Kindercolleges

Tijdens de Kindercolleges gaan we op reis om te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Steeds met een andere reisgids, die je wegwijs maakt in zijn expertise. Soms vertrekken we in de Bibliotheek, soms treffen we elkaar online, maar altijd gaan we samen onze nieuwsgierige neuzen achterna en vuren brandende vragen af.
Ga je mee?

Kunnen robots de wereld beter maken?

Kindercollege door professor Ton Wilthagen

Robots, chatbots, kunstmatige intelligentie… je leert er alles over tijdens het Kindercollege van professor Ton Wilthagen. Hij is hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University en onderzoekt bijvoorbeeld welke invloed robots en kunstmatige intelligentie hebben op ons werk. Dat vindt hij heel interessant en hij hoopt dat kinderen ook nieuwsgierig raken naar deze nieuwe technologieën. Daarom schreef hij er ook een nieuw kinderboek over: Roosbot

Dit is een productie van Bibliotheek Midden-Brabant en Tilburg University Junior.

Eenzaamheid

Kindercollege door wetenschapper Gerine Lodder

Weet jij wat eenzaamheid is of heb je het weleens ervaren? Eenzaamheid is een steeds groter probleem onder alle leeftijdsgroepen. Ook kinderen hebben er steeds meer last van. Wetenschapper Gerine Lodder van Tilburg University doet onderzoek naar dit onderwerp en vertelt erover tijdens dit Kindercollege.

Dit is een productie van Bibliotheek Midden-Brabant en Tilburg University Junior.

Corona en je brein: de invloed van online leren

Kindercollege door wetenschappers Marie en Silvy

Het afgelopen jaar konden we er niet omheen: we moesten massaal online les volgen. In plaats van voor de klas, gaf de leraar les via de computer. Een hele verandering!

Wat is de invloed hiervan op het menselijk brein? Wat gebeurt er met je geheugen en concentratie als je opeens online lessen moet volgen? Wetenschappers Marie Postma en Silvy Collin van Tilburg University leggen het uit tijdens dit Kindercollege voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Dit is een productie van Bibliotheek Midden-Brabant en Tilburg University Junior.


De Vragenplaneet: Kindercolleges filosofie

Kindercollege door filosoof Julia

Is jouw favoriete woord ‘waarom’? En ben je nooit tevreden met het antwoord ‘daarom’? Dan is de Vragenplaneet de plek voor jou!

De Vragenplaneet is een reeks filosofiecolleges voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar door filosoof Julia van de Winckel. Ze stimuleert kinderen om verder te denken, dingen van een andere kant te bekijken, hun fantasie te gebruiken en zich te verwonderen.

Bekijk de 3 Vragenplaneet-colleges


Hoe maak je een robotarm?

Kindercollege door bioloog Marleen

Met een robotarm kun je hele handige dingen doen. Maar hoe maak je zo’n robotarm? Een olifant en een vis kunnen daarbij helpen!

In dit online Kindercollege (voor kinderen van 5 tot 10 jaar) vertelde bioloog Marleen de Kanter over techniek en hoe je kunt uitvinden met hulp van de natuur. En we gingen zelf aan de slag: Marleen laat zien hoe je met deze printable thuis een echte grijparm kunt maken.


Welk speelgoed brandt het best?

Kindercollege door brandweerman Bas

In dit Kindercollege in de Bibliotheek Oisterwijk vertelde brandweerman Bas Kivits over brandveiligheid in huis. Ook testte hij hoe brandbaar verschillende soorten speelgoed zijn.

Natuurlijk vuurden de kinderen (5 tot 10 jaar) ook een heleboel vragen over zijn dagelijks werk als brandweerman op hem af. En mochten ze een kijkje nemen in een echte brandweerauto!

Op YouTube vind je al onze online Kindercolleges