Veelgestelde vragen

Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kun je sinds juli weer spontaan binnenlopen in onze Bibliotheken, ook om bijvoorbeeld de krant te lezen of een kop koffie te drinken. Ook vinden er weer meer activiteiten plaats in de Bibliotheek en zijn de openingstijden op veel plekken verruimd.

Kijk hier om te zien wat de actuele openingstijden zijn en waarvoor je in jouw Bibliotheek nu terecht kunt. Lees voor je bezoek aan de Bibliotheek ook onze huisregels.

Lees voor meer info over de coronamaatregelen in de Bibliotheken dit nieuwsbericht en kijk hieronder bij de:

Veelgestelde vragen naar aanleiding van corona

Waarom staan de boeken die ik ingeleverd heb, toch nog op mijn naam/pas?

Als je je boeken inleverde vóór 1 juli (bij de Bibliotheek LocHal vóór 6 juli), werden ze door bibliotheekmedewerkers in ons systeem ingenomen. Wegens drukte kon het meer dan 5 dagen duren voor je materialen in ons systeem ingenomen zijn. Tot die tijd stonden de materialen nog op je pas. Er werd voor die periode geen te-laat-geld gerekend.

Heb jij nog boeken in huis waarvan de leenperiode (bijna) verstreken is? Kom ze dan vóór 15 juli even inleveren; na die datum worden er weer te-laat-gelden in rekening gebracht.

Waar kan ik terecht voor het inleveren van materialen?

Vanaf 1 juli (bij de Bibliotheek LocHal vanaf 6 juli) kun je je boeken weer gewoon inleveren bij het inleverpunt in de Bibliotheek of in de meeste vestigingen via de boekenbrievenbus (met uitzondering van de Bibliotheek LocHal).

Heb jij nog boeken in huis waarvan de leenperiode (bijna) verstreken is? Kom ze dan vóór 15 juli even inleveren; na die datum worden er weer te-laat-gelden in rekening gebracht.

Krijg ik een boete wanneer inleveren nog niet lukt?

Heb jij nog boeken in huis waarvan de leenperiode (bijna) verstreken is? Kom ze dan vóór 15 juli even inleveren; na die datum worden er weer te-laat-gelden in rekening gebracht.

Lukt het vanwege de omstandigheden nu niet om je boeken op tijd in te leveren, vraag dan aan iemand in je omgeving om dit voor je te doen. Niemand beschikbaar? Verleng de uitleentermijn via Mijn Menu op onze website of via de Bibliotheek Wise-app (gratis te downloaden  via de AppStore en Google Play).

Kom je hier niet goed uit? Bel dan met de Klantenservice of met de Bibliotheek waar je de materialen geleend hebt. Onze medewerkers helpen je graag.

Kan ik al weer boeken reserveren?

Ja, het is mogelijk materialen vooraf te reserveren. Voor jeugd, jongeren en scholierenpassen geldt daarbij zoals altijd een maximum van drie materialen.

Reserveren kan via onze website of via de Bibliotheek Wise-app (gratis te downloaden via de AppStore en Google Play ). Zodra de gereserveerde materialen beschikbaar zijn, zetten we ze voor je klaar in de reserveringskast en sturen we je een afhaalbericht.

Welke Bibliotheken hebben aangepaste openingstijden?

De Bibliotheek LocHal, ’t Sant,Berkel-EnschotGoirle, OisterwijkMoergestel, Hilvarenbeek en Sprang-Capelle hebben voorlopig nog aangepaste openingstijden. Houd de website in de gaten voor de meest actuele tijden. Vanaf 1 september zullen alle bibliotheekvestigingen weer open zijn volgens de reguliere openingstijden.

Kan ik iets komen printen of kopiëren in de Bibliotheek?

Ja, in alle Bibliotheken is het weer mogelijk om gebruik te maken van de computers, printers en kopieerapparaten. Advies is de apparaten voor je ze gebruikt te reinigen met de aanwezige schoonmaakmiddelen.

Kan ik al gebruikmaken van de werkplekken in de Bibliotheek?

In bijna al onze Bibliotheken is het weer mogelijk om gebruik te maken van de werkplekken. Ook de koffieautomaten en toiletten zijn weer toegankelijk. Vooraf reserveren is vanaf maandag 6 juli alleen nog nodig voor de studiecabines in de Bibliotheek LocHal, niet voor de werkplekken. 

Vinden er al weer activiteiten en spreekuren plaats in de Bibliotheken?

Ja, er vinden op steeds meer plekken weer activiteiten en spreekuren plaats. Kijk voor het meest actuele overzicht in onze maandagenda of in de agenda van jouw Bibliotheek. Hier vind je ook ons aanbod aan online activiteiten.

Is de Afhaalbieb nog open?

