Je leert het bij de Bibliotheek

Of je nou 0 of 80 bent, je kunt je je leven lang ontwikkelen. De Bibliotheek helpt je op weg met cursussen, trainingen, spreekuren en schrijfateliers. Van omgaan met de computer tot fotograferen: je leert het bij de Bibliotheek!

Handiger met de computer

,,Als ik jongelui hoor praten over Facebook dan weet ik ten minste waar ze het over hebben!”

Mevrouw Rigutto (89) volgde begin dit jaar de cursus Klik&Tik om meer te kunnen doen op de computer. ,,Ik wil zoveel mogelijk alles zelf blijven proberen. Ik zou het vervelend vinden om steeds iets aan een ander te moeten vragen.”

Haar email checkt ze elke dag. ,,En ik speel ook graag spelletjes, kaartspelletjes, op de computer.”

De cursus Klik&Tik leert ook om online boodschappen te doen. ,,Maar dat doe ik niet hoor. Het is juist fijn om ten minste nog zelf naar de supermarkt te kunnen en er even uit te zijn.”

Voor corona stippelde ze via internet ook graag reisjes uit en bekeek ze welke tentoonstellingen ze graag wilde bezoeken. ,,Maar ik ga nu niet meer op stap. Op mijn leeftijd moet je extra opletten. Toch wil ik in september wel weer beginnen aan Klik&Tik. Het is zo fijn om op de hoogte te blijven van alles.”

Creatieve-cursussen

Ontwikkel je schrijftalent

,,Het was al heel lang een wens om te schrijven. Maar ja, doe het maar eens”.

Het schrijfatelier in de Bibliotheek LocHal bleek voor Arnout Outhuis de juiste stok achter de deur te zijn.

,,Iedere bijeenkomst geven we elkaar een opdracht voor de volgende keer. Zo schrijf ik steeds een afgerond verhaal en blijf ik oefenen. Het geeft me ook veel inspiratie."

,,Ik woon nog niet zo lang in Tilburg, dankzij het schrijfatelier heb ik hier ook mensen leren kennen. Zelfs toen de bibliotheken moesten sluiten vanwege corona bleven we contact houden.”

,,Alle deelnemers aan het Schrijfatelier leggen steeds twee euro in. Van dat geld betalen we gastsprekers. Zo kregen we een keer les van Bas Jongenelen. Die heeft me laten nadenken voor wie ik nu eigenlijk wil schrijven. Uiteindelijk is mijn stiekeme wens natuurlijk om ooit iets te publiceren.”

Leer programmeren op jonge leeftijd

,,Ik leer programmeren, ik maak nieuwe vrienden en ik leer de taal beter spreken, dat is er allemaal zo leuk aan de werkplaatsen in de Bibliotheek.”

Raydjen (12) verhuisde van Curaçao naar Nederland. Dat was best wel even wennen. ,,De andere kinderen in mijn klas konden al veel meer met hun laptop dan ik. Nu kan ik ook steeds meer en gaat het ook beter op school. Ik ben mijn eigen website aan het bouwen. Later als ik groot ben wil ik anderen mensen gaan helpen met het gebruiken van hun laptop en het werken met de computer.”

In de werkplaatsen in onze bibliotheken leren kinderen van 8 t/m 12 jaar van alles op het gebied van programmeren en coderen. Ze het maken games, ontwerpen virtual reality, filmen stop-motion, spelen minecraft en nog veel meer.

Cursusmarkt 5 september

Twijfel je nog over een cursus? Kom dan zaterdag 5 september naar de cursusmarkt in de Bibliotheek Lochal vanaf 13.00 uur. Maak kennis met docenten, stel je vragen, proef de sfeer en schrijf jezelf misschien wel in..!

Ontdek je creativiteit

,,Ik ben leergierig en ben continu bezig om een betere versie van mezelf te worden.”

Daphne (27) volgde begin dit jaar de cursus NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) in de Bibliotheek LocHal. Ze is conceptontwikkelaar en marketeer en fotografeert ook graag.

,,Door de cursus heb ik beter leren kijken naar gedrag, in plaats van alleen naar de buitenkant. Dat is zoveel mooier om te fotograferen dan een pose die iemand aanneemt. In mijn vak is het noodzakelijk dat ik in de huid kruip van de doelgroep, zodat ik die zo goed mogelijk kan gaan benaderen. In mijn werk moet ik me verdiepen in een doelgroep, zodat ik die zo goed mogelijk kan gaan benaderen. Ook daarbij heeft de cursus me geholpen. Ik kan meer waarnemen bij een ander en daar beter op inspelen.”

,,Ik ben natuurlijk vooral begonnen aan de cursus omdat ik mezelf altijd wil blijven ontwikkelen. Het fijne aan de cursussen bij de bieb is dat ze heel laagdrempelig zijn. Iedereen is welkom. En het is natuurlijk ook gewoon gaaf dat het in het mooiste pand van Europa wordt gegeven.”

Volg nu een online training, gratis

Als bibliotheeklid kun je nu tijdelijk gratis online trainingen volgen bij online opleider Skillstown.

Je kunt kiezen uit 28 online trainingen, zoals Frans in twee weken, Digitale fotografie, Haal meer uit je iPad en Effectief thuiswerken.