Publieke plek

Nóg dichterbij

Ken je Koningshaven in Tilburg of BaLaDe in Waalwijk? Geen bibliotheekgebouwen, maar we zijn er wel. Dat gaan we meer doen: onze aanwezigheid in wijken en dorpen vergroten. Dus nog dichter bij onze inwoners, waardoor we nog beter kunnen samenwerken.

Samen onder één dak

Een eigen gebouw, waar we in ons eentje zitten, hoeft voor ons niet. Willen we zelfs niet. Op steeds meer plekken zitten we samen met andere partners onder één dak. Dat willen we overal. Bovendien willen we inwoners en organisaties meer betrekken bij de inrichting en invulling van ‘hun huiskamer’.

Kunst en cultuur

We gaan intensiever samenwerken met culturele instellingen en organisaties. Daardoor kunnen we ons publiek op een laagdrempelige manier laten kennismaken met kunst en cultuur. Ook in onze programmering besteden we aandacht aan kunst en cultuur.

Opening WIJ-dienstencentrum Zidewinde

Na een forse verbouwing was het zaterdag 1 februari 2020 zover. Wethouder Eric Daandels opende het vernieuwde WIJ-dienstencentrum Zidewinde en de nieuwe Bibliotheek Sprang-Capelle. Wethouder Daandels: “Zidewinde is een mooi, open gebouw in het hart van Sprang-Capelle. Dit hart wordt levendig gehouden door mensen. Samen laten zij dit hart bloeien en groeien.” Na de officiële opening stonden de (nieuwe) deuren van Zidewinde open. Ruim 800 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen en genoten van het muzikale avondprogramma.

Een rode loper, vlaggen hoog in de mast en tal van ballonnen. Ná het symbolisch doorknippen van het lint door wethouder Daandels, Ruud Spohr als voorzitter van stichting Zidewinde en manager Bibliotheken Waalwijk Yvonne Bosch werden de glazen geheven.

Ruud Spohr: “Met een hagelnieuw onderkomen voor de Bibliotheek, de geheel vernieuwde ontmoetingsruimte én de uitbreiding met een terras is WIJ-dienstencentrum Zidewinde klaar voor de toekomst. Samen met de Bibliotheek is Zidewinde nu dé ontmoetingsplek van Sprang-Capelle."

"Op deze nieuwe plek kunnen mensen niet alleen zien, maar ook voelen dat de Bibliotheek meer is dan een collectie boeken” zegt Yvonne Bosch. “Het is een plek waar mensen graag binnenlopen. Om te lezen, maar ook om zich te ontwikkelen, te ontdekken, te ontspannen en elkaar te ontmoeten”.

Conny, lid van de Bibliotheek: "Mensen zoeken sfeer en gezelligheid. Zeker als je een dagje ouder wordt. Het is fijn als je dan kunt neerstrijken aan zo’n leestafel met een tijdschrift of krant, terwijl mensen aan de overkant wat tegen je zeggen. Dan voel je je gelijk weer onder de mensen."

Open dag: de (nieuwe) deuren staan open
De inwoners van Sprang-Capelle én andere geïnteresseerden werden feestelijk welkom geheten door twee clowns van de toneelvereniging. Daarna lieten zij zich verrassen door het verbouwde gebouw en de nieuwe Bibliotheek. Mensen dronken een kopje koffie, thee of fris en praatten nog even na in de foyer. Kinderen renden rond met geschminkte gezichten, gingen via een greenscreen op de foto met hun favoriete held en mensen bezochten de infostands van onder andere ContourdeTwern, ‘Whapp je ook mee?’ en eentje van de Bibliotheek over e-books en apps.

Gerdie, Elly en Jeanne, vrijwilligers van ‘Vrouwen van nu’. waren ook met een infostand in de foyer aanwezig. Zij deelden vol trots hun mooie jaarprogramma uit. Al jaren zijn zij vaste klant bij Zidewinde, waar ze elke maand een activiteit organiseren. "Zidewinde is erg mooi geworden. Wij zijn erg blij met de nieuwe uitstraling."

Zonder verenigingen geen echte opening
Tijdens de open dag bracht muziekvereniging Serena enkele muzikale stukken ten tonele, speelde de biljartvereniging een potje met de keu en de Heemkundevereniging had haar deuren geopend voor publiek.

In de grote zaal zaten twee dames naar het optreden van de dansclub te kijken. Lina en Ida: "Zidewinde was al een Cultureel Centrum, maar ziet er nu weer vlot uit. Het is echt prachtig geworden. Erg gezellig dat je hier nu binnen kunt lopen voor een ‘bakske’ en dat er ook nog activiteiten georganiseerd worden. Een mevrouw aan dezelfde tafel haalt een flyer uit haar tas. “Je kunt hier voortaan op donderdag wandelen." Lina bekijkt de flyer en stopt deze in haar tas, met de woorden: "Dat lijkt me leuk."

Samen in het WIJ-dienstencentrum
Zidewinde is een van de vijf WIJ-dienstencentra die Waalwijk rijk is. Een WIJ-dienstencentrum biedt ruimte, faciliteiten en activiteiten voor zowel kwetsbare als krachtige wijkbewoners. Voor vrijwilligersinitiatieven en sociaal ondernemers. Voor samenwerkingspartners, zoals ContourdeTwern en verenigingen. Yvonne Bosch: "Als Bibliotheek kijken we uit naar een fijne samenwerking met alle partijen in het WIJ-dienstencentrum. WIJ, samen in dienstencentrum Zidewinde."

