Scoor een Boek!

Scoor een Boek! 2022

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Dat is de gedachte achter Scoor een Boek! Het is een uniek leesproject waarin de scholen, de Bibliotheek en voetbalclubs Willem II & RKC Waalwijk samenwerken. Het project richt zich op groep 5 en 6 van de basischool en de gezinnen van die kinderen.

Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want scoren kun je overal.De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek! negen weken lang hun best doen om zo veel mogelijk boeken te lezen in de klas. Hiermee willen we het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren. De kinderen worden extra gestimuleerd door een speler van de voetbalclubs. Aan het eind vindt er een leuke afsluiting plaats. Daarnaast is er ook een online thuiseditie. Hierbij gaan kinderen thuis met hun ouders aan de slag gaan met leerzame opdrachtjes.

Wil je op de hoogte blijven over het project 'Scoor een Boek!'? Volg ons dan op Facebook, Instagram of Twitter via: @bibliotheekmb, @biebheusden, @SamenRKC en @WII_betrokken

 1. De Aftrap


  Waar
  : In de klas

  Wanneer: RKC: 31 jan t/m 4 feb  Willem II: 7 t/m 11 feb 

  Duur: 30 minuten

  Iemand van de bieb bezoekt jouw klas met een topselectie aan boeken, scoreposters én een motiverende videoboodschap van de voetballer. Het scoren kan beginnen! Is jouw boek uit? Dan scoor je een punt en mag je een voetbalsticker op de poster plakken. Elke week bepaal je met de klas welke boeken in de basis staan.

 2. De Rust


  Waar
  : In de klas

  Wanneer: RKC: 7 t/m 11 mrt  Willem II: 14 t/m 18 mrt

  Duur: 30 minuten

  In de rust wordt de tussenstand opgemaakt. De klas ontvangt opnieuw een videobericht van de voetballer. De lees- en mediaconsulent bespreekt op een speelse manier de gelezen boeken. Welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor jouw medeleerlingen? En hoe kies je een boek?

 3. Het Fluitsignaal


  Waar: 
  Bij het voetbalstadion

  Wanneer: RKC: 12 apr 
  Willem II: 14 of 19 april

  Duur: Ca. 2 uur

  Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om te gaan scoren bij het
  sportveld. Daar wordt ook bekend gemaakt hoeveel boeken de
  scholen hebben gelezen. Indien dit niet mogelijk is verzorgen we
  een aangepaste variant.

Görkem Saglam van Willem II over lezen

''Ik vind lezen heel belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling. Ik laat me graag inspireren door biografieën van bijvoorbeeld grote voetballers als Ronaldo, Messi of Ronaldinho. Het geeft mij veel energie en inspiratie om elke dag een betere voetballer te worden’’. 

 

Finn Stokkers van RKC Waalwijk over lezen

Toen RKC Waalwijk mij vroeg om mee te doen aan Scoor een Boek! hoefde ik niet lang na te denken. Al van jongs af aan vind ik het erg leuk om te lezen. Vroeger op school vermaakte ik me dan ook goed met een boek. Of het nu een verzonnen verhaal was of echt gebeurd, ik vond het altijd interessant. Ook nu kan een goed boek me enorm boeien en bezighouden.

Lezen is bovendien niet alleen leuk, het is ook belangrijk! Wist je dat je van lezen beter slaapt? Je hoofd komt na een lange dag beter tot rust tijdens het lezen, waardoor je sneller in slaap valt. Hoe ik dat weet? Dat heb ik ooit eens gelezen…

Buiten dat zorgt lezen ervoor dat je dingen leert, maar ook dat je jezelf langer kan concentreren. Als voetballer heb ik daar nog steeds iedere dag voordeel van. Als spits krijg je maar een paar kansen per wedstrijd. Het is dus belangrijk scherp te zijn. Als zo’n kans er komt, is volledige focus nodig zodat je kan scoren!

Ik hoop dat jullie de komende periode net zo graag gaan lezen als ikzelf en het lezen ook gaan waarderen. Veel succes en plezier met Scoor een Boek!

 

 

Leesplezier van kinderen vergroten

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Hier hebben ze hulp bij nodig. Anders staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze naar de middelbare school gaan.

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook belangrijk. Maar hoe maak je ze enthousiast over lezen? Daar draait het om in het leesproject Scoor een Boek!. Hier vormt lezen en voetbal een gouden combinatie. Onder aanmoediging van een enthousiaste profvoetballer, gaan klassen (groep 5 en 6) zoveel mogelijk boeken 'scoren'. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Mooie resultaten 
Het idee voor Scoor een Boek! komt uit het noorden van ons land. Na de eerste editie in 2012 hebben Biblionet Groningen en FC Groningen het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project. 

Bekijk de aftermovie van 2019

Nieuwsgierig hoe Scoor een Boek! eruit ziet? Bekijk dan snel de aftermovie die we in 2019 samen met RKC Waalwijk hebben gemaakt.