Veelgestelde vragen

In december 2018 verhuizen de Bibliotheek Tilburg Centrum en de Kennismakerij naar de LocHal in de Spoorzone. Wij kunnen ons voorstellen dat je er vragen over hebt. De meest gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet. Mocht je vraag er niet tussenstaan, dan kun je uiteraard ook altijd terecht bij de medewerkers van de Bibliotheek.

Waar staat de nieuwe Bibliotheek eigenlijk?

De nieuwe Bibliotheek, de Bibliotheek LocHal, komt zoals de naam doet vermoeden, in de monumentale Locomotiefhal in de Spoorzone aan de Burgemeester Brokxlaan 1000. De Spoorzone is een 75 hectare groot gebied dat vroeger in gebruik was als NS-werkplaats. In de LocHal werd vanaf 1932 door generaties Tilburgers aan locomotieven gesleuteld. En vanaf december mag de Bibliotheek haar intrek nemen in dit bijzondere gebouw.

Waar bevindt zich de hoofdingang?

De hoofdingang bevindt zich aan de stationszijde van de LocHal, vlak bij de Willem II-passage.

Wat zijn de openingstijden?

De openingstijden van de Bibliotheek LocHal zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot
17.00 uur.

Verhuist de hele collectie mee?

Ja, de collectie is de afgelopen maanden geactualiseerd en verhuist volledig mee naar de LocHal.

Is de Bibliotheek de enige organisatie die naar de LocHal verhuist?

In de LocHal gaat de Bibliotheek samenwonen met Seats2meet en Kunstloc. Seats2meet gaat in de LocHal een vijftiental zeer uiteenlopende vergader- en trainingsruimtes inrichten en verhuren. Evenals bij de Bibliotheek kun je ook bij Seats2meet flexwerken. KunstLoc (voorheen Kunstbalie en bkkc) zet zich in voor het brede kunst- en cultuurveld van de provincie Noord-Brabant: cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst. KunstLoc zal samen met de Bibliotheek invulling geven aan de expositieruimte in de ontvangsthal.

Is er een horeca-voorziening in de LocHal?

Ja, dat is er in de vorm van het Stadscafé.

Waar kan ik mijn fiets stallen?

Er worden een drietal stallingen ingericht voor fietsen rondom de LocHal. Zie plattegrond. Bij de dichtstbijzijnde stalling ten noorden van de LocHal aan de Burgemeester Brokxlaan kun je maximaal 2 uur je fiets stallen. De andere twee fietsenstallingen zijn voor langer parkeren.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Er zijn in de Spoorzone een tweetal parkeerplaatsen ingericht: naast het UWV-gebouw en naast de Hall of Fame. Daarnaast zijn ook de parkeergarages Pieter Vreedeplein (op 570 meter) en Knegtel (op 720 meter) in de nabijheid van de LocHal. Er worden een drietal invalideparkeerplaatsen gerealiseerd aan de Burgemeester Brokxlaan. Zie plattegrond.

Is de LocHal bereikbaar met het openbaar vervoer?

De LocHal ligt op circa 300 meter van het Centraal Station in Tilburg. Er is een busstation aan de Burgemeester Brokxlaan tussen Eve en het UWV-gebouw. Het busstation wordt vanaf maart 2019 verplaatst naar de locatie die is aangegeven op de plattegrond

Komt er sneller internet?

De vaste computers die in de LocHal komen te staan, zijn nieuw en ook sneller. Ook wordt er een nieuw wifi-netwerk aangelegd. De snelheid van het netwerk is afhankelijk van de apparatuur van de gebruiker, of de gebruiker dichtbij een zogenaamd Acces Point – wifi-netwerktoegangspunt – zit én het aantal wifi-gebruikers in een ruimte. De inzet is in elk geval dat er een betere wifi-dekking is in de LocHal dan er was in de Bibliotheek aan het Koningsplein.

Is er een lift in de LocHal?

Ja, de LocHal is voorzien van meerdere liften.

Hoe ver is het lopen vanaf het Koningsplein?

Vanaf het Koningsplein is het een kleine 10 minuten lopen naar de LocHal. De LocHal ligt in het hart van de Tilburgse Spoorzone, op een steenworp afstand van het centraal station, nog geen kilometer verwijderd van de oude Bibliotheek Tilburg Centrum aan het Koningsplein.

Is de LocHal toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Momenteel is de hoofdentree (aan de zuidkant) minder goed bereikbaar vanwege bouwwerkzaamheden. De noordentree wordt daarom nu meer gebruikt als zijnde hoofdentree. Helaas zijn de deuren van de noordentree niet rolstoeltoegankelijk. Samen met de gebouweigenaar zijn we aan het bekijken hoe we dit kunnen oplossen en op welke termijn. Ook gaan we samen met het TOG een ronde maken door de LocHal om samen te bekijken op welke punten we moeten verbeteren.