Veelgestelde vragen

Tijdens de huidige lockdown zijn onze bibliotheekvestigingen geopend. Alle bibliotheken blijven vrij toegankelijk voor iedereen die boeken wil lenen of terugbrengen en iedereen die wil komen studeren, werken of lezen. Het dragen van een mondkapje is verplicht als je 13 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over de actuele coronamaatregelen in de Bibliotheek. 


Veelgestelde vragen naar aanleiding van de coronamaatregelen 

Moet ik een mondkapje op in de Bibliotheek?

Vanaf zaterdag 6 november is het dragen van een mondkapje in de Bibliotheek verplicht als je 13 jaar of ouder bent. Om het bezoek voor iedereen veilig en prettig te maken, zijn er een aantal belangrijke  huisregels – kom bijvoorbeeld niet naar de Bibliotheek wanneer je klachten hebt en houd 1,5 meter afstand.

Wordt in de Bibliotheek om een coronatoegangsbewijs of QR code gevraagd?

Je hoeft bij de ingang van de Bibliotheek geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Ook wanneer je wil deelnemen aan een activiteit, cursus of spreekuur van de Bibliotheek hoeft dat niet. Wil je plaatsnemen bij de horeca in de Bibliotheken, dan heb je in een aantal gevallen wel een QR-code of papieren coronabewijs nodig. Kijk voor meer info hierover op de infopagina van jouw Bibliotheek.

Heeft mijn Bibliotheek aangepaste openingstijden?

Tijdens de huidige lockdown zijn onze bibliotheekvestigingen beperkt geopend. Een aantal van onze bibliotheekvestigingen in culturele centra of multifunctionele gebouwen, die vanwege de maatregelen ’s avonds dicht zijn. Daarom sluiten tijdens de huidige lockdown al onze bibliotheekvestigingen om uiterlijk 17.00 uur.

Bekijk hier de actuele openingstijden van jouw Bibliotheek.

Moet ik mijn bibliotheekbezoek reserveren/registreren?

Iedereen kan de Bibliotheek weer spontaan binnenlopen, zonder check bij de deur. Van tevoren reserveren is alleen nodig als je gebruik wil maken van een studiecabine of werkplek in de Bibliotheek LocHal (in alle andere bibliotheekvestigingen is het reserveren van een werkplek niet nodig).

Blijven activiteiten, cursussen en spreekuren doorgaan?

Tijdens de huidige lockdown zijn alle bibliotheekvestigingen vanaf 17.00 uur dicht en kunnen er 's avonds ook geen cursussen, spreekuren en lezingen plaatsvinden in de Bibliotheek. Wie al gereserveerd had voor zo’n gecancelde avondactiviteit, ontvangt hierover persoonlijk bericht.

Om overdag deel te nemen aan activiteiten, cursussen en spreekuren van de Bibliotheek heb je geen coronatoegangsbewijs nodig (voor activiteiten georganiseerd door derden in de Bibliotheek soms wel - in dat geval staat het in de beschrijving van de activiteit duidelijk vermeld). Vanwege de 1,5 meter-maatregel is het aantal mensen dat kan deelnemen wel beperkter.

Houd de agenda van jouw Bibliotheek in de gaten voor het actuele aanbod. Daarnaast is er natuurlijk ook ons aanbod met gratis online cursussen en online activiteiten.

Kan ik gebruikmaken van de werkplekken in de Bibliotheek?

In al onze bibliotheekvestigingen kun je weer (gedeeltelijk) gebruik gemaakt van de werkplekken. In de Bibliotheek LocHal moet je je van tevoren reserveren als je gebruik wilt maken van een studiecabine of een werkplek met computer, in de andere bibliotheekvestigingen is dat niet nodig. 

Kan ik gebruikmaken van de leestafel?

In alle Bibliotheken kun je op dit moment gebruikmaken van de leestafel. Kijk hier wat er in jouw Bibliotheek mogelijk is. 

Kan ik iets komen printen of kopiëren in de Bibliotheek?

In de meeste Bibliotheken kan weer gebruik gemaakt worden van de computers, print- en kopieerfaciliteiten. Kijk hier wat er in jouw Bibliotheek mogelijk is. 

Waar kan ik terecht voor het inleveren van materialen?

Boeken kunnen weer ingeleverd worden tijdens de openingstijden van de Bibliotheken. Buiten openingstijden kunnen boeken bij de vestigingen ingeleverd worden in de boekenbrievenbus buiten (met uitzondering van de Bibliotheek Berkel-Enschot en LocHal).

Kan ik boeken ook thuis alvast reserveren?

Ben je op zoek naar specifieke titels en wil je je bezoek graag zo kort mogelijk houden? Reserveer dan de boeken die je wilt lenen vooraf via de catalogus op onze website (na inloggen bij Mijn Menu). Deze worden dan voor je klaar gezet in de ‘gereserveerde boeken’ kast.  Je ontvangt hiervan een afhaalbericht. Vergeet bij het ophalen niet nog de boeken te registreren op je pas bij het uitleenpunt.

Reserveren kan via onze website of via de Bibliotheek Wise-app  (gratis te downloaden via de AppStore en Google Play). 

Kan ik online blijven lenen?

De gratis e-books en luisterboeken van de online Bibliotheek blijven gewoon beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek. Dat doe je via de online Bibliotheek. Je hoeft je alleen te registreren. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe dat werkt.

Is de Afhaalbieb nog open?

Tijdens eerdere lockdowns hebben velen dankbaar gebruikgemaakt van onze Afhaalbieb. Tijdens de huidige lockdown blijven de bibliotheken open en kun je dus gewoon zelf komen snuffelen tussen de boeken.

Bezoek je ons het liefst als het niet te druk is? Kijk dan hier op welke dagen/tijden het normaal gesproken wat rustiger is.


Algemene vragen over het lidmaatschap
Kijk hieronder voor het antwoord op algemene vragen over je lidmaatschap, te-laat-geld (ofwel boetes), digitale naslagwerken, de Bibliotheek-app en wat te doen wanneer je bibliotheekpas verdwenen is.

Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Wat moet ik nu doen?

Ben je het wachtwoord vergeten dat hoort bij je bibliotheekpas van de Bibliotheek Midden-Brabant? Kijk dan hier. Voor het aanmaken van een (nieuw) wachtwoord om e-books en luisterboeken te lenen bij de online Bibliotheek, kijk je hier.

Wat is het verschil tussen service- en zelfservice-uren?

Een aantal vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant heeft haar openingstijden flink verruimd. Zo komen we tegemoet aan de wensen van onze klanten en is er meer tijd om de Bibliotheek te bezoeken. De verruiming kunnen we alleen realiseren door te werken met zogenaamde ‘zelfservice-uren’. Tijdens die uren is er geen bibliotheekmedewerker aanwezig en kun je zelfstandig materialen zoeken, lenen en terugbrengen. Tijdens de 'service-uren’ zijn er wel bibliotheekmedewerkers aanwezig, die je graag assisteren en vragen beantwoorden.

Kan ik met mijn bibliotheekpas ook bij andere bibliotheken lenen?

Heb je een abonnement bij de Bibliotheek Midden-Brabant? Dan kun je je bij alle aangesloten gastleenbibliotheken laten inschrijven als gastlener. Je leent daar dan volgens de voorwaarden van de desbetreffende bibliotheek.

Wanneer een andere bibliotheek jouw thuisbibliotheek is, kun je bij de Bibliotheek Midden-Brabant met je eigen pas gratis ingeschreven worden als gastlener. Je kunt per jaar gratis 50 boeken en onbeperkt dvd’s tegen betaling van leengeld lenen. Voor gastlenen hanteren wij een leentermijn van 3 weken voor boeken en games. Dvd's leen je voor 1 week.

Waar kan ik terecht met vragen over 'de online Bibliotheek'?

Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden kun je vinden in de online Bibliotheek. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van de online Bibliotheek, bijvoorbeeld als je specifieke vragen hebt over e-books en luisterboeken. 

Hoe kan ik lid worden?

Inschrijven als lid kan bij iedere vestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant en online. Je kunt kiezen uit verschillende bibliotheekpassen. Als je 16 jaar of ouder bent, verzoeken we je om jezelf bij inschrijving te legitimeren. Voor jeugd en jongeren tot 18 jaar is een bibliotheekpas gratis en is legitimatie door een ouder of verzorger voldoende.

Als ik materialen wil verlengen, werkt de app dan makkelijker dan 'Mijn Menu' op de website?

De meningen zijn verdeeld, maar op tablets en smartphones hoef je in de app minder handelingen te verrichten voor een verlenging of reservering. Dan op de site, waar je 'Mijn Menu' rechtsboven vindt. Je treft daar ook de knop aan om de Bibliotheek-app, Bibliotheek Wise genaamd, te downloaden. Zo kun je beide opties zelf vergelijken en kiezen voor wat je het prettigst vindt. 

Hoe geef ik een wijziging door?

Wij vragen je wijzigingen in adresgegevens, tenaamstelling, telefoonnummer of e-mailadres tijdig door te geven. Dat kan schriftelijk, telefonisch of je kunt het zelf doen in Mijn Menu.

Wanneer kan ik mijn materialen inleveren?

Je kunt altijd je geleende spullen inleveren. Tijdens openingstijden in de Bibliotheek. Wanneer je niet wilt wachten, kun je gebruikmaken van de inleverbussen aan de buitenkant van elke Bibliotheek (m.u.v. de Bibliotheek LocHal). Afhankelijk van de vestiging kun je óf 24 uur per dag de materialen in de inleverbus deponeren, óf alleen buiten openingstijden. Bij sommige Bibliohtken kun je ze tijdens openingsuren alleen binnen inleveren.

Bij inlevering na sluitingstijd geldt de volgende dag als inleverdatum. Voor elke verlenging via internet loopt de inleverdatum tot middernacht. 

De geleende materialen zijn beschadigd en/of incompleet. Wat nu?

