Meertalig voorleesvrijwilliger in Waalwijk

Ouders kunnen het beste voorlezen in hun thuistaal. Het heeft het meest effect als er wordt voorgelezen in de eigen taal; de taal die iemand het best beheerst. Want het voorlezen en het praten over het boek gaat veel beter in de taal die je vloeiend spreekt. De Bibliotheek Waalwijk wil een maandelijks voorleesmomentje organiseren voor peuters en kleuters (ong. 2 t/m 6 jaar), waarbij we elke keer in 2 talen voorlezen. In het Nederlands en in een andere taal.

Voorlezen voor kinderen

Hou je van voorlezen en wil je je tijd inzetten om op een gezellige manier een steentje bij te dragen aan de woordenschat en het leesplezier van jonge kinderen? Spreek je Nederlands én 1 of meerdere andere talen (vloeiend). Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat wij vragen

Een voorleesvrijwilliger:

 • Houdt van voorlezen en prentenboeken;
 • Is kindvriendelijk en heeft geduld;
 • Kan inspelen op reacties van de kinderen;
 • Is minimaal 5 keer per jaar beschikbaar (1 startbijeenkomst, 2 voorbereidingen en 2 voorleesmomentjes)
 • Je spreekt goed Nederlands, maar ook 1 of meerdere andere talen (vloeiend)
 • Optioneel: Vindt het leuk om kleine activiteiten naar aanleiding van boeken te bedenken of bestaande liedjes te zingen;

Wat heeft de organisatie te bieden?

 • Je gaat werken in een leuk team;
 • Je krijgt een gratis bibliotheekabonnement of cadeaubon;
 • Je krijgt de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan diverse interessante cursussen, workshops en trainingen;
 • Je ontwikkelt jezelf en helpt anderen zich te ontwikkelen;
 • Je ontvangt een getuigschrift;
 • Je ontvangt een uitnodiging voor de jaarlijkse ‘Bedankt-Bijeenkomst’

Wat maakt het werk de moeite waard?

Het voorleesmomentje is een feestje voor de kinderen, de ouders en voor jezelf. Geef er je eigen draai aan! Voorop staat plezier: dat bereik je door de kinderen bij het verhaal te betrekken en het echt te laten beleven. Dat kan door middel van attributen, liedjes of bijvoorbeeld een spelletje. Je lokt reacties uit, wijst op bijzonderheden in de tekeningen en maakt duidelijk wat lastige woorden betekenen. Zo breng je boeken tot leven en maak je de wereld van jonge kinderen groter.

Werktijden

Het voorlezen gebeurt 1 keer per maand. Elke keer een andere taal. Hiervoor maken we samen met jou een planning. Zodra jouw taal aan de beurt is, dan hebben we je twee keer per maand nodig, 1 keer voor het voorbereiden van het verhaal en 1 keer voor het voorleesmoment van een halfuur in de middag op een doordeweekse dag. We willen jouw taal het liefst 2 keer per jaar aan bod laten komen. Als je vaker beschikbaar bent en wilt voorlezen is dat wel bespreekbaar.

Aanname procedure

Na een eerste selectie volgt een gesprek met de vrijwilligerscoördinator en één van de vaste medewerkers. Aansluitend worden hier ook de afspraken vastgelegd m.b.t. taken, tijden en frequentie van de vrijwillige inzet.

Interesse?

Stuur een mail naar vrijwilligers@bibliotheekmb.nl ten name van Otto Janssen, vrijwilligers coördinator. Ook voor meer informatie (o.a. of deze functie ook daadwerkelijk vacant is), kun je hiernaartoe mailen.