Jaarverslag 2023

Alles wordt steeds digitaler. Voor jongeren is het gesneden koek, maar ik word er een beetje angstig van. Ik kan vragen rondom de
computer natuurlijk aan mijn dochter stellen, maar ik wil het zélf kunnen.

— Jetty Suherman, deelnemer aan ‘Digivitaler’

In 2023 was de Bibliotheek er voor Jetty, maar ook voor alle andere Midden-Brabanders. We ondersteunden en inspireerden inwoners om verder te komen door verder te kijken. Zo maken we de wereld van mensen groter.

Hoe we dat deden? Bekijk hieronder de cijfers en lees de verhalen.

2023 in verhalen

Digivitaler: “Mijn wereld wordt hier groter door”

Even betalen met je telefoon, een ziekenhuisafspraak maken of een e-book lezen: voor veel mensen doodnormaal. Maar als je niet digitaal vaardig bent een hele uitdaging. Daarom ontwikkelde de Bibliotheek een nieuwe computercursus Digivitaler, waarin je leert zelf je gezondheidszaken online te regelen.

Ook zijn er zeven nieuwe Digicafés in het leven geroepen. Bij deze Digicafés kunnen mensen langskomen met al hun vragen rondom de computer, tablet en telefoon. “Niet iedereen heeft familie om op terug te vallen met dit soort vragen”, zegt vrijwilliger Theo.

Lees verder

Tegenlicht Meet Ups: grote thema's dicht bij huis

De uitzendingen van VPRO's Tegenlicht zetten aan het denken en nodigen uit tot doorpraten. Daarom organiseren verschillende Nederlandse Bibliotheken - waaronder de Bibliotheek LocHal - Tegenlicht Meet Ups, zoals ‘De prijs van IA' en ‘De wegwerpmaatschappij'. Deze maandelijkse avonden én het bijbehorende online platform bieden verdieping, ruimte om lokaal in gesprek te gaan en om samen tot nieuwe initiatieven te komen.

Bezoeker Véronique Verhagen: “Ik vind dat Tegenlicht interessante uitzendingen maakt die je aan het denken zetten. Het is fijn om daarna nog wat verder op het onderwerp in te kunnen gaan en gedachtes uit te wisselen met anderen.” 

Lees verder

Manga: Japanse strips trekken jonge bezoekers

Anouk van der Putten werkte dit jaar als gastcollectioneur en stelde een manga-collectie samen: “Er is veel vraag naar en het spreekt jongeren aan. Een doelgroep die we normaal moeilijker naar de Bibliotheek krijgen.” Bezoekers wisten deze nieuwe titels meteen te vinden.

Samen met R-Newt organiseerden we in april ook het Otaku Festival: een dag met veel manga, K-pop, bubble tea, animefilms en workshops storytelling, tekenen en kalligrafie. Dit uitverkochte event trok meer dan 200 manga- en animeliefhebbers: “Iedereen wordt geaccepteerd in deze subcultuur. Ongeacht wie je bent.” 

Lees verder

10 jaar e-books via de bieb: lezers aan het woord

Het e-book is alweer 10 jaar een vast onderdeel van het aanbod van Nederlandse bibliotheken! Inmiddels lenen Nederlanders elk jaar meer dan 5 miljoen e-books en 2 miljoen luisterboeken.

Wij vroegen onze leden naar hun ervaringen met het lezen van e-books. Nathalie, Gerard en Pat kwamen met heel verschillende verhalen: de een vindt e-books ideaal voor de leesclub, de ander neemt ze het liefst mee naar bed. “Als ik vroeg wakker ben, pak ik mijn telefoon en ga lezen, zonder dat mijn partner er last van heeft.”

Lees verder

Echt in gesprek gaan in de bieb

De Bibliotheek is allang niet meer dat gebouw waar het altijd en overal stil is. We zijn een huiskamer in een dorp of wijk, waar allerlei soorten mensen binnenlopen. Waar je soms spontaan met iemand in contact komt, en waar we veel ruimte bieden voor nieuwe ontmoetingen. Met activiteiten als Onverwachte ontmoetingen, Levende boeken en Oma’s Soep Speeddates is de Bibliotheek een uitgelezen plek om eens een anders-dan-anders gesprek te voeren.  
 
