Week van de Media­wijsheid

Week van Mediawijsheid

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak. Maar de online wereld staat ook onder druk. Hoe houden we het samen sociaal online? Ontdek het tijdens de Week van de Mediawijsheid. Van 5 t/m 12 november organiseert de Bibliotheek mediawijze jeugdactiviteiten. En is er volop aanbod voor ouders: volg een webinar, beluister de podcasts: ‘Media Ouders’ en word wijzer door (lees)tips voor mediawijze kids.

Scroll naar beneden voor de agenda met alle activiteiten!

Mediawijsheid Challenge

Wie weet er alles over Mediawijsheid in het gezin? Papa, mama, dochter of zoon? Om antwoord te krijgen op deze vraag organiseert de Bibliotheek Waalwijk, Heyhoef en ‘t Sant de Mediawijsheid Challenge voor het hele gezin! Praat met elkaar en leer ontzettend veel over het slim en veilig omgaan met (sociale) media. 

Collectioneur tips

Onze collectioneur jeugdboeken, Esther van Lieshout, tipt in de Week van de Mediawijsheid leesboeken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Kinderboeken over social media, nepnieuws, robotica en computational thinking. In het filmpje vertelt ze er meer over, maar natuurlijk niet alles. Want daarvoor raad ze je aan zelf het boek te lezen.

Ouders Meet Up: thema Samen sociaal online

Hoe ervaar jij als ouder sociale media? Voel jij je er verbonden en veilig? En hoe denk jij dat we het online samen sociaal kunnen houden? Moet je zelf heel erg mediawijs zijn om je kinderen een goede mediaopvoeding mee te geven? Wat zijn jouw zorgen als ouder en opvoeder en hoe ga je hiermee om?

Mediaopvoeding is vooral open communiceren, inleven en interesse tonen, hier vertellen we je meer over tijdens de Ouders Meet Up online op woensdag 17 november. Pedagoog en kindertherapeut Lonneke Sanders geeft je tips hoe je dit als ouders het beste kunt aanpakken, samen met je kind.

Open Source Space van de Bibliotheek LocHal

Vanaf 26 oktober kun je onaardse, spookachtige, grappige en onverwachte geluiden produceren met de Theremin. Dit electronische muziekinstrument uit de vorige eeuw werd o.a. gebruikt door The Beach Boys (Good Vibrations) en in de soundtrack van de orginele StarTrek SFserie. Ook zijn er muziekstukken geschreven voor uitvoeringen met een Symphonie-orkest. Tegenwoordig is de hardware Open Source en kan iedereen hem nabouwen en bespelen!

Voor het uitproberen van opensourcesoftware en -apps kun je in het Digilab terecht. Elke zaterdag is er ruimte voor vragen en kun je zelf ondervinden wat de voordelen zijn van vrij beschikbare programma's.

Programma tijdens de Week van de Mediawijsheid

 • Start cursus Online veiligheid & privacy

  Ontdek in 2 sessies van 2 uur hoe je jezelf online kunt beschermen. Leer o.a. wat cookies zijn, wat "Phishing" is, hoe je veilig online bankiert, etc. Deze cursus gegeven door Karin Saris start op maandag...

  Van 19:00 tot 21:00

  de Bibliotheek 't Sant

  ma 19 sep

 • Start cursus Googlen, slimmer zoeken op internet

  Op internet staat tegenwoordig echt alles. Maar kun je er de informatie die je zoekt ook vinden? En is die informatie wel betrouwbaar? In deze cursus oefen je met handige zoektips en geavanceerd zoeken,...

  Van 19:00 tot 21:00

  de Bibliotheek LocHal

  do 03 nov

 • Start cursus Online veiligheid & privacy

  Ontdek in 2 sessies van 2 uur hoe je jezelf online kunt beschermen. Leer o.a. wat cookies zijn, wat "Phishing" is, hoe je veilig online bankiert, etc. Deze cursus gegeven door Karin Saris start op donderdag...

  Van 19:00 tot 21:00

  de Bibliotheek LocHal

  do 09 mrt

Bekijk alle activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid

Webinar ‘samen sociaal online’

Worstel jij wel eens met het vinden van een goede balans als het gaat om de schermtijd van je kind? Vast, daarom organiseert de Bibliotheek op 9 en 11 november een webinar. Samen met experts Denise Bontje van Media-smarties.nl en Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media ga je op zoek naar de sleutel tot samen sociaal online zijn. Beide geven praktische tips over het mediagebruik én laten zien hoe je media kunt inzetten om samen het gesprek te voeren en balans te creëren.

Luister de podcast bij BN’ers thuis

Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Voor ouders is het lastig een balans te vinden in het mediagedrag van hun kinderen. Ook voor bekende Nederlanders is dit een uitdaging. Podcastmaker Marije Schuurman Hess gaat - samen met BN’ers: Özcan ‘Eus’ Akyol, Anna van den Breemen, Jan Rot en Daan Rot de Launay - aan de hand van haar eigen strijd met haar 18-jarige zoon - op zoek naar antwoorden.

Actief aan de slag met Mediawijsheid

Hoe ga je om met social media of internet? En wat typ je wel en niet tijdens het chatten? Is dit account echt, of nep? Bij de Bibliotheek vind je (online) informatie, boekentips en filmpjes voor kinderen over Mediawijsheid. Speel samen de DataDetox Game, bekijk de Kleinste Privacyshow, leer over gamen of online winkelen en lees e-books om zelf dingen te maken. Zo helpen we ouders op weg in media-opvoeding en vergroten de digitale geletterdheid van kinderen.


Leen eens een boek over mediawijsheid

Bekijk hier alle boeken over mediawijsheid


5 tips over Media & Opvoeding

Miriam van den Beemt is onze specialist digitale geletterdheid. In deze video geeft ze vijf concrete tips over Media & Opvoeding.

Elke tip sluit aan bij één van de 5 onderdelen van een 'mediabewuste' opvoeding: plezier, inhoud, veilig, balans en samen.