Column: Schermstrijd

Zelfs als mediacoach zorgen je telefoon en Ipad dagelijks voor een flinke uitdaging in de opvoeding. Angela Meulensteen weet alles over mediawijsheid, werkt voor Bibliotheek Midden-Brabant en is moeder van een nieuwsgierige kleuter en peuter. Ze schreef deze column over een situatie met haar dochter. Een situatie die voor veel opvoeders herkenbaar zal zijn.

Door: Angela Meulensteen

Tijdens een tochtje naar de winkel raakt mijn dochter gefascineerd door een voorbij fladderende vlinder. "Wat voor vlinder is dat mama?" vraagt ze. Ik heb werkelijk geen idee. Zonder erbij na te denken, pak ik mijn telefoon uit mijn jaszak. Even googlen. Ondertussen fladdert mijn vierjarige met haar armen zwierend door de lucht achter de vlinder aan. Ik sta stil om langs foto’s van prachtige vlinders te scrollen. Het appje van een collega dat ondertussen binnenkomt over de tijd van een werkoverleg, beantwoord ik ook maar meteen. "Mama! Mámá’!"

Weer wat geleerd

O ja, ik was op zoek naar welke vlinder dit is. Met een schuin oog op mijn fladderende dochter, beland ik op de website van de vlinderstichting. Er blijkt een app te bestaan waarmee je erachter kan komen welke vlinder je ziet. Dat klinkt tof, want dat kunnen we samen doen! Mijn eigen schermtijd zit erop. We moeten nog naar de winkel. Thuisgekomen installeren we de app op de Ipad en komen tot de conclusie dat we een bijzondere citroenvlinder hebben gezien. Ook mama heeft weer wat geleerd vandaag.

Mijn kleuter zit zo vol van de wonderschone vlinder dat ze vlinders gaat tekenen. Ik bedenk me dat ik een liedje ken over een vlinder. We zoeken het op op Youtube. Naast het filmpje verschijnen allerlei filmpjes over vlinders en al snel zitten we filmpje na filmpje te kijken. Mijn kleuter is vooral onder de indruk hoe een rups uitgroeit tot een prachtige vlinder. Mijn peuter is inmiddels ontwaakt uit zijn middagslaap en wil uiteraard ook graag meekijken. Van het gezellige tekenen van een vlinder zijn we zo drie kwartier schermtijd verder. Ik schrik en zet de Ipad abrupt uit.

Lang leve het compromis

Een cruciale fout natuurlijk, want peuter en kleuter ontsteken in een voor velen vast welbekende driftbui. En geef ze eens ongelijk. We zaten er ook net zo lekker in. Oké, oké, lang leve het compromis. Nog één laatste filmpje, echt de allerlaatste, en dan gaan we naar buiten. In vlinderthema uiteraard. We nemen dekens mee en verschuilen ons in een fijne, warme cocon en vliegen even later uit als prachtig mooie citroenvlinders en fladderen door de wijk richting de speeltuin.

Tijdens het fladderen bedenk ik me dat onze Bibliotheek een bijzondere groeipuzzel van een vlinder (en andere dieren) heeft die met een device tot leven gewekt kan worden via AR. Die ga ik binnenkort lenen voor mijn kinderen, en ook een beetje voor mezelf natuurlijk. Niks mooiers dan op zo veel verschillende manieren samen met je kinderen de natuur te kunnen ontdekken.

Leen of reserveer een groeipuzzel

Bekijk hoe de groeipuzzel werkt

Meld je aan voor het gratis webinar over media-opvoeding op maandag 28 maart