Korte verhalen

Blijf schrijven met schrijver Cindy Paul en illustrator Renée Zonneveld

Schrijfcursussen voor jongeren

Hoe zorg je ervoor dat jongeren zich aangesproken voelen door wat er in de Bibliotheken gebeurt? In november 2020 startte een enthousiaste groep van acht deelnemers aan een reeks schrijfworkshops in de Bibliotheek LocHal, speciaal voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. De schrijfworkshops werden gegeven door schrijver Cindy Paul en illustrator Renée Zonneveld.

Doel van de schrijfworkshops was vooral dat de deelnemers ook daadwerkelijk aan het schrijven zouden slaan. Cindy Paul en Renée Zonneveld wilden ze niet enkel schrijftechnieken en -theorieën leren. In een serie van vier bijeenkomsten leerden de cursisten om hun eigen ideeën op papier te krijgen.

Ze leerden over het begin van een verhaal, over valkuilen en hoe daarmee om te gaan. En dus vooral hoe ze met schrijven kunnen blijven doorgaan. "Het is belangrijk dat ze daarbij de vrijheid voelen om hun eigen stijl en hun eigen stem te ontdekken en dat ze zichzelf niet van alles op gaan leggen,”  aldus Cindy Paul. "We willen juist dat ze gaan spelen met sfeer in hun verhaal, met dialogen.”

Je leest hieronder twaalf verhalen van deelnemers aan de schrijfworkshops (van november 2020 en september 2021). Met bij elk verhaal een illustratie van Renée Zonneveld.

Shiru

My life changed when a demon flew through my window. Wait, I'm not supposed to call her a demon. Her name is Shiru, and she's an Ashkoi. Not a demon. I'm sorry, this is new for me as well. My name is Vinnie, and I’m a witch.

Lees 'Shiru' van Caro Vissers

Meuk

Ik wist dat het me veel verdriet zou opleveren. Toch moest ik me er van mezelf aan wagen. Tot dit inzicht kwam ik een dag tevoren. Ik wist nog niet dat mijn gedachten zich zouden vormen tot een waterdicht ontsnappingsplan.

Lees 'Meuk' van Floor Korthout

A broken bubble

Adam was nervous since he was getting ready. He may have bitten off more than he could chew this time. He wasn’t sure how Eva would react when he would tell her that he’d joined the game. He figured that he would have more time to tell Eva.

Lees 'A broken bubble' van Arwen Schepers

The city of the dead

The city looked peaceful from the water. Golden lights were blinking and reflecting on the ripples of the river. It seemed quiet. But Lauren knew that was a lie.

Lees 'The city of the dead' van Dominique Aberkrom

Reis naar het land van de fee

Mijn naam is Anna. Bij mijn geboorte ben ik vervloekt door Max de Tovenaar. Mijn moeder is geboren als een fee en mijn vader is een mens.

Lees 'De reis naar het land van de fee' van Florentine Tacke

Oma en Billie-Rose

Nu – 10.09.2018. Zwart. Gitzwart. De pijn. Het verdriet. De leegte. Toen – 31.07.2000. “Mag ik Julia even spreken?”

Lees 'Oma & Billie-Rose' van Merel Minou de Regt

Lila

'Ze snappen het gewoon niet.' Ik kijk naar mijn ring om mijn wijsvinger. 'Ze willen het niet snappen.' Rood licht komt door het raam van mijn slaapkamer geslopen, alsof het hier niet hoort te zijn. Het wiskunde-huiswerk ligt vergeten op mijn bureau.

Lees 'Lila' van Eva Horsten

Light in the dark

'Zo rustig als het nu is, is het in tijden niet geweest,' denk ik terwijl ik al zittend op een bankje mijn appel verder opeet. Zodra ik wist dat de regenstorm niet voor overstromingen gezorgd had, sprong ik op mijn fiets. Op weg naar de natuur.

Lees 'Light in the dark' van Brenda Breukers

Finding my way back to you

Today would either be the best or worst day of my life. Maybe it was fate or bad luck, but today the prince of light, me, would have to work together with his supposedly arch nemesis, the prince of darkness.

Lees 'Finding my way back to you' van Nina van der Heijden

Spiegelboek

Terwijl ik mijn tranen probeer te onderdrukken, loop ik naar de lift. De lift van het appartement van mij en Noud. Nog kan ik zijn geschreeuw horen. Ik voel kippenvel op mijn armen als ik terugdenk aan hoe hij voor me stond.

Lees 'Spiegelboek' van Dore Blaauwbroek

A Mask of Glinting Jewels & Porcelain Skin

Staring into the now familiar reflection of Queen Adrianna, current ruler of the French monarchy, she sat still as three maids tugged at her dark waves and smudged rouge on her powdered cheeks.

Lees 'A Mask of Glinting Jewels and Porcelain Skin' van Katelijne Jonkers

XVI

Laat me erheen gaan. Ik knijp mijn ogen dicht terwijl ik op mijn bed zit. Er woedt een storm in mijn hoofd en die slaat alle adem uit mijn longen. Orkaanseizoen. Stapels met beschreven blaadjes dansen in de wind.

Lees 'XVI' van Mark Dierick