Na de gesprekken kwamen er reacties van de bezoekers, zoals: "Ik heb er veel van geleerd", "Onverwacht leuk om zo nieuwe mensen te leren kennen" en "Echt leuk, dit soort gesprekken heb je niet op een normale dag." 

Lees verder

Boeken verbieden? Met leners in gesprek

De Bibliotheek is er voor iedereen. Dus onze collectie ook, al is dat niet altijd makkelijk. Enerzijds willen we een collectie aanbieden waarin je veel diversiteit ziet aan auteurs, thema’s en maatschappelijke standpunten. Anderzijds staan er hierdoor ook boeken in de Bibliotheek die sommige van onze bezoekers aanstootgevend of kwetsend vinden.

Om dat spanningsveld gewoon eens zichtbaar en bespreekbaar te maken, besloten specialist collectie Coosje van der Pol en programmamaker Tamira Waszink hierover met bezoekers in gesprek te gaan in de reeks Controverse in de boekenkast. “Bibliotheekgebruikers krijgen zo de kans om persoonlijk hun mening over de collectie te delen en in dialoog te treden. Deze discussieavond is een mooie manier om de verschillende standpunten hierover in beeld te brengen.”

Lees verder

In gesprek?

Zie je in onze ambities raakvlakken met die van jou of jouw organisatie? Sta je voor een uitdaging waarin wij als Bibliotheek iets kunnen betekenen? Laat het ons weten, we denken graag met je mee.

Contact

Magische herinneringen aan Fantastic Reads

In november transformeerde de Bibliotheek LocHal voor één dag tot een betoverende plek voor Fantastic Reads, de eerste fantasy fair van Tilburg. De opkomst was indrukwekkend, met mensen die in prachtige kostuums stonden te wachten tot ver buiten de deuren van de bibliotheek.

Wat deze dag echt bijzonder maakte, was niet alleen de overvloed aan boeken en creatieve producten, maar ook de aanwezigheid van gepassioneerde schrijvers uit Nederland en België die hun liefde voor het vertellen van verhalen deelden met de aanwezige bezoekers. Ze namen de tijd om met lezers te praten, vragen te beantwoorden en hun inspiratie te delen via een divers aanbod aan workshops.

Lees verder

Word de held van jouw eigen verhaal

Elk avontuur begint met een uitdaging en eindigt met een overwinning. Dit ondervonden de jongeren die in de Bibliotheek deelnamen aan Held van Jouw Eigen Verhaal, een unieke sociale role playing game. Met een eigen ontworpen personage namen ze plaats op het speelveld. Zo beleefden ze samen een avontuur vol fantasie, spanning en emoties. Eenzaamheid en isolatie werden getrotseerd door grenzen te verleggen, angsten te overwinnen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Dankzij het spel zijn ze weer in zichzelf gaan geloven, als echte helden. 
 
Workshopleider Christian van der Stoep: “Voor mij gaat het spelen van een game of spel niet alleen om plezier. Het gaat over samen zijn en groeien als persoon. Als je jezelf in een groep uitdaagt én plezier hebt: dáár ontstaat de echte magie.” 

Lees verder

Pride & Paperbacks: meer dan een boekenclub

Júlia (19) miste een plek waar ze met gelijkgestemden over haar passie kon praten: queer boeken. Toen ze oproep van jongerenwerk-organisatie R-Newt zag om je leuke idee voor jongeren in te dienen, twijfelde ze geen moment. Die avond stuurde ze meteen het plan voor een queer boekenclub voor jongeren in.

Nu een jaar later is boekenclub Pride & Paperbacks volop actief in het WoordLab van de Bibliotheek LocHal. “We doen ook drankjes samen, zijn samen naar de Pride Walk van Roze Maandag gegaan en gaan wel eens samen uit. Het is heel fijn om een veilige queer space te hebben die gericht is op lezen. Deze mensen snappen elkaars passie en hier kan je volledig zijn wie je bent.” 

Lees verder

Op je 90e weer in de ‘schoolbanken’

Oud-docent Arnold (90) uit Waalwijk springt iedere zaterdag op zijn wielrenfiets en is graag bezig in de tuin. Hij is hartstikke vitaal dus, maar als het op zaken regelen met de computer aankomt, heeft hij wél enige moeite om bij te blijven. Dus toen hij hoorde over de Klik & Tik-cursus, schreef hij zich meteen in.

“Ik fiets altijd langs de oude school waar ik heb lesgegeven, als ik onderweg ben naar de bibliotheek. Dan denk ik: En nu ben ik zelf weer de leerling, wie had dat gedacht?”

