Gastcollectioneur: Pieter Waterdrinker

Video: 5 leestips over 'Rusland: machomacht?'

Naar aanleiding van zijn lezing in de LocHal, op 8 oktober 2019, maakte Pieter Waterdrinker zijn persoonlijke selectie uit de collectie van de Bibliotheek Midden-Brabant. Een mooie lijst: 15 titels met Rusland als thema. Zijn favoriete vijf licht hij toe in de video.

Vindt Pieter Waterdrinker Rusland een 'machomacht'? Tijdens zijn lezing ging Waterdrinker in op die vraag en hoe het gedrag van Rusland, rond bijvoorbeeld MH17 en de Krim, te verklaren valt vanuit de Russische geschiedenis, identiteit, normen en waarden. En, belangrijk: ook gaf hij zijn visie op hoe andere landen het beste in gesprek kunnen blijven met Rusland.

De lezing werd georganiseerd in samenwerking met Stichting Cools.

Over Pieter Waterdrinker

Al ruim een kwart eeuw woont en werkt Pieter Waterdrinker in Rusland. Hij is journalist en auteur van verhalenbundels en grote, panoramische romans als Duitse Bruiloft, Lenins Balsem en Poubelle. Zijn autobiografische Tsjaikovskistraat 40 zette hem op de literaire kaart van Nederland.

Waterdrinker is bij het grote publiek vooral bekend van zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten (2018), waarin hij misverstanden over Rusland besprak en verduidelijkte dat Rusland niet altijd terecht neergezet wordt als vreemde boeman.