Nee, de Afhaalbieb-service is komen te vervallen, omdat vanaf 19 mei in alle gemeenten weer een Bibliotheek open is. Onze Boeken Bezorgservice blijft voorlopig beschikbaar voor leden van 70 jaar of ouder die aan huis gebonden zijn.

Kan ik nog gebruik maken van de Boeken Bezorgservice?

De Boeken Bezorgservice die we in verband met Corona hebben opgestart voor leden van 70 jaar en ouder, is inmiddels stopgezet. Iedereen is weer van harte welkom in een van onze 15 vestigingen, bijvoorbeeld voor het lenen van boeken, het lezen van de krant of het volgen van cursussen. Alle Bibliotheken zijn zo ingericht dat je altijd 1,5 meter afstand kunt houden. De veiligheid van de bezoekers en medewerkers staat voorop.  

Kan ik online blijven lenen?

De e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek blijven gewoon beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek. Sinds 1 juli is ook de VakantieBieb-app weer beschikbaar.

Heb je een andere vraag?

Voor verdere vragen en/of verlengen kun je contact opnemen met onze Klantenservice. Onze medewerkers zijn op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 013 4648517. Ook kun je je vraag stellen via e-mail.

Algemene vragen over lidmaatschap & lenen

Kijk hieronder voor het antwoord op algemene vragen over je lidmaatschap, te-laat-geld (ofwel boetes), digitale naslagwerken, de Bibliotheek-app en wat te doen wanneer je bibliotheekpas verdwenen is. 

Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Wat moet ik nu doen?

Ben je het wachtwoord vergeten dat hoort bij je bibliotheekpas van de Bibliotheek Midden-Brabant, waarmee je inlogt bij 'Mijn Menu'? Kijk dan hier. Voor het aanmaken van een (nieuw) wachtwoord om e-books en luisterboeken te lenen bij de online Bibliotheek, kijk je hier.

Wat is het verschil tussen service- en zelfservice-uren?

Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant heeft haar openingstijden flink verruimd. Zo komen we tegemoet aan de wensen van onze klanten en is er meer tijd om de bibliotheek te bezoeken. De verruiming kunnen we alleen realiseren door te werken met zogenaamde ‘zelfservice-uren’. Tijdens die uren is er geen bibliotheekmedewerker aanwezig en kun je zelfstandig materialen zoeken, lenen en terugbrengen. Tijdens de 'service-uren’ zijn er wel bibliotheekmedewerkers aanwezig, die je graag assisteren en vragen beantwoorden.

Kan ik met mijn bibliotheekpas ook bij andere bibliotheken lenen?

Heb je een abonnement bij de Bibliotheek Midden-Brabant? Dan kun je je bij alle aangesloten gastleenbibliotheken laten inschrijven als gastlener. Je leent daar dan volgens de voorwaarden van de desbetreffende bibliotheek. Een overzicht van de aangesloten bibliotheken is te vinden op www.gastlenen.nl. Wanneer een andere bibliotheek in de provincie Noord-Brabant, Limburg, Gelderland of Overijssel jouw thuisbibliotheek is, kun je bij de Bibliotheek Midden-Brabant met je eigen pas gratis ingeschreven worden als gastlener. Je kunt daarmee per jaar gratis 50 boeken en onbeperkt dvd’s tegen betaling van leengeld lenen. Voor gastlenen hanteren wij een leentermijn van 3 weken voor boeken en games. Dvd's leen je voor 1 week.

Waar kan ik terecht met vragen over 'de online Bibliotheek'?

Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden kun je vinden in de online Bibliotheek. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van de online Bibliotheek, bijvoorbeeld als je specifieke vragen hebt over e-books en luisterboeken. 

Hoe kan ik lid worden?

Inschrijven als lid kan bij iedere vestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant en online. Je kunt kiezen uit verschillende bibliotheekpassen. Als je 16 jaar of ouder bent, verzoeken we je om jezelf bij inschrijving te legitimeren. Voor jeugd en jongeren tot 18 jaar is een bibliotheekpas gratis en is legitimatie door een ouder of verzorger voldoende.

Als ik materialen wil verlengen, werkt de app dan makkelijker dan 'Mijn Menu' op de website?

De meningen zijn verdeeld, maar op tablets en smartphones hoef je in de app minder handelingen te verrichten voor een verlenging of reservering dan op de site, waar je 'Mijn Menu' rechtsboven vindt. Je treft daar ook de knop aan om de Bibliotheek-app, Bibliotheek Wise genaamd, te downloaden. Zo kun je beide opties zelf vergelijken en kiezen voor wat je het prettigst vindt. 

Hoe geef ik een wijziging door?

Wij vragen je wijzigingen in adresgegevens, tenaamstelling, telefoonnummer of e-mailadres tijdig door te geven. Dat kan schriftelijk, telefonisch of je kunt het zelf doen in Mijn Menu.

Wanneer kan ik mijn materialen inleveren?

