Programmering

Maatschappelijke thema's

Maatschappelijke vraagstukken bespreken
én ermee aan de slag gaan. Daar moet het om draaien in ons programma-aanbod. Dan ben je er vaak niet met één enkele informatiebijeenkomst. In het debat over maatschappelijke thema’s gaat het immers ook om houding en gedrag. Dus gaan we vaker een reeks van programma’s opzetten.

Nóg breder samenwerken

Samenwerken met andere organisaties gaat ons goed af. Toch willen we nog een tandje bijzetten en ook meer met inwoners samenwerken. Voor de programma-inhoud over thema’s die in de samenleving spelen, moet je immers dáár je oor te luister leggen. Wie weet wie er allemaal willen meedoen. ‘Co-creatie’ noemen we dat.

Talent laten groeien

Cursussen, workshops, spreekuren, colleges. In onze labs en werkplaatsen én online bieden we inwoners alle ruimte om hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. En er zijn podia waar je jouw talent kunt tonen aan anderen. Al deze leervormen gaan we meer met elkaar verbinden. Zo willen we onze bezoekers inspireren om zich te blijven ontwikkelen en ook eens wat anders te leren.

De Ruimtevaartschool

Bij de Ruimtevaartschool maken jonge astronauten (van 9 tot 12 jaar) een reis naar Mars. Zes zondagen komen de kinderen bij elkaar en worden door verschillende gastdocenten klaargestoomd voor hun ruimtereis. Op een speelse manier maken ze kennis met alle aspecten die erbij komen kijken. Zo gaan ze filosoferen en raketten bouwen, leren over de geschiedenis van de ruimtevaart en bedenken een ontwerp voor de ideale stad op Mars.

Vanuit de ruimte zie je ook ineens heel duidelijk dat we maar één aardbol hebben, waar we het met z’n allen mee moeten doen. Dat zet aan het denken: hoe kan het beter, als je als astronaut weer terugkomt op aarde?

De Ruimtevaartschool is een project van de Bibliotheek Midden-Brabant in samenwerking met Switch, Ontdekstation013, Natuurmuseum Brabant, Curiosityworld en ContourdeTwern. In 2020 was er één Ruimtevaartschooleditie in het voorjaar en één in het najaar.

Meet je Stad

Dat er wat verandert in het klimaat is wel duidelijk. Daarom startte de Bibliotheek LocHal in Tilburg met het project ‘Meet je Stad’. In het project helpen betrokken inwoners om de klimaatverandering in hun eigen straat of achtertuin in kaart te brengen. Zo dragen we bij aan een beter beeld van onze stad en laten we mensen zien wat ze zelf kunnen doen om de stad te verbeteren.

Tijdens een aantal workshops bouwen inwoners van de gemeente Tilburg zelf een digitaal weerhuisje met een Arduino Mini-computer. Natuurlijk niet zonder hulp, maar onder deskundige begeleiding van de LoRa-community. Het meetstation meet de temperatuur en luchtvochtigheid en geeft de gegevens door aan www.meetjestad.nl. De resultaten zijn ook te zien op de Monitor van de Stad in het FutureLab van de Bibliotheek LocHal.

'Meet je Stad' wordt ondersteund door de Gemeente Tilburg en specialisten uit de Tilburgse LoRa/IOT-gemeenschap die helpen dit burgeronderzoek mogelijk te maken.