoende.

Als ik materialen wil verlengen, werkt de app dan makkelijker dan 'Mijn Menu' op de website?

De meningen zijn verdeeld, maar op tablets en smartphones hoef je in de app minder handelingen te verrichten voor een verlenging of reservering dan op de site, waar je 'Mijn Menu' rechtsboven vindt. Je treft daar ook de knop aan om de Bibliotheek-app, Bibliotheek Wise genaamd, te downloaden. Zo kun je beide opties zelf vergelijken en kiezen voor wat je het prettigst vindt. 

Hoe geef ik een wijziging door?

Wij vragen je wijzigingen in adresgegevens, tenaamstelling, telefoonnummer of e-mailadres tijdig door te geven. Dat kan schriftelijk, telefonisch of je kunt het zelf doen in Mijn Menu.

Wanneer kan ik mijn materialen inleveren?

Je kunt altijd je geleende spullen inleveren. Om niet te hoeven wachten, kun je gebruikmaken van inleverbussen aan de buitenkant van elke bibliotheek. Afhankelijk van de vestiging kun je óf 24 uur per dag de materialen in de inleverbus deponeren, óf alleen buiten openingstijden. (Bij sommige bibliotheken kun je ze tijdens openingsuren alleen binnen inleveren.) Bij inlevering na sluitingstijd geldt de volgende dag als inleverdatum. Voor elke verlenging via internet loopt de inleverdatum tot middernacht. 

De geleende materialen zijn beschadigd en/of incompleet. Wat nu?

Wij raden je aan de staat en de volledigheid van de materialen te controleren, voordat je ze leent en het direct te melden als er iets niet in orde is. Als er tijdens de leenperiode materialen beschadigd, verontreinigd of verloren zijn geraakt, dan verzoeken wij je vriendelijk het te melden. Wanneer je een materiaal zonder melding beschadigd, verontreinigd of incompleet terugbrengt, ontvang je van ons een rekening voor de administratie- en vervangingskosten.

Wat gebeurt er als ik materialen te laat inlever?

Voor te laat teruggebrachte materialen brengen wij kosten in rekening. Op de pagina Tarieven vind je de kosten per materiaal per dag.

Hoe kan ik mijn (openstaande) boete betalen?

Je kunt je boete betalen met je pinpas, bij de betaalstation in de bibliotheekvestiging. Of online, via IDEAL in de Wise app op je mobiele telefoon of in ‘Mijn menu’ op bibliotheekmb.nl op de computer. Dit doe je door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. In het menu bij 'Details financiële posten' zie je de te betalen boetes. Hier kun je direct via IDEAL een openstaande boete betalen.

Mijn bibliotheekpas is geblokkeerd. Wat nu?

Je bibliotheekpas wordt geblokkeerd als de contributie of een rekening nog niet is betaald, of wanneer je een te hoge boete hebt voor te laat ingeleverd materiaal. Na ontvangst van betaling wordt de blokkade automatisch opgeheven. Bij betalingen via internet of zonder acceptgiro, dien je rekening te houden met twee weken verwerkingstijd.

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt. Wat nu?

Bij verlies, diefstal of vermissing van je bibliotheekpas is het van belang dit direct via Mijn menu, aan de balie, of telefonisch (via 013 4648 510) te melden. Je bibliotheekpas wordt dan direct geblokkeerd, zodat derden er geen misbruik van kunnen maken. Je kunt een nieuwe pas aanvragen, tegen vergoeding van administratiekosten, en de pas in service-uren komen afhalen.

Kan ik in de bibliotheek exposeren, een cursus geven of een lezing houden?

Voor een antwoord op die vraag kun je het beste contact opnemen met de vestiging waarin je wil exposeren, een lezing wil houden of een cursus wil geven.

In welke vestigingen kan ik gebruikmaken van wifi?

Via het vestigingenoverzicht kun je zien welke bibliotheken zijn voorzien van wifi. Aan het gebruik van draadloos internet zijn geen kosten verbonden.

Hoe kan ik titels aanvragen die de bibliotheek niet in haar collectie heeft?

Als je graag een boek, film of game wil lenen, maar de bibliotheek heeft er geen exemplaren van in de collectie, dan kun je een aanschafsuggestie doen.

Waar vind ik een overzicht van catalogi, naslagwerken, uittreksels en samenvattingen van boeken?

Er wordt gewerkt aan iets volledigers, maar tot die tijd geeft de Startpagina van de openbare computers in de vestigingen zo'n overzicht. De links die erop staan, geven toegang tot bijvoorbeeld het Autotechnisch Handboek en Pressreader. Pressreader verdient speciale aandacht. Het is een archief van actuele, internationale kranten en tijdschriften, uit ruim 100 landen, dat tot twee maanden terug in de tijd gaat.  

Waar kan ik als ondernemer of leverancier terecht met vragen over de inkoopvoorwaarden van de Bibliotheek?

Inkoopvoorwaarden zijn per e-mail opvraagbaar bij de afdeling Facilitaire Zaken.

Wat is er gebeurd met de kortingen van Voordeel-met-je-biebpas?

Sinds 1 juli 2017 is Voordeel-met-je-biebpas stopgezet. Veel van de kortingen op dierentuinen, musea en landelijke evenementen zijn daarmee komen te vervallen. Dat komt doordat Bibliotheken in Nederland een nieuw beleid hebben. Ze willen een aantrekkelijke plaats zijn voor zelfontplooiing en kennisverrijking. Daarbij stellen ze zich ten doel dat iedereen volwaardig aan de samenleving kan deelnemen. Daar horen andere voordelen bij. Wanneer er nieuwe aanbiedingen en kortingen komen en welke dat zijn, is vooralsnog niet bekend.

Ontbreekt er een prangende vraag?