Scoor een Boek

Fluitsignaal 'Scoor een Boek!' uitgesteld

In verband met het coronavirus is besloten om zowel het fluitsignaal van RKC Waalwijk als Willem II uit te stellen tot een nader te bepalen datum. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen

 

De Bibliotheek Midden-Brabant, de Bibliotheek Heusden, RKC Waalwijk en Willem II proberen dit probleem in Midden-Brabant samen tackelen met Scoor een Boek!

In het leesproject moedigen profvoetballers van RKC Waalwijk en Willem II leerlingen uit groep 5 en 6 aan om zo veel mogelijk mooie boeken te scoren. Tijdens de editie van Scoor een Boek! 2020 doen 81 klassen van verschillende basisscholen uit de regio Tilburg en Waalwijk mee. 

Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Wil je op de hoogte blijven over het project 'Scoor een Boek!'?
Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb, @biebheusden, @SamenRKC en @WII_betrokken

Akelig veel kinderen op achterstand

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Als zij geen hulp krijgen bij het aanpakken van die problemen, staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze de arbeidsmarkt betreden. 

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe wakker je hun enthousiasme voor lezen aan? Daar draait het om leesproject Scoor een Boek!, waarin lezen en voetbal een gouden combinatie vormen. Onder aanmoediging van een enthousiaste profvoetballer, gaan klassen (groep 5 en 6) tijdens de projectweken zoveel mogelijk boeken scoren. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Mooie resultaten 
Het idee voor Scoor een Boek! komt uit het noorden van ons land. Na de eerste editie in 2012 hebben Biblionet Groningen en FC Groningen het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project: tijdens Scoor een Boek! 2016 lazen de leerlingen van de bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken.

Het doel: leerlingen laten scoren

Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Het combineert lezen met voetbal: aangemoedigd door twee profvoetballers proberen leerlingen in tien weken zoveel mogelijk mooie boeken te scoren.

  • Tijdens De Aftrap bezoekt een bibliotheekmedewerker alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken, score-posters én een motiverende videoboodschap van de twee profvoetballers.
  • In De Rust ontvangen leerlingen opnieuw een videobericht van de twee profvoetballers, en praten we met hen over de gelezen boeken.
  • Na 10 weken mooie boeken scoren, is het tijdvoor Het Fluitsignaal. Tijdens deze sportieve afsluiting bij Willem II, waarbij natuurlijk ook een aantal Willem II-spelers aanwezig zijn, maken we De Eindscore bekend: hoeveel boeken hebben alle leerlingen samen gelezen?

Nieusgierig naar de videoboodschappen van Driess Saddiki, Juriën Gaari en andere Scoor een Boek!-filmpjes? Bekijk ze op ons YouTube-kanaal.

Scoor een Boek! wordt mede mogelijk gemaakt door: Rabobank Langstraat, Gemeente Waalwijk, Gemeente Loon op Zand, Q-Promotions, Speco, Uitgeverij Zwijssen, Willem II en RKC Waalwijk.

Driess Saddiki over lezen

“Lezen is erg belangrijk als je kind bent. Je hebt hier ook in je latere leven nog erg veel aan. Daarom motiveer ik graag kinderen om zoveel mogelijk boeken te lezen.

Als voetballer ben je elke dag bezig met trainen en je zelf te verbeteren, maar door te lezen kom ik tot rust en kan ik een drukke trainingsdag goed afsluiten’’.

 

 

Juriën Gaari over lezen en voetbalboeken

"Als kind vond ik het vroeger altijd leuk om boeken te lezen in de klas. Als we in de klas gezamenlijk gingen lezen, stak ik altijd mijn hand op om voor te lezen. Het maakte voor mij vroeger niet uit welke boeken het waren, als ik maar lekker kon lezen.

Sinds ik voetbal ben gaan spelen en de droom had om profvoetballer te worden, wilde ik alleen maar voetbalboeken lezen. De laatste jaren ben ik wel minder gaan lezen, maar als ik een boek lees dan gaat het zeker over voetbal. Het lezen brengt me tot rust, vergroot mijn woordenschat en helpt me ook bij mijn sociale ontwikkeling."