Lees verder

Een nieuwe plek voor de Bibliotheek Loon op Zand

Met de verkoop en nieuwe plannen voor het pand aan de Kloosterstraat, moest voor de Bibliotheek Loon op Zand een nieuwe (tijdelijke) locatie worden gezocht. De Bibliotheek verhuisde in oktober 2023 naar Woonzorgcentrum De Venloene. 

De Venloene is een eigentijdse zorglocatie en een ontmoetingsplek, voor álle inwoners. Bibliotheekmanager Marjo Frenk: “Door ‘samen te gaan wonen’ kunnen we in ieder geval onze openingstijden verruimen, waardoor onze leden én bezoekers vaker binnen kunnen lopen. Ook is in Woonzorgcentrum De Venloene net iets meer ruimte voor ontmoeting en het organiseren van activiteiten.”

Lees verder

Keti-Kotimaand: herdenken afschaffing slavernij

Voor het tiende achtereenvolgende jaar werd in Tilburg een Keti-Kotimaand georganiseerd om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook in onze bibliotheken konden inwoners in aanloop naar 1 juli deelnemen aan allerlei activiteiten. Zo waren er verschillende lezingen, een dialoogmiddag en een Puu Baaka (Marron-ritueel).

In het TijdLab van de Bibliotheek LocHal was in de maanden juni en juli een mini-expositie te zien met voorwerpen uit de Maroncultuur van Suriname. "(...) daar liep ik pas ff doorheen en heb meer over keti koti geleerd dan in de afgelopen 5 jaar."

Lees verder

Op de Bibliotheek kun je bouwen

Mensen ondersteunen en stimuleren in hun ontwikkeling en samen bouwen aan een betere samenleving. Dat is onze passie en professie.

Lees ons beleidsplan 2021-2024

Stille Boekenclub: ontmoeten medelezers

Samen lezen is leuker dan alleen. Daarom besloot Vincent Oostelbos een Stille Boekenclub te starten in onze bibliotheken. Het concept is simpel: iedereen neemt zijn eigen boek mee en samen lees je in alle stilte een uurtje. Voor- en achteraf klets je samen over het boek dat je aan het lezen bent.

Het bleek een succes, in de online variant zitten inmiddels 297 leden. “Het past natuurlijk perfect bij de bieb. Aan de ene kant stimuleer je leesplezier en aan de andere kant stimuleer je ontmoeting. Ik kan me geen logischere plek bedenken om dit te doen.”

Lees verder

Voorlezen versterken: training en inspiratie

Tijdens de Nationale Voorleesdagen zetten we als Bibliotheek het belang van voorlezen extra op de kaart. Maar dat kunnen we niet alleen! Daarom biedt onze afdeling Educatie jaarlijks ook een inspiratieavond aan voor professionals die werken in voor- en vroegschoolse (VVE) en het basisonderwijs. 

Illustrator en schrijver Milja Praagman gaf een inkijkje in de totstandkoming van haar prentenboeken. Daarna boden twee workshops veel inspiratie en concrete voorbeelden: hoe breng je verhalen tot leven met hulp van digitale media, muziek en beweging? Deelnemers keken terug op een leuke en leerzame avond: "Dit heeft mij echt geïnspireerd hoe ik meer met een prentenboek kan doen dan simpel voorlezen.” 

Lees verder

Leren programmeren in de CoderDojo

Vanaf 1 april (geen grap) dit jaar kreeg de CoderDojo een vaste plek in de Bibliotheek LocHal. Iedere twee weken kunnen kinderen en ouders hier op zaterdagochtend onder begeleiding van vrijwilligers aan de slag met programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games te maken en meer. 

Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers (7 en 17 jaar) ook andere gelijkgestemden, delen met elkaar waar ze aan werken en maken ze nieuwe dingen. 

  • “Kijk, ik heb een moeilijk spel gemaakt!” 
  • “Ik heb mijn eigen game controller gemaakt met de Microbit.”
  • “Ik heb een stem toegevoegd in mijn verhaal.” 

Lees verder

Tot zover de terugblik op 2023

Nieuwsgierig naar meer verhalen? Bekijk dan ook onze eerdere jaaroverzichten, met nog meer mooie voorbeelden van wat we als Bibliotheek betekenen voor inwoners.