Gelijkheid

Lees, luister, leer en ga in gesprek over (on)gelijkheid bij de Bibliotheek.

 

 

Activiteiten waaraan / zodat iedereen kan meedoen

Als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten?

Leestip van Leonoor: Mijn ontelbare identiteiten

'Wat willen jullie dat ik zeg?' vraagt de cultureel antropoloog Çankaya als hij wordt gevraagd te spreken op het jubileum van zijn middelbare school, waar zijn geschiedenisleraar een hoge positie binnen de Centrumpartij bekleedde. Zijn dubbele identiteit als hoogopgeleide Nederlander uit een gezin van Turkse gastarbeiders maakt hem interessant genoeg om vragen op te roepen, discussies te veroorzaken en zorgt bij Çankaya zelf voor voortdurende onrust en irritatie.

Reserveer 'Mijn ontelbare identiteiten'

Meer leestips over (on)gelijkheid

Bekijk ook onze leestips over 'Diversiteit & Inclusie'


Online talks over gelijkheid

De KennisMakerijRevue Online is een reeks online talks, afgelopen jaar opgenomen in de Bibliotheek LocHal. Een aantal van de talks is ook te beluisteren als podcast. Hieronder hebben we drie mooie talks rondom het thema gelijkheid voor je op een rijtje gezet.

Roze of blauwe leesbril - Corina Koolen

Dr. Corina Koolen deed onderzoek naar de achterstand van vrouwelijke auteurs en publiceerde onlangs Dit is geen vrouwenboek. Ze vertelt over wetenschap achter de feiten.

30 minuten mensenrechten - Bart Wernaart

Er is een verschil tussen de juridische realiteit en de morele interpretatie die we vaak geven aan mensenrechten. Onderzoeker Bart Wernaart geeft uitleg aan de hand van een koffiezetapparaat, een spijkerbroek en de muppet Animal.

E-clusiviteit in zorg en onderwijs

Door de coronacrisis en bijbehorende lockdowns ging de digitalisering sneller dan ooit. Dat bood allerlei mogelijkheden voor zorg en onderwijs. Maar niet voor iedereen, zo leggen lectoren Marian Thunnissen en Janienke Sturm uit in deze talk.


Gelijke kansen: een greep uit wat we doen

Tilburgse scholen helpen ‘cirkel van armoede’ doorbreken

In elke Tilburgse klas groeien gemiddeld twee tot drie kinderen op in armoede. Om in klassen bespreekbaar te maken wat het betekent om arm te zijn, heeft de Bibliotheek Midden-Brabant een nieuwe leskist toegevoegd aan haar aanbod voor scholen. De eerste leskist overhandigde wethouder bestaanszekerheid Esmah Lahlah op maandag 21 februari aan de leerkrachten van basisschool De Alm.

Lees meer over deze expositie

Taal achter de voordeur krijgen

Thuis lezen en bezig zijn met taal is ontzettend belangrijk voor kinderen. In sommige gezinnen gebeurt dat volop, in andere minder. Indat laatste geval werden kinderen extra hard getroffen door de scholensluitingen vanwege corona; ze liepen eerder een leesachterstand op. Samen met een aantal Tilburgse basisscholen ondersteunden we deze gezinnen, door iPads met taalapps en prentenboeken beschikbaar te stellen.      

Lees meer

Je zaken online regelen: zo gepiept?

“O, dat regel je gewoon online.” Dat bedrijven, vrienden en zelfs de overheid zaken online met je willen regelen, is voor veel inwoners misschien ‘makkelijk en snel’. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Daarom schakelde de gemeente Goirle de Bibliotheek in voor hun campagne Online regelen, zo gepiept! Zodat hierin ook aandacht besteed kon worden aan inwoners die minder digivaardig zijn. 

Lees meer

Tilburg drukt zich uit over omstreden beeld

Tijdens een vijfdelige gespreksreeks van het TijdLab in de LocHal discussieerden jong en oud, zwart en wit, gelovig of ongelovig over het standbeeld van Peerke Donders in het Tilburgse Wilhelminapark. Deelneemster Savitri Bergraaf: "Na de gespreksreeks kan ik mij beter inleven in de standpunten van anderen."

Lees meer


Werelddoelen & de Bibliotheek

Het klimaatdebat, grote anti-racisme demonstraties, de #metoo-beweging. Er is een hoop gaande, en het treft ons allemaal in meer of mindere mate. De Sustainable Development Goals (SDG's, ook wel Global Goals genoemd) zijn wereldwijd én lokaal een kompas om grootschalige veranderingen in gang te zetten. Als Bibliotheek dragen we met onze collectie, programmering en ander aanbod bij aan het realiseren van deze SDG-doelstellingen.

Dit zijn de andere werelddoelen waaraan we bijdragen