Boetevrij lenen voor jeugdleden

Wanted: boefjes die lekker veel lezen

Geen boetes meer bij te laat inleveren

Vanaf 1 januari 2024 verandert de manier waarop we omgaan met te laat ingeleverde jeugdboeken. Vanaf die datum hoef je als kind of jongere geen boete meer te betalen als je een keer te laat bent. Zo willen we als de bibliotheek nog meer kinderen en jongeren de kans geven om lekker veel te lezen!  

Met deze abonnementen kun je boetevrij lenen:

Lenen blijft lenen

Vanaf 1 januari 2024 rekenen we geen boetes meer voor jeugdleden*. Maar we rekenen wel op jou! 

Wat je leent, moet je gewoon weer inleveren. Alleen als iedereen zijn boeken op tijd inlevert, kunnen wij een mooie collectie aanbieden.

Ook de leentermijn voor alle materialen verandert niet: boeken en andere materialen mag je 3 weken lenen, dvd’s 1 week. De inleverdatum staat op je bonnetje en kun je zien in Mijn Menu en de Wise-app.

Wat als ik toch te laat ben?

Om je te helpen je boeken op tijd in te leveren, sturen we je een aantal herinneringen.

Hebben we je boek(en) daarna nog niet teruggekregen? Dan moeten we helaas je bibliotheekpas blokkeren. Je kunt dan niets meer lenen, tot je alles hebt ingeleverd of de kosten voor vervanging hebt betaald.


Veelgestelde vragen over boetevrij lenen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat als een boek kwijt / kapot is?

Dat kan gebeuren. Neem dan contact op met onze Klantenservice. We vertellen je dan wat de administratie- en vervangingskosten zijn, en hoe je deze kunt betalen.

Wat als ik nog een boete had openstaan?

Boetes die op 31-12-2023 nog openstaan lopen niet meer op, maar moeten nog wel betaald worden. Je nog openstaande boete(s) betalen kan op twee manieren: 

  • Met iDeal: ga naar www.bibliotheekmb.nl en log in bij "Mijn Menu”. Kijk bij “Details financiële posten”. Daar vind je een linkje waarmee je kan betalen via iDeal. 
  • Met PIN: kom naar de Bibliotheek. Scan je bibliotheekpas bij de betaalautomaat en betaal met je pinpas. 

Wat als ik als ouder jeugdboeken leen op mijn pas?

Boetevrij lenen is gekoppeld aan de abonnementsoort en geldt alleen voor het jeugdabonnement (0 t/m 12 jaar), jongerenabonnement (13 t/m 17 jaar) en voor scholierenpassen. Leen je jeugdboeken op een pas voor volwassenen, dan leen je dus niet boetevrij. Om te lenen voor je kinderen, kun je als ouder dan ook beter niet je eigen pas gebruiken.


Lezen: een onmisbare vaardigheid

Lezen is niet alleen 'crimineel' leuk. Het is ook een onmisbare vaardigheid. Wie goed kan lezen, kan beter meedoen op school, op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Toch gaat de leesvaardigheid in Nederland hard achteruit: maar liefst eenderde van de Nederlandse 15-jarigen is onvoldoende leesvaardig, blijkt uit internationaal onderzoek. Voor begrijpend lezen scoren ze nu onder de Europese norm.

Als bibliotheek zien we het daarom als een belangrijke taak om bij te dragen aan meer leesplezier, leeskracht en gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren. Kosten mogen geen drempel zijn om naar de Bibliotheek te komen. Daarom is het jeugdlidmaatschap gratis én rekenen we bij kinderen en jongeren vanaf 1 januari 2024 ook geen boetes meer bij te laat inleveren.

Ook nieuwe abonnementen voor volwassenen

Voor volwassenen komt er ook een verandering aan in onze abonnementvormen. We onderzoeken nog wat precies de tarieven en voorwaarden van die verschillende abonnementen worden. Daarbij kijken we ook naar de mogelijkheid van boetevrij lenen.

Wat zou voor jou een aantrekkelijke abonnementsvorm zijn? Je kunt je nu vrijblijvend aanmelden als je mee wil praten in onze denktank over abonnementsvormen. 

Meld je aan en denk mee