Volgend jaar een dinosaurus in de Bibliotheek LocHal in Tilburg

Gepubliceerd op: 11 mei 2023 13:39

In de zomer van 2024 is er in de Bibliotheek LocHal iets heel bijzonders te zien: een echt dinosaurusskelet van een Triceratops. Natuurmuseum Brabant, de Bibliotheek LocHal en Naturalis maken dit mogelijk dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.

Het publiek kan zelf - onder toezicht van experts - een echt skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops opbouwen. Gisteren maakte de VriendenLoterij bekend, tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis ‘t Loo, dat het project ‘Triceratops on Tour’ een bijdrage van €1,5 miljoen euro zal ontvangen, en dat maakt de komst van de biebdino’s mogelijk. Daaromheen bieden de bibliotheken een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan.

Triceratops-skeletten eindelijk tentoongesteld

Naturalis vond in 2013 vele honderden triceratops-botten in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens zes verschillende individuen te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in het museum. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten - eentje blijft in Naturalis - zijn een voorpremière daarvan. Zij moeten ook het publiek bereiken waarvoor een bezoek aan een museum of aan Leiden minder vanzelfsprekend is. ‘Omgekeerd hopen wij natuurlijk ook dat er hierdoor nog meer kinderen en hun ouders naar de Bibliotheek LocHal komen’, vertelt directeur Peter Kok van de Bibliotheek Midden-Brabant. ‘Hier gaan we de magie van het lezen verbinden met die van dino’s en van wetenschap.’

Vruchtbare samenwerking tussen natuurmusea en bibliotheken

Experts van Natuurmuseum Brabant werken mee aan de opbouw van de dinoskeletten en ontwikkelen het daarbij behorende educatieve aanbod. 'Voor ons is samenwerken met de Bibliotheek LocHal een vanzelfsprekendheid. Ook bij dit project slaan wij de handen ineen om op inspirerende wijze jong en oud op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de wereld van dinosauriërs, legt Fiona Zachariasse van Natuurmuseum Brabant uit: ‘Zowel bibliotheken als musea staan midden in de samenleving. Wij delen kennis en bereiken mensen met allerlei achtergronden, elk op onze eigen manier.’

Na de opbouw reizen de vijf triceratopsen gelijktijdig naar Naturalis, waar ze de hoofdrol gaan spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling van het museum. Elke stad zwaait ‘zijn’ Triceratops uit. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter.