Jaarverslag 2021

Jongeren ontwikkelen hun talenten

Jongeren weten de Bibliotheek steeds beter te vinden om onvermoede talenten te ontdekken en ontwikkelen. Bijvoorbeeld in het Schrijfatelier of tijdens een Game Development Bootcamp.

Lees meer over talentontwikkeling

De Faalcast: tegenhanger van het succesverhaal

Mislukkingen zijn behalve jammerlijk vaak enorm leerzaam. Dus waarom zou je er niet openlijk over praten? Vanuit die vraag ontstond de Faalcast, een podcast over professionele blunders.

Lees meer over de Faalcast

Zelf je zaken blijven regelen met Klik & Tik

Alleen al een afspraak maken bij de gemeente. Zonder computer en internet wordt het lastiger. Daarom organiseren we Klik & Tik-cursussen, zodat mensen zelf hun zaken digitaal kunnen regelen.

Lees het verhaal van Antoinet Brok

Wat ik het meest heb gemist tijdens de lockdown? Werken en studeren met anderen op één plek. Zonder elkaar te kennen. Door de aanwezigheid van anderen word je aangemoedigd om door te blijven werken.

Offensief ter bevordering van leesplezier

Onderzoek wijst uit dat het matig gesteld is met de leesvaardighied van Nederlandse jongeren. Tijd voor actie, vonden Cubiss, Fontys en de Bibliotheek. 

Lees meer over het leesoffensief

Beter voorlezen met hulp van een hond

In de Bibliotheek mogen kinderen voorlezen aan een hond. 'Kwispellezen' helpt hen schroom te overwinnen. De resultaten zijn opzienbarend. 

Lees meer over Kwispellezen

Tilburg drukt zich uit over omstreden beeld

Jong en oud, zwart en wit, gelovig en ongelovig voerden gesprekken in de LocHal over het standbeeld van Peerke Donders in het Tilburgse Wilhelminapark.

Lees meer over de gespreksreeks

Een rustige plek om af te spreken met een vluchteling, die ik met de Nederlandse taal help. Waar kan dat beter dan in de bibliotheek?

Creatief bezig met leerzame onderwerpen

In de Werkplaats van het Digilab kunnen kinderen tussen 7 en 12 jaar hun creatieve vaardigheden ontwikkelen. Door de lockdown kon dat alleen nog digitaal vanuit huis, wat prima werkte.

Lees meer over de Werkplaats

Zomerschool: ongemerkt met taal bezig zijn

28 kinderen van vijf verschillende basisscholen in Waalwijk gingen met plezier naar school in de zomervakantie. Zonder het door te hebben, werkten ze aan hun taalvaardigheid.

Lees meer over de Zomerschool

Het Informatiepunt Digitale Overheid

De overheid vraagt je steeds vaker je zaken online te regelen. Niet iedereen is daar goed in. Daarom heeft iedere Bibliotheek een Informatiepunten Digitale Overheid. 

Lees meer over het Informatiepunt

Een boek uitzoeken, gezellig een praatje maken, een kopje koffie drinken. Kortom: gezien mijn leeftijd – 90 jaar – even eruit zijn, dicht bij huis!

Pilotproject Digitale Literatuur

De belangstelling voor het papieren boek neemt af onder 12- tot 18-jarigen. Nieuwe manieren om literatuur te onderwijzen worden verkend. Met succes.

Lees meer over het project

Feestelijke opening 'de Bibliotheek op school'

Het landelijke programma voor leesbevordering 'de Bibliotheek op school' omvat meer dan alleen een paar kasten met boeken neerzetten.

Lees meer over het programma

Webinarreeks 'Rondje Brabant Presenteert'

Samen sta je sterker. Daarom besloten Brabantse Bibliotheken de handen ineen te slaan en 'Rondje Brabant Presenteert' te lanceren.

Lees meer over de webinarreeks

Benieuwd naar onze plannen voor de komende jaren?