Wij raden je aan de staat en de volledigheid van de materialen te controleren, voordat je ze leent en het direct te melden als er iets niet in orde is.
Als er tijdens de leenperiode materialen:

  1. beschadigd
  2. verontreinigd of 
  3. verloren zijn geraakt

Dan verzoeken wij je vriendelijk het te melden. Wanneer je een materiaal zonder melding beschadigd, verontreinigd of incompleet terugbrengt, ontvang je van ons een rekening voor de administratie- en vervangingskosten.

Wat gebeurt er als ik materialen te laat inlever?

Voor te laat teruggebrachte materialen brengen wij kosten in rekening. Op de pagina Tarieven vind je de kosten per materiaal per dag.

Hoe kan ik mijn (openstaande) boete betalen?

Je kunt je boete betalen met je pinpas, bij de betaalstation in de bibliotheekvestiging. Of online, via IDEAL in de Wise app op je mobiele telefoon. Of online in ‘Mijn menu’ op bibliotheekmb.nl op de computer. Dit doe je door in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. In het menu bij 'Details financiële posten' zie je de te betalen boetes. Hier kun je direct via IDEAL een openstaande boete betalen.

Mijn bibliotheekpas is geblokkeerd. Wat nu?

Je bibliotheekpas wordt geblokkeerd als:

  1. de contributie nog niet is betaald
  2. een rekening nog niet is betaald of 
  3. wanneer je een te hoge boete hebt voor te laat ingeleverd materiaal

Na ontvangst van betaling wordt de blokkade automatisch opgeheven. Bij betalingen via internet of zonder acceptgiro, dien je rekening te houden met twee weken verwerkingstijd.

Ik ben mijn bibliotheekpas kwijt. Wat nu?

Bij verlies, diefstal of vermissing van je bibliotheekpas is het van belang dit direct via Mijn menu, aan de balie, of telefonisch (via 013 4648 500) te melden. Je bibliotheekpas wordt dan direct geblokkeerd, zodat derden er geen misbruik van kunnen maken. Je kunt een nieuwe pas aanvragen, tegen vergoeding van administratiekosten, en de pas in service-uren komen afhalen.

Kan ik in de bibliotheek exposeren, een cursus geven of een lezing houden?

Voor een antwoord op die vraag kun je het beste contact opnemen met de bibliotheekvestiging waarin je:

  1. wil exposeren
  2. een lezing wil houden of 
  3. een cursus wil geven

Zijn de vestigingen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen?

Alle vestigingen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen in een scootmobiel. Op de vestigingspagina vind je specifieke informatie per locatie.

In welke vestigingen kan ik gebruikmaken van wifi?

Via het vestigingenoverzicht kun je zien welke bibliotheken zijn voorzien van wifi. Aan het gebruik van draadloos internet zijn geen kosten verbonden.

Hoe kan ik titels aanvragen die de bibliotheek niet in haar collectie heeft?

Als je graag een boek, film of game wil lenen, maar de bibliotheek heeft er geen exemplaren van in de collectie, dan kun je een aanschafsuggestie doen.

Hoe vind ik specifieke boeken?

Ga naar www.bibliotheekmb.nl, typ een sterretje (*) in het zoekvenster 'Waar ben je naar op zoek?'. Je kunt dan links het filters kiezen en vervolgens nog andere filters zoals: grootletterboek, publiek (volwassenen), genre, onderwerp, schrijver enz. Je ziet na bevestigen bij welke bibliotheek het boek in de kast staat. Indien gewesnt kun je het dan reserveren of in desbetreffende bibliotheek het boek zoeken en uitlenen.
 

Waar vind ik een overzicht van catalogi, naslagwerken, uittreksels en samenvattingen van boeken?

Er wordt gewerkt aan iets volledigers, maar tot die tijd geeft de 'Startpagina' van de openbare computers in de vestigingen een overzicht. De links die erop staan, geven toegang tot bijvoorbeeld het Autotechnisch Handboek en Pressreader. Pressreader verdient speciale aandacht. Het is een archief van actuele, internationale kranten en tijdschriften, uit ruim 100 landen, dat tot twee maanden terug in de tijd gaat.  

Waar kan ik als ondernemer of leverancier terecht met vragen over de inkoopvoorwaarden van de Bibliotheek?

Inkoopvoorwaarden zijn per e-mail opvraagbaar bij de afdeling Facilitaire Zaken.

Wat is er gebeurd met de kortingen van Voordeel-met-je-biebpas?

Sinds 1 juli 2017 is Voordeel-met-je-biebpas stopgezet. Veel van de kortingen op dierentuinen, musea en landelijke evenementen zijn daarmee komen te vervallen. Dat komt doordat Bibliotheken in Nederland een nieuw beleid hebben. Ze willen een aantrekkelijke plaats zijn voor zelfontplooiing en kennisverrijking. Daarbij stellen ze zich ten doel dat iedereen volwaardig aan de samenleving kan deelnemen. Daar horen andere voordelen bij. Wanneer er nieuwe aanbiedingen en kortingen komen en welke dat zijn, is vooralsnog niet bekend.


Staat het antwood op jouw vraag er niet bij?