Ruud Spohr: “Kom overdag of ’s avonds eens langs voor een kopje koffie, om wat te lezen, mee te doen met een activiteit of voor hulp en ondersteuning. Exploitanten Rini en Carla Tijs staan, samen met vele anderen voor je klaar!”

Gelukkige vrouwen aan (gespreks)tafel

Iedere maandagochtend komt in de Bibliotheek Wagnerplein een tiental vrouwen samen voor de ouderkamer van Tilburg-Noord. Zittend aan een lange tafel delen ze persoonlijke verhalen. Ze troosten, bewonderen en bemoedigen elkaar. "Ik vind jou zo’n sterke vrouw," klinkt het na een openhartig relaas van een alleenstaande moeder over haar zorgen. In aanloop naar de Dutch Happiness Week stond een maand lang het thema ‘geluk’ centraal. De gesprekken hierover zijn vanuit de Bibliotheek begeleid door professional Julia van de Griendt, om duiding te geven aan wat de vrouwen vertellen en om een vertrouwde omgeving te laten ontstaan.

Sommigen van de vrouwen die aanschuiven aan de gesprekstafel wonen al jaren in Nederland, anderen zijn hier nog geen twee jaar. Ze komen uit Irak, Koerdistan, Marokko, Somalië en Syrië. Ondanks de taal- en cultuurverschillen verstaan ze elkaar. Wie niet uit haar woorden kan komen in het Nederlands, wordt op weg geholpen door een tafelgenoot. Er wordt gelachen, gehuild en gemopperd. "Het is zo fijn dat dat allemaal kan hier," zegt een van de vrouwen. "We zijn echt een beetje familie geworden. We leren van elkaars ervaringen."

Van Ouderkamer naar een gesprekstafel over geluk
In januari 2019 is op initiatief van 2College Cobbenhagenmavo – éénn van de middelbare scholen in Tilburg-Noord – in de Bibliotheek Wagnerplein gestart met het samenbrengen van de vrouwen uit het stadsdeel onder de noemer ‘Ouderkamer VO’. Op basisscholen in Tilburg-Noord zijn ouderkamers al langer een succesvol fenomeen. Ouders ontmoeten elkaar daar onder schooltijd. Er zijn verschillende activiteiten en ze krijgen er voorlichting over allerhande zaken waar ze met hun schoolgaande kind mee te maken krijgen. Voor het voortgezet onderwijs was nog niet zo’n ruimte waar ouders elkaar kunnen ontmoeten.

"Terwijl daar ook in het voortgezet onderwijs enorm behoefte aan is," zegt Joyce Wolfs, pedagogisch school-buurtmedewerker van 2College Cobbenhagenmavo. Ze klopte daarom aan bij de Bibliotheek Wagnerplein met het idee om daar een ouderkamer te starten voor ouders van middelbare scholieren. "Moeders vinden het fijn om hun ervaringen te delen en we kunnen hen helpen met extra informatie. Ons niveausysteem van vmbo, havo, vwo, dat kennen ze bijvoorbeeld vaak niet. Dan is het fijn als er een plek is waar iemand dit aan je uitlegt."

In amper een half jaar tijd groeide de ouderkamer in de Bibliotheek Wagnerplein uit tot een hechte groep moeders, een harde kern die elkaar wekelijks treft. Op uitnodiging schuiven niet alleen professionals van de Bibliotheek, maar ook van de organisaties R-NEWT, GGD en ContourdeTwern aan bij de gesprekken om voorlichting te geven. "Zonder de bibliotheek hadden we dit niet kunnen doen. Dit is een fijne, neutrale plek die voor iedereen bereikbaar is," zegt Wolfs.

Persoonlijke verhalen op tafel
In aanloop naar de Dutch Happiness Week zette de Bibliotheek Wagnerplein haar deuren open voor álle vrouwen uit de wijk. Moeder of niet, bekend met de ouderkamer of niet: iedereen was welkom om aan te schuiven bij ‘Gelukkige vrouwen aan tafel’. Aan deze gesprekstafel stond de vraag centraal: Wat betekent geluk voor jou? Naast vrouwen van de Ouderkamer VO, namen ook andere vrouwen uit de wijk deel aan deze gespreksochtenden. Dialoogexpert Julia van de Griendt werd ingeschakeld om de gesprekken op gang te brengen en te verdiepen.

"Normaal gesproken werk ik met een dialoogmethode die is opgebouwd uit vier stappen," zegt Van de Griendt. "Die methode heb ik meteen los moeten laten. Niet alle vrouwen spreken voldoende Nederlands. Ze hebben soms meer tijd nodig om los te komen; de cultuurverschillen maken ook dat iedereen het onderwerp van gesprek vanuit zijn eigen perspectief benadert. Dan moet je eerst dingen uitleggen voordat je verder kunt. Er is wederzijds respect en vertrouwen nodig om deze vrouwen van verschillende culturen op deze manier te laten samenkomen. Het is heel mooi om te zien dat het lukte hier aan tafel. Dat vrouwen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn en dat ze zich mogen uitspreken."

Door eenvoudige zinnen te gebruiken en vragen te stellen over vroeger brengt Van de Griendt de verhalen in de groep op gang. Ze begint met het vragen naar het recept van een koekje uit het land van herkomst. Vervolgens weet ze langzaam uit te komen op de vraag naar de schooltijd van de vrouwen zelf. Ze besluit met de vraag: Wat wens jij voor jouw kind? Het levert hoop- en liefdevolle, uitgesproken verlangens op waarmee de vrouwen het gesprek besluiten. "Wij zijn gelukkig als ons kind dat ook is."