Digitale Literatuur

Digitale Literatuur zijn verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality.

Digitale literatuur in de Bibliotheek

De Bibliotheek Midden-Brabant onderzoekt met een in Nederland uniek project de mogelijkheden van digitale literatuur (in de klas). Een verhaal volgen via WhatsApp of Instagram, of je verplaatsen in de schoenen van een protagonist met een VR-bril - deze nieuwe vormen van verhalen vertellen en beleven bieden namelijk kansen om jongeren beter te betrekken bij literatuur.

Lees er alles over

Kom naar activiteiten over digitale Literatuur

Machines die gedichten maken waar je bij staat, een voorleesapp en een programma waarmee je zelf in een handomdraai een interactief verhaal schrijft. Dit is een kleine greep uit de digitale werken die de hele maand november te zien zijn in de Bibliotheek Hilvarenbeek. En later ook in andere vestigingen. Je kunt de werken op eigen gelegenheid bewonderen en uitproberen, maar er zijn ook bijpassende activiteiten te volgen.

Bekijk het volledige programma

Bekijk de vijf tips van Siebe Bluijs

Hij is Universitair docent aan het Tilburg Centre of the Learning Sciences aan Tilburg University en doet onderzoek naar digitale literatuur. Siebe Bluijs tipt in de video de meest interessante vormen van digitale literatuur uit het Nederlands taalgebied. Digitale Literatuur zijn verhalen en gedichten die gebruikmaken van de mogelijkheden van digitale media. Denk aan apps, websites, videogames en virtual reality.

Bekijk Siebes tips

Digitale literatuur in de Bibliotheek

Digitale literatuur is er voor alle leeftijden. De Bibliotheek presenteert digitale literatuur tijdens activiteiten, via exposities en online. Omdat er voor digitale literatuur geen standaardformaat is, zijn de meeste werken niet in het vaste aanbod van de bibliotheek te vinden. De Bibliotheek Midden-Brabant verzamelde daarom tien digitale literaire werken waarmee je thuis of via een activiteit in de Bibliotheek kunt kennismaken.

Bekijk 10 digitale werken