Scoor een Boek

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen.

 

De Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Willem II Betrokken gaan samen dit probleem tackelen met Scoor een Boek!

In dit project moedigt Willem II-prof Ben Rienstra leerlingen uit groep 5 en 6 aan om zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Wil je op de hoogte blijven over het project 'Scoor een Boek!'? Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb en @WII_betrokken.

Akelig veel kinderen op achterstand

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als zij geen hulp krijgen bij het aanpakken van die problemen, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden. 

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe wakker je hun enthousiasme voor lezen aan? Daar draait het om leesproject Scoor een Boek!, waarin lezen en voetbal een gouden combinatie vormen. Onder aanmoediging van een enthousiaste profvoetballer, gaan klassen (groep 5 en 6) tijdens de projectweken zoveel mogelijk boeken scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Mooie resultaten 
Het idee voor Scoor een Boek! komt uit het noorden van ons land. Na de eerste editie in 2012 hebben Biblionet Groningen en FC Groningen het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project: tijdens Scoor een Boek! 2016 lazen de leerlingen van de bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken.

Het doel: leerlingen laten scoren

Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Het combineert lezen met voetbal: aangemoedigd door Ben Rienstra, prof bij Willem II, proberen leerlingen in tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

  • Tijdens De Aftrap (5-9 februari) bezoekt een bibliotheekmedewerker alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken, score-posters én een motiverende videoboodschap van Ben Rienstra.
  • In De Rust (begin maart) ontvangen leerlingen opnieuw een videobericht van Ben Rienstra, en praten we met hen over de gelezen boeken.
  • Na 10 weken mooie boeken scoren, is het tijdvoor Het Fluitsignaal (10 april). Tijdens deze sportieve afsluiting bij Willem II, waarbij natuurlijk ook een aantal Willem II-spelers aanwezig zijn, maken we De Eindscore bekend: hoeveel boeken hebben alle leerlingen samen gelezen?

Scoor een Boek! wordt mede mogelijk gemaakt door: Albert Heijn, Attractieverhuur Moonen, Gebr. Versteijnen, ING Nederland Fonds, Joore, Logistic Force, Rabobank Clubkascampagne, Q-Promotions, Speco, Tivoli Fonds, Van Onzenoort, Wij Zijn Tilburg en Willem II

Jordens Peters over lezen en je dromen waarmaken

"Ik lees bijna net zoveel uren als dat ik op het voetbalveld sta."

Als kind werd Willem II-aanvoerder Jordens Peters vroeger al voorgelezen door zijn vader en moeder. "Mooie sprookjes, spannende griezelboeken en uiteraard ook boeken over voetbal. Ik droomde ervan om profvoetballer te worden, een droom die is uitgekomen.

Mijn ouders lezen me inmiddels uiteraard niet meer voor, maar naast al die uren op het voetbalveld ben ik wel veel blijven lezen. Er ligt eigenlijk altijd wel thuis een boek op tafel dat ik aan het lezen ben.

Ik lees niet alleen voor de ontspanning. Naast het voetbal volg ik ook een studie aan Tilburg University. Ik lees bijna net zoveel uren als dat ik op het voetbalveld sta. En welke droom je ook najaagt, blijf vooral lezen. Het is ontspannend, maakt je slimmer en helpt je jouw dromen waar te maken!"