KennisMakerijRevue

Vanaf donderdag 1 oktober: wekelijks een nieuwe aflevering, om 20.30 uur

Wekelijkse revue

Sinds de opening is de Bibliotheek LocHal voor vele Tilburgers een plek geworden die deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Er wordt wel eens gezegd dat de LocHal 'de huiskamer van de stad' is.

Om in coronatijd de Bibliotheek LocHal 'ns in jouw huiskamer te laten komen, zijn wekelijkse online talks uitgezonden vanuit een vrijwel lege LocHal: de KennisMakerijRevue. Met bijzondere, uiteenlopende, relevante onderwerpen.

Je kunt alle afleveringen van seizoen 1 hier terugkijken. Dus wees welkom in een virtuele LocHal, pak thuis een drankje zoals je dat zou doen in het Stadscafé en plof neer op de tribune van je eigen huiskamer.

#1: De kunst van het niksen

De try-out was met Maartje Willems, auteur van 'Niksen – Lang leve het lanterfanten'. Vanuit een lege LocHal gaf ze op 21 april 2020 een online talk over de herkomst van het niksen, de voordelen ervan en tips om tot niksen te komen.

#2: Ons gedrag in crisistijd

Aan het woord in aflevering twee was Henk Verhoeven, docent Toegepaste Psychologie, evolutionair psycholoog en schrijver van 'Oerganisatie’. Hij sprak op 28 april over menselijk gedrag en overheidsbeleid in tijden van crisis.

#3: We appen het erover

In de derde aflevering, op 12 mei, spraken technofilosoof Rens van der Vorst en lector Daniëlle Arets van Fontys Hogescholen over #appheterover. Duik in de wereld van data en bedenk of je nu wel of toch niet iets te verbergen hebt.

#4: Neem een voorbeeld aan de gamer

Game-expert Wouter Heine-Hädicke besprak in de vierde aflevering, op 19 mei, de toegevoegde waarde van gaming. Want gamers zijn bij uitstek voorbereid op de huidige tijden.

#5: E-clusiviteit in zorg en onderwijs

Door de lockdown gaat de digitalisering sneller dan ooit, met allerlei mogelijkheden voor zorg en onderwijs. Maar niet voor iedereen. Lectoren Marian Thunnissen en Janienke Sturm bespraken het op 26 mei.

#6: De ontwikkeling van (thuis)werken

Op 2 juni was hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen te gast. Hij ging in op de versnelde ontwikkeling van thuiswerken. Columniste Aaf Brandt Corstius deed de toegift, met 10 tips voor thuiswerken.

#7: Geluk en hoop in nieuwe tijden

Leo Bormans reist als auteur van internationale bestsellers als 'The World Book of Happiness' de wereld over. Hij sprak op 9 juni in de LocHal over geluk en 'hoopverlening'.

#8: Crisismanagement & etherdiscipline

Te gast in aflevering 8, op 16 juni, was Kenny Meesters. Hij is, als wetenschapper en lid van het Landelijk Operationeel Team Corona, expert in crisisrespons. Wat kun je leren van crisismanagement?

#9: Langzamer leven in een veranderende wereld

Yvonne Mol, auteur van het boek 'Wacht maar niet op mij, ik haal jullie later wel in', gaf een online talk op 23 juni. Ze praatte over hoe je spanning vermindert en deze rare tijd ook waardevol kunt maken. 

#10: Seizoensafsluiter

Programmamakers Eef en Mark blikken terug én vooruit met fietsheld Hera van Willick en schrijver Frank van Pamelen. Pieternel Thijssen spreekt over de transitie van de Bibliotheek.

KMR-special: de leestips

We hebben in onze reeks een aantal auteurs te gast gehad. Vanzelfsprekend zijn er ook andere boektitels de revue gepasseerd. Onze collectioneurs hebben de lijst aangevuld voor deze KMR Special.

Komende afleveringen

 • KennisMakerijRevue Online: Voor altijd ‘out of office’

  Te gast in de 1e aflevering van het nieuwe seizoen is Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt van Tilburg University. Hij geeft een online talk over hoe thuiswerken en de daarmee samenhangende versmelting...

  Van 20:30 tot 21:00

  Online op bibliotheekmb.nl/kennismakerijrevue

  do 01 okt

 • KennisMakerijRevue Online: Ach, dat is op fietsafstand

  Te gast in de 2e aflevering van het nieuwe seizoen is Hera van Willick. Hera fietste een aantal jaar in haar eentje door 48 landen in Europa, Azië, Noord- en Midden-Amerika. Ze was bij honderden mensen...

  Van 20:30 tot 21:00

  Online op bibliotheekmb.nl/kennismakerijrevue

  do 08 okt

Bekijk alle aankomende afleveringen van de KennisMakerijRevue


De eerste verdieping in de Bibliotheek LocHal, tussen het TijdLab en de StemmingMakerij in, vormt de KennisMakerij. Vooruitlopend op de Bibliotheek LocHal was de KennisMakerij van 2014 tot en met 2018 een aparte Bibliotheekvestiging in de Spoorzone, waar geëxperimenteerd werd met het delen van kennis en verhalen.

Van deze locatie werd afscheid genomen met de KennisMakerijRevue: een avond vol bijzondere en uiteenlopende onderwerpen. Met de online variant van deze revue worden thema’s nu niet gebundeld op één avond, maar in een online reeks van wekelijkse programma’s.