Je kunt altijd je geleende spullen inleveren. Om niet te hoeven wachten, kun je gebruikmaken van inleverbussen aan de buitenkant van elke bibliotheek. Afhankelijk van de vestiging kun je óf 24 uur per dag de materialen in de inleverbus deponeren, óf alleen buiten openingstijden. (Bij sommige bibliotheken kun je ze tijdens openingsuren alleen binnen inleveren.) Bij inlevering na sluitingstijd geldt de volgende dag als inleverdatum. Voor elke verlenging via internet loopt de inleverdatum tot middernacht. 

De geleende materialen zijn beschadigd en/of incompleet. Wat nu?

Wij raden je aan de staat en de volledigheid van de materialen te controleren, voordat je ze leent en het direct te melden als er iets niet in orde is. Als er tijdens de leenperiode materialen beschadigd, verontreinigd of verloren zijn geraakt, dan verzoeken wij je vriendelijk het te melden. Wanneer je een materiaal zonder melding beschadigd, verontreinigd of incompleet terugbrengt, ontvang je van ons een rekening voor de administratie- en vervangingskosten.

Wat gebeurt er als ik materialen te laat inlever?

Voor te laat teruggebrachte materialen brengen wij kosten in rekening. Op de pagina Tarieven vind je de kosten per materiaal per dag.

Hoe kan ik mijn (openstaande) boete betalen?

Je kunt je boete betalen met je pinpas, bij de betaalstation in de bibliotheekvestiging. Of online, via IDEAL in de Wise app op je mobiele telefoon of in ‘Mijn menu’ op bibliotheekmb.nl op de computer. Dit doe je door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. In het menu bij 'Details financiële posten' zie je de te betalen boetes. Hier kun je direct via IDEAL een openstaande boete betalen.

Mijn bibliotheekpas is geblokkeerd. Wat nu?

Je bibliotheekpas wordt geblokkeerd als de contributie of een rekening nog niet is betaald, of wanneer je een te hoge boete hebt voor te laat ingeleverd materiaal. Na ontvangst van betaling wordt de blokkade automatisch opgeheven. Bij betalingen via internet of zonder acceptgiro, dien je rekening te houden met twee weken verwerkingstijd.

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt. Wat nu?

Bij verlies, diefstal of vermissing van je bibliotheekpas is het van belang dit direct via Mijn menu, aan de balie, of telefonisch (via 013 4648 510) te melden. Je bibliotheekpas wordt dan direct geblokkeerd, zodat derden er geen misbruik van kunnen maken. Je kunt een nieuwe pas aanvragen, tegen vergoeding van administratiekosten, en de pas in service-uren komen afhalen.

Kan ik in de bibliotheek exposeren, een cursus geven of een lezing houden?

Voor een antwoord op die vraag kun je het beste contact opnemen met de vestiging waarin je wil exposeren, een lezing wil houden of een cursus wil geven.

In welke vestigingen kan ik gebruikmaken van wifi?

Via het vestigingenoverzicht kun je zien welke bibliotheken zijn voorzien van wifi. Aan het gebruik van draadloos internet zijn geen kosten verbonden.

Hoe kan ik titels aanvragen die de bibliotheek niet in haar collectie heeft?

Als je graag een boek, film of game wil lenen, maar de bibliotheek heeft er geen exemplaren van in de collectie, dan kun je een aanschafsuggestie doen.

Waar vind ik een overzicht van catalogi, naslagwerken, uittreksels en samenvattingen van boeken?

Er wordt gewerkt aan iets volledigers, maar tot die tijd geeft de Startpagina van de openbare computers in de vestigingen zo'n overzicht. De links die erop staan, geven toegang tot bijvoorbeeld het Autotechnisch Handboek en Pressreader. Pressreader verdient speciale aandacht. Het is een archief van actuele, internationale kranten en tijdschriften, uit ruim 100 landen, dat tot twee maanden terug in de tijd gaat.  

Waar kan ik als ondernemer of leverancier terecht met vragen over de inkoopvoorwaarden van de Bibliotheek?

Inkoopvoorwaarden zijn per e-mail opvraagbaar bij de afdeling Facilitaire Zaken.

Wat is er gebeurd met de kortingen van Voordeel-met-je-biebpas?

Sinds 1 juli 2017 is Voordeel-met-je-biebpas stopgezet. Veel van de kortingen op dierentuinen, musea en landelijke evenementen zijn daarmee komen te vervallen. Dat komt doordat Bibliotheken in Nederland een nieuw beleid hebben. Ze willen een aantrekkelijke plaats zijn voor zelfontplooiing en kennisverrijking. Daarbij stellen ze zich ten doel dat iedereen volwaardig aan de samenleving kan deelnemen. Daar horen andere voordelen bij. Wanneer er nieuwe aanbiedingen en kortingen komen en welke dat zijn, is vooralsnog niet bekend.

Ontbreekt er een prangende vraag?