Collectie

Dynamisch gebruik van de collectie

Onze collectie bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer van de huiskamer die we zijn. Maar de collectie is geen statisch gegeven. Als bron van informatie helpt ze mensen op weg en wijst ze de weg naar kennis bij andere organisaties. We willen onze collectie vaker inzetten wanneer we ontmoetingen, debat en andere vormen van kennisuitwisseling organiseren.

De Kenniscloud als kennis- en inspiratiebron

Ook de kennis en informatie die worden gedeeld tijdens bijeenkomsten in de bibliotheek, zijn onderdeel van ons aanbod. Via de KennisCloud en een koppeling met onze catalogus gaan we zorgen dat al die kennis zorgvuldig wordt bewaard, beter toegankelijk is en anderen weer verder kan helpen en inspireren.

Multimediaal lezen voor jongeren

We gaan aan de slag met digitale literatuur. Denk aan interactieve verhalen met een VR-ervaring, een app, een website of een vervolg in WhatsApp. Samen met Tilburg University onderzoeken we of deze verhalen een rol kunnen spelen in het verbeteren van de leesprestaties en leesmotivatie van jongeren.

Gastcollectioneurs: een nieuwe kijk op de collectie

Hoe kunnen we ons publiek meer verdieping bieden en uitdagen om eens wat anders te lezen, kijken of luisteren? En hoe verbinden we onze collectie- en podiumfunctie nog sterker met elkaar? Deze vragen brachten ons er in 2017 toe te experimenteren met ‘gastcollectioneurs’.

Een gastcollectioneur is een expert die op ons verzoek de collectie in duikt, en vervolgens lees- en kijktips geeft bij een bepaald thema. Rondom het thema emancipatie bijvoorbeeld, organiseerden we een voorleesmarathon, en vroegen wethouder Marcelle Hendrickx om lees- en kijktips te geven.

Bekijk het overzicht met alle gastcollectioneurs

Thuisbieb-app: wekenlang de populairste boekenapp in de appstores

Toen Bibliotheken voor het eerst hun deuren tijdelijk moesten sluiten vanwege de coronacrisis, lanceerden de Koninklijke Bibliotheek en lokale Bibliotheken begin april de ThuisBieb-app. Met succes: de app met ruim 100 e-books voor jong en oud werd door ruim 160.000 mensen gedownload. Zowel leden als niet-leden konden er gratis gebruik van maken.

Met de ThuisBieb-app wilden de Bibliotheken Nederlanders een hart onder de riem steken en thuis leesplezier gegeven in coronatijd. De app bestond uit een collectie van ruim 100 e-books voor jong en oud. De collectie bevatte voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief.

De ThuisBieb was ‘open’ van begin april tot en met 1 juni 2020. In totaal zijn er in die periode ruim 920.000 boeken gedownload. De ThuisBieb-app wist daarmee door te dringen tot de top 10 van gratis apps en was wekenlang de populairste boekenapp in de appstores.

Een boek voor elk kind 
Ook in het Jeugdjournaal op 6 april (vanaf 3:45) was er aandacht voor de ThuisBieb-app en scholen werden actief betrokken. Het primair en voortgezet onderwijs ontvingen kant-en-klare informatie over de app: om door te sturen naar ouders, zodat zo veel mogelijk kinderen in een periode van thuisonderwijs toch konden blijven lezen. Ook de Afhaalbieb in onze bibliotheekvestigingen droeg daaraan bij. Veel ouders kwamen een verrassingsboekenpakket ophalen voor hun kinderen.

Waar de ThuisBieb-app voor niet-leden een nieuwe manier was om e-books te lezen, hadden bibliotheekleden die mogelijkheid altijd al. Via de online Bibliotheek hebben leden gratis toegang tot meer dan 29.000 e-books om te lezen op tablet, telefoon, e-reader of computer.

Het aantal uitleningen van e-books via de online Bibliotheek steeg spectaculair tijdens de eerste lockdown in Nederland: in april 2020 werden bijna twee keer zoveel e-books uitgeleend als in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal uitleningen steeg van zo’n tienduizend per dag naar meer dan 22-duizend. Het aantal actieve gebruikers steeg dan ook sterk en de online Bibliotheek kreeg er die maand bijna 56-duizend nieuwe gebruikers bij.