Week van de Media­wijsheid

Week van Mediawijsheid: Like & Cancel

De afgelopen jaren zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak daarvan. Maar de online wereld staat ook onder druk. Hoe houden we het samen sociaal online?

Ontdek het tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van 4 t/m 11 november organiseert de Bibliotheek mediawijze jeugdactiviteiten. Er is ook volop aanbod voor ouders zoals de podcasts ‘Media Ouders’ of word wijzer door (lees)tips voor mediawijze kids.

Bekijk alle activiteiten in onderstaande agenda.

Doe samen mee met de MediaStrijd

Durf jij het op te nemen tegen je ouders? In een spannende game ontdek je wie er meer weten over online media: de kinderen of de ouders.
Wat weet je bijvoorbeeld over hacken, wachtwoorden en likes kopen op social media? Weet jij hoe je een nepprofiel op Instagram onderscheidt van een echt profiel? En hoe ga je om met cyberpesten en online stalking? In een escaperoom-achtig spel laat jij je ouders zien welke kennis je allemaal in huis hebt. En leer jij je ouders dat cookies niet alleen maar lekker zijn om op te eten..

Kijk voor een MediaStrijd in onze agenda.

Instagram-live: is cancel culture goed of slecht?

Bekende mensen zijn niet alleen beroemd, maar vaak ook berucht. Ook Nederlandse beroemdheden komen negatief in het nieuws. Zo sprak Famke-Louise zich bijvoorbeeld op een onhandige manier uit over de corona-pandemie of maakt presentator Johan Derksen met enige regelmaat vrouwonvriendelijke opmerkingen. Daardoor worden ze vaak gecancelled, maar wat betekent dat precies? We praten erover, samen met de podcastmakers van Ik zie, ik zie.. een filosofie podcast over Cancel Culture.

Praat mee tijdens de live-sessie

Podcast over Cancel Culture

Op social media cancellen de gebruikers erop los. Zodra er een bekend persoon een misstap doet, buitelt iedereen over elkaar heen om hun ongenoegen te uiten. Deze ‘cancel cultuur’ lijkt steeds meer voor te komen, maar wat is cancel culture precies? Of bestaat het überhaupt wel? Alle antwoorden op deze vragen en meer hoor je in de nieuwste Ik zie, ik zie podcast over Cancel Culture. Filosofie en Kluwen slaan de handen ineen om het fenomeen cancel culture te doorgronden. Hosts Bas Keemink en Bram Medelli gaan in gesprek met cancel culture ‘experts’ Lotte Spreeuwenberg en Jenny Janssens.

Luister de podcast

DigiTaal Sterker Festival

Tijdens het festival maken we een feestje van taal, digitaal en rekenen (basisvaardigheden) en mediawijsheid. In de Bibliotheek Waalwijk maak je kennis met diverse aanbieders van cursussen en hulpdiensten op het gebied van basisvaardigheden, maar denk ook aan digitale zorg, cybercrime en de Online Bibliotheek. Er is een interactieve informatiemarkt, mini-workshops en korte lezingen. Ook aan de kinderen hebben we gedacht. Maak bijvoorbeeld kennis met Bereslim, of kom de Digihoek ontdekken en maak gave selfies met een greenscreen.

Meld je aan voor een van de lezingen

Webinar Like en Cancel

Je kind heeft voor het eerst een eigen telefoon. Jij twijfelt over de invloed van social media op je (klein)kind. Daarin ben je niet alleen. Hoe ga je hierover het gesprek aan? Denise Bontje van MediaSmarties geeft tijdens de Week van de Mediawijsheid op 8 november van 20.00 tot 21.00 uur een webinar voor (groot)ouders over social mediagebruik van kinderen van 9 tot 12 jaar.

Meld je aan voor het webinar

Podcast bij BN’ers thuis

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Voor ouders is het lastig een balans te vinden in het mediagedrag van hun kinderen. Ook voor bekende Nederlanders is dit een uitdaging. Podcastmaker Marije Schuurman Hess gaat - samen met BN’ers: Özcan ‘Eus’ Akyol, Anna van den Breemen, Jan Rot en Daan Rot de Launay - aan de hand van haar eigen strijd met haar 18-jarige zoon - op zoek naar antwoorden.

Luister hier de podcast

Zelf aan de slag

Hoe ga je om met social media of internet? En wat typ je wel en niet tijdens het chatten? Is dit account echt, of nep? Bij de Bibliotheek vind je (online) informatie, boekentips en filmpjes voor kinderen over Mediawijsheid. Speel samen de DataDetox Game, bekijk de Kleinste Privacyshow, leer over gamen of online winkelen en lees e-books om zelf dingen te maken. Zo helpen we ouders op weg in media-opvoeding en vergroten de digitale geletterdheid van kinderen.

Leer slim en veilig omgaan met media


Leen eens een boek over mediawijsheid

Bekijk hier alle boeken over mediawijsheid


5 tips over Media & Opvoeding

Miriam van den Beemt is onze specialist digitale geletterdheid. In deze video geeft ze vijf concrete tips over Media & Opvoeding.

Elke tip sluit aan bij één van de 5 onderdelen van een 'mediabewuste' opvoeding: plezier, inhoud, veilig, balans en samen.