KennisMakerijRevue: de podcast

KennisMakerijRevue: van talks tot podcasts

Een aantal online talks dat is opgenomen voor de KennisMakerijRevue op Youtube, is tot podcast bewerkt. Luister mee naar uiteenlopende onderwerpen zoals je die tegenkomt in de programmalijnen van onze KennisMakerij.

Pak een lekker drankje zoals je dat zou doen in het Stadscafé en waan je tijdens het strijken, onderweg in de auto of luisterend vanuit je luie stoel even in de LocHal met de podcasts van de KennisMakerijRevue.

Ga naar de KennisMakerijRevue-pagina voor een overzicht van alle afleveringen

1. De kunst van het niksen – Maartje Willems

De allereerste online talk in de KennisMakerijRevue was de try-out met auteur Maartje Willems. In een tijd waarin heel veel mensen ineens tijd over hadden óf juist tijd tekort hadden, zette zij de kunst van niksen uiteen met behulp van inspiratiebronnen John Cleese, Hans Dorresteijn en Alan Watts. Wat is niksen, waar komt het vandaan en hoe kun je het nou precies het beste doen? Maartje schreef er een boek over: Niksen – lang leve het lanterfanten.

2. Ach, da's op fietsafstand – Hera van Willick

Hera van Willick gaf haar allereerste lezing over haar soloreizen op de fiets in de oude locatie van de KennisMakerij, nog voor de verhuizing naar de LocHal. Het was misschien wel de drukstbezochte avond op die locatie. In deze aflevering van KennisMakerijRevue doet ze haar verhaal opnieuw. De fietsreizen over heel de wereld zijn de rode draad in het inspirerende verhaal van Hera over vrijheid vinden, angst overwinnen, je eigen pad kiezen en – een berenbelletje.

3. Wij zijn de planeet – Daan Roovers

Filosofe Daan Roovers is de huidige Denker de Vaderlands. In de KennisMakerijRevue pleit zij ervoor om geen onderscheid te maken tussen mens en natuur. In het klimaatdebat moeten we niet wachten op een technologische, economische of culturele oplossing. We moeten het zelf doen. Daan ziet de coronacrisis als brandoefening voor de klimaatcrisis en spreekt daarbij over ‘humeurmanagement’. Want we kunnen als we moeten. En we moeten.

4. Over onze tijd – Tommy Wieringa

Naast schrijver is Tommy Wieringa ook columnist. Hij vertelt in de KennisMakerijRevue hoe dit zich tot elkaar verhoudt en gaat verder waar een aantal van zijn columns uit de bundel Gedachten over onze tijd is gebleven. Hij wil daarmee aanzetten tot verder denken en zoeken naar oplossingen. Over onder andere vuilbekkerij van Nederlanders, de tijdgeest en, het onderwerp waar je volgens hem altijd over zou moeten schrijven, het klimaat.

5. Roze of blauwe leesbril – Corina Koolen

“Ik let helemaal niet op het gender van de auteur! Ik kijk naar recensies en dan kies ik wat ik lees.” Herkenbaar? Onbewust dragen we allemaal bij aan de achterstand van vrouwen in de literatuur. Hoe dat kan? In de KennisMakerijRevue vertelt onderzoeker Corina Koolen over de wetenschap achter deze feiten. Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws: Corina laat ook zien wat we als lezer zelf kunnen doen om vrouwelijke auteurs een handje te helpen.


De KennisMakerij is een proeftuin en publieksruimte op de eerste verdieping in de Bibliotheek LocHal. Vooruitlopend op de Bibliotheek LocHal was de KennisMakerij van 2014 tot en met 2018 een aparte bibliotheekvestiging in de Tilburgse Spoorzone, waar geëxperimenteerd werd met het delen van kennis en verhalen op andere manieren dan via boeken. 

Van deze oude locatie werd afscheid genomen met de KennisMakerijRevue: een avond vol bijzondere en uiteenlopende thema’s. Met de online variant van deze revue worden onderwerpen nu niet gebundeld op één avond, maar in een reeks van videotalks én een